Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι κίνδυνο κρύβει το ρύζι μετά το μαγείρεμα;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι κίνδυνο κρύβει το ρύζι μετά το μαγείρεμα;

Το ρύζι, σε διάφορους συνδυασμούς, είναι ένα φαγητό που μαγειρεύουμε συχνά και σε μεγάλες ποσότητες, καθώς είναι απλό, γρήγορο κι εύκολο.

Λόγω αυτού, όμως, είναι κι ένα φαγητό που συχνά μας περισσεύει και το καταναλώνουμε ξανά και ξανά. Τι πρέπει, όμως, να ξέρουμε για να μην βάλουμε την υγεία μας σε κίνδυνο;

Αν το ρύζι βρίσκεται συχνά στο διατροφικό σας πλάνο, τότε σίγουρα θα σας έχει τύχει να φάτε το περίσσευμά του και την επόμενη ημέρα, αξιοποιώντας το σε ένα νέο πιάτο για να μην πάει χαμένο. Σε αντίθεση με άλλα φαγητά, το ρύζι διατηρεί την ήπια γεύση του ακόμη και την επόμενη ημέρα. Αυτό, όμως, που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι το ρύζι μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση σε μια τέτοια περίπτωση.

Ο κίνδυνος δεν εντοπίζεται στον τρόπο που ξαναζεσταίνεται το ρύζι, αλλά στον τρόπο που αποθηκεύεται μετά την πρώτη φορά που θα το μαγειρέψετε. Το ωμό ρύζι έχει βακτήρια που μπορούν να αναπαραχθούν γρήγορα και ονομάζονται Bacillus cereus. Αυτά τα βακτήρια παράγουν τοξίνες και μπορούν να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση, ενώ μπορούν να επιβιώσουν στο ρύζι ακόμα και όταν μαγειρεύεται.

Τι κίνδυνο κρύβει το ρύζι μετά το μαγείρεμα;

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν αφήνετε το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου αμέσως μετά το μαγείρεμά του. Τότε τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν κι αν καταναλώσετε το ρύζι ξανά στη συνέχεια, η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να σας χτυπήσει την πόρτα.

Όπως είναι φανερό, όσο περισσότερο μείνει το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου μετά το μαγείρεμα, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα να πάθετε δηλητηρίαση, γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν να μην αφήνετε το μαγειρεμένο ρύζι εκτεθειμένο για πάνω από μία ώρα. Τοποθετήστε το στο ψυγείο και φυλάξτε το εκεί μέχρι την επόμενη ημέρα που θα το ξαναχρησιμοποιήσετε. Έτσι θα είστε ασφαλής και το ρύζι σας δεν θα πάει χαμένο!

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιφλεγμονώδης δίαιτα: Είναι κατάλληλη για εσένα;

Efi Nika

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρατε για τα «μελάτα» αυγά

Γιώργος Newsitamea

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea