Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Τι είναι η παράλυση Bell που εκδήλωσε η Αντζελίνα Τζολί

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Vanity Fair, η Αντζελίνα Τζολί αποκάλυψε ότι εμφάνισε μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται παράλυση Bell.

Η 42χρονη ηθοποιός δήλωσε ότι τα πρώτα συμπτώματα εκδηλώθηκαν πριν από έναν χρόνο περίπου. «Μερικές φορές οι γυναίκες που έχουν οικογένεια βάζουν τον εαυτό τους σε δεύτερη μοίρα μέχρι που αυτό αντανακλάται στην υγεία τους» ανέφερε.

Η Τζολί εμφάνισε την παράλυση λόγω βλάβης σε νεύρο στο πρόσωπό της, ωστόσο τα προβλήματα που αντιμετώπισε ήταν προσωρινά, όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των περιστατικών. Όπως είπε στο περιοδικό, οφείλει την ταχεία ανάρρωσή της στον βελονισμό.

Η παράλυση Bell, γνωστή και ως προσωποπληγία ή πάρεση του προσωπικού νεύρου, είναι ένας τύπος προσωρινής παράλυσης του προσώπου που πλήττει περίπου 40.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ. Η πάθηση προκαλεί αιφνίδια αδυναμία των μυών στη μία πλευρά του προσώπου και σπανιότερα και στις δύο. Πήρε το όνομά της από τον Σερ Τσάρλς Μπέλλ, έναν χειρουργό του 19ου αιώνα ο οποίος για πρώτη φορά περιέγραψε την πάθηση.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι συνδυάζουν την παράλυση στο πρόσωπο με το εγκεφαλικό επεισόδιο, η παράλυση Bell δεν σχετίζεται με τη συγκεκριμένη επιπλοκή. Σε κάθε περίπτωση, η παράλυση ως σύμπτωμα πρέπει πάντοτε να αξιολογείται από ειδικό ώστε να γίνει σωστή διάγνωση.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, οι ενδείξεις και τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την παράλυση Bell περιλαμβάνουν την αιφνίδια αδυναμία στο πρόσωπο που εκδηλώνεται μέσα σε μερικές ώρες ή μέρες, τη δυσκολία διατήρησης της έκφρασης του προσώπου (π.χ. πτώση του χείλους με αποτέλεσμα να τρέχουν τα σάλια), τον πονοκέφαλο, την αποδυνάμωση της γεύσης και την αποδυνάμωση της ακοής στην πάσχουσα πλευρά του κεφαλιού.

Για την αντιμετώπιση της πάθησης σπάνια χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί παραδοσιακά συνιστούν φάρμακα με στόχο τη μείωση του οιδήματος, καθώς και φυσικοθεραπεία ώστε ο ασθενής να μάθει πώς να κάνει μαλάξεις και ασκήσεις στους μυς του προσώπου και να αποφύγει νέο επεισόδιο στο μέλλον.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που εκδηλώνουν παράλυση Bell αναρρώνουν πλήρως.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika