Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τι λένε τα μάτια σας για την υγεία σας.. 6 βασικά σημεία!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι λένε τα μάτια σας για την υγεία σας.. 6 βασικά σημεία.

Μπορεί τα μάτια να είναι ο καθρέφτης της ψυχής αλλά μπορούν να σας πουν και λίγα πράγματα σχετικά με την υγεία σας που ίσως σας εκπλήξουν.

Όπως και άλλα μέρη  του σώματος, στα μάτια μπορούν να εμφανισθούν σημεία σαν συμπτώματα παθήσεων και προβληματάτων υγείας καθώς συνδέονται με τον υπόλοιπο οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, η λειτουργία των ματιών βασίζεται στο αγγειακό σύστημα (για τη ροή του αίματος), στο μυϊκό σύστημα (για την κίνησή τους) όπως και στο νευρικό σύστημα (για την  αναγνώριση των εικόνων που βλέπουμε από τον εγκέφαλο).

Εάν παρατηρείτε τα μάτια σας, όπως, για παράδειγμα, εάν υπάρχουν μεταβολές στην όραση, εάν έχουν μη φυσιολογική εμφάνιση ή εάν έχουν πρηστεί, θα μπορείτε πιο εύκολα να διαπιστώσετε τι είναι φυσιολογικό και τι όχι.

1. Κηλίδες αίματος

Εάν παρατηρήσετε κόκκινες κηλίδες στο λευκό τμήμα του ματιού σας, ίσως βάλετε τα χειρότερα με το νου σας. Όμως, αυτό είναι απλώς ένα σημάδι μικρών αγγείων που ερεθίστηκαν  κάτω από την επιφάνεια του ματιού και θα καθαρίσει σε λίγες εβδομάδες. Εάν χειροτερέψει, αρχίσετε να έχετε προβλήματα όρασης ή εάν ανησυχείτε, κάνετε μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρό  σας για να βεβαιωθείτε.

2. Ξαφνικά ή όρασή σας γίνεται θολή

Η ξαφνική απώλεια όρασης είναι πιθανό να σημαίνει ότι έχει διαταραχθεί η ροή του αίματος είτε του ματιού είτε της σύνδεσής του με τον  εγκέφαλο σας. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να λάβετε αμέσως ιατρική φροντίδα. Ακόμη αν η όρασή σας γίνει θολή αλλά επανέλθει σύντομα, πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας καθώς αυτό ενδέχεται να είναι ένδειξη εγκεφαλικού. Όσοι υποφέρουν από ημικρανίες μπορεί κι εκείνοι να εμφανίσουν ξαφνική απώλεια όρασης πριν αρχίσει ο πονοκέφαλος.

3. Δαχτυλίδι γύρω από τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού

Εάν κοιτάξετε στον καθρέφτη και παρατηρήσετε μία γκριζο-άσπρη γραμμή γύρω από τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού σας ( είναι η διαφανής μεμβράνη μπροστά από την κόρη και ίριδα ), αυτό ενδέχεται να σημαίνει πως υπάρχουν αποθέματα λίπους και πως πάσχετε από μία διαταραχή που ονομάζεται υπερλιπιδαιμία. Το δαχτυλίδι αυτό δεν προκαλεί προβλήματα όρασης και για όσους είναι πάνω από 40 δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, για τους νεώτερους, αυτό το δαχτυλίδι θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη για υψηλό επίπεδο χοληστερίνης.

4. Βλεφαρίδες που πέφτουν

Όταν πολλές βλεφαρίδες πέφτουν ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη μίας διαταραχής κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αδυνατίζει τους μύες. Η διαταραχή αυτή που ονομάζεται μυασθένεια Γκρέιβς μπορεί να πλήξει τους μύες στο πρόσωπο, στα μάτια, στο λαιμό, στο λάρυγγα και στα πόδια. Εάν παρουσιάζετε αυτό το σύμπτωμα μαζί με μυϊκή αδυναμία ή υπερβολική κόπωση, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με το γιατρό σας.

5. Κίτρινα μάτια

Το κίτρινο χρώμα στα μάτια ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη ίκτερου, που σημαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα με το ήπαρ σας ή με το αίμα σας. Ο ίκτερος είναι σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο στα νεογέννητα. Παρόλο που υπάρχει θεραπεία του ίκτερου για τα παιδιά, η θεραπεία για τους περισσότερους ενήλικες αφορά μόνο στη διαταραχή που τον προκαλεί.

6. Μάτια που τινάζονται

Τα ελαφρά μυϊκά τινάγματα ενδέχεται να είναι ενοχλητικά όμως είναι συνηθισμένα και εντελώς αβλαβή. Εάν έχετε αυτά τα τινάγματα σημαίνει ότι χρειάζεστε περισσότερο ύπνο, λιγότερη καφεΐνη ή ότι πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ενδέχεται να αποτελούν και ένδειξη σοβαρής ασθένειας όπως σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ωστόσο, το τίναγμα σ’ αυτήν την περίπτωση συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα (όπως δυσκολία στο περπάτημα ή στην ομιλία).

Τα μάτια μπορούν να πουν πολλά για έναν άλλο άνθρωπο αλλά και για τον εαυτό σας. Εάν ανησυχείτε για τα μάτια σας ή για οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα, αναζητήστε ιατρική συμβουλή.

Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika