Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τι λέει η γλώσσα σας για την υγεία σας – ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μία πραγματικά υπέροχη μηχανή. Καθώς απαρτίζεται από πολλά συστήματα που λειτουργούν ταυτόχρονα, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το ότι υπάρχει τόση αρμονία. Αυτό που είναι περίεργο είναι ότι, όταν αντιμετωπίζουμε πιθανά προβλήματα υγείας, τα συμπτώματα ενδέχεται να εμφανίζονται στα πιο απίθανα μέρη, όπως στα δόντια, τα πόδια ή  ακόμη και τη γλώσσα μας!

Θέλετε να δείτε εάν είστε υγιείς; Βγάλτε έξω τη γλώσσα σας και φωνάξτε «Ααα»! Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ίσως πρέπει να πάρετε και τα κατάλληλα μέτρα.

Προειδοποίηση: Κάποιες από τις εικόνες ενδέχεται να είναι σκληρές.

  1. Μαύρη, μαλλιαρή γλώσσα

Εάν ανοίξετε το στόμα σας και παρατηρήσετε πως έχει μαύρο χνούδι, ίσως ξαφνιαστείτε. Ωστόσο, αυτή η διαταραχή δεν είναι σοβαρή. Στη γλώσσα σας υπάρχουν μικροσκοπικές τρίχες (θηλές) που αυξάνονται συνεχώς και κάποιες φορές μεγαλώνουν περισσότερο και γίνονται πιο επιρρεπείς στα βακτηρίδια. Όσοι βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή (ή κάνουν χημειοθεραπεία), οι διαβητικοί και όσοι δεν βουρτσίζουν καλά τα δόντια τους  συνήθως παρουσιάζουν αυτό το σύμπτωμα.

  1. Διογκώσεις που δεν φεύγουν εύκολα

Υπάρχουν κάποιοι μη ανησυχητικοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσατε να έχετε διάφορες διογκώσεις  στη γλώσσα. Κάποιοι από τους πιο συνηθισμένους λόγους είναι οι ερεθισμοί που προκαλούνται από το κάπνισμα, ή  βλάβες της γλώσσας με τη μορφή πληγής  που προκαλούνται είτε από άγχος είτε από το δάγκωμα από τα  δόντια.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η παρουσία ενός εξογκώματος στη γλώσσα σας θα μπορούσε να αποτελεί και σύμπτωμα καρκίνου του στόματος. Εάν παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα ή πληγή στη γλώσσα σας που επιμένει για περισσότερες από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να σας εξετάσει. Ο καρκίνος του στόματος είναι πιο συνηθισμένος σε όσους καπνίζουν ή πίνουν πολύ.

  1. Λευκή επικάλυψη

Η λευκή επικάλυψη στη γλώσσα σας είναι πιθανό να αποτελεί ένδειξη μυκητίασης. Αυτό είναι κοινό σύμπτωμα για όσους παίρνουν αντιβίωση, φορούν μασέλα καθώς και για τα παιδιά.

4. Λευκές πλάκες

Οι λευκές πλάκες στη γλώσσα αποτελούν ένδειξη μίας διαταραχής που ονομάζεται λευκοπλακία. Η διαταραχή αυτή ίσως είναι πρόδρομος του καρκίνου όμως δεν είναι επικίνδυνη από μόνη της. Οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν λευκοπλακία. Μιλήστε στον οδοντίατρό σας εάν παρατηρήσετε λευκές πλάκες που δεν φεύγουν στη γλώσσα σας και οι οποίες δεν απομακρύνονται με το βούρτσισμα.

  1. Κόκκινη γλώσσα

Το χρώμα της υγιούς γλώσσας είναι συνήθως ανοικτό ροζ. Όταν το χρώμα της γλώσσας σας είναι φωτεινό κόκκινο όταν ανοίγετε το στόμα σας και η επιφάνειά της είναι λεία, ίσως πάσχετε από έλλειψη βιταμινών και ειδικά του φυλλικού οξέος ή της βιταμίνης Β12.

Εάν εκτός από κόκκινη γλώσσα έχετε και εξογκώματα και υψηλό πυρετό, ελάτε σε επαφή με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό καθώς ενδέχεται να πάσχετε από οστρακιά ή τη νόσο του Καβασάκι. Αυτή η νόσος είναι συχνότερη στα παιδιά.

  1. Κόκκινες κηλίδες και λευκό περίγραμμα

Εάν η γλώσσα σας μοιάζει λίγο σαν χάρτης, τότε ίσως έχετε Γεωγραφική γλώσσα (καλοήθη μεταναστευτική γλωσσίτιδα). Αυτή είναι συνήθως μία ακίνδυνη διαταραχή. Οι κηλίδες και τα λευκά περιγράμματα στη γλώσσα συνήθως μεταβάλλονται με τον καιρό.

  1. Παχιά λευκή επικάλυψη

Εάν ανακαλύψτε μία παχιά λευκή επικάλυψη στη γλώσσα σας και πονάτε ταυτόχρονα, ενδέχεται να πάσχετε από ομαλό λειχήνα. Η αιτία αυτής της διαταραχής δεν είναι γνωστή και εάν δεν σας ενοχλεί, θα υποχωρήσει από μόνη της αν και ενδέχεται να δημιουργηθεί έλκος στη γλώσσα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γιατρό για να σας χορηγήσει στοματική ή τοπική φαρμακευτική αγωγή.

Εάν έχετε ανησυχίες για οποιαδήποτε από αυτές τις διαταραχές, μιλήστε στο γιατρό ή τον οδοντίατρό σας.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνων remedydaily.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@