Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Τι δεν γνώριζε η Εύη Βατίδου όταν ονομάτισε «αγελάδα» την Winnie Harlow! Ένας παλιός φίλος της είπε…

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ένα θέμα που απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες είναι ο σχολιασμός της Εύης Βατίδου ως «αγελάδα» προς το μοντέλο από τον Καναδά Winnie Harlow. Η Winnie στην ηλικία των τεσσάρων(και όχι στα 4 λες και όντως μιλάμε για τετράποδο ον) διαγνώστηκε με μια χρόνια δερματική ασθένεια που ονομάζεται αποχρωματισμός (Depigmentation). Ο αποχρωματισμός μπορεί να είναι τμηματικός ή σε ολόκληρο το σώμα, η γνωστή στους περισσότερους ως λεύκη. Μπορεί να είναι μια προσωρινή κατάσταση ή μόνιμη, δηλαδή να έχει εξελιχθεί σε αλμπινισμό.

Δε θα αναλύσω περισσότερα για την ασθένεια, καθώς ο καθένας με πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να βρει, να διαβάσει και να μάθει τι ακριβώς είναι. Αυτό που λίγοι αναζήτησαν είναι πως υπάρχει θεραπεία, αλλά χωρίς επιβεβαιωμένα αποτελέσματα, με πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος και μια θεραπεία και προστασία που θα πρέπει το άτομο να έχει για όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Χρησιμοποιείτε η ουσία monobenzyl για να απομακρυνθεί το δέρμα που έχει υποστεί αλλαγή χρώματος και στο τελικό αποτέλεσμα ο ασθενής έχει αλλάξει το χρώμα ολοκληρωτικά του δέρματος του. Εδώ πρέπει να σκεφτούμε και τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες αυτής της αλλαγής που εγείρονται στην κοινωνία με την αλλαγή χρώματος στο δέρμα.

Αρκετά με τα ιατρικά και ας μιλήσουμε για το συμβάν της ελληνικής τηλεόρασης. Με την Εύη είμασταν μαζί στη σχολή επαγγελματικής δημοσιογραφίας και έχουμε κάνει μαζί και μια σημαντική εργασία για τη σχολή το 2003. Μου είναι αδύνατον όμως να την υπερασπιστώ μετά το τραγικό λάθος που έκανε ζωντανά στην τηλεόραση αυτή και οι συνεργάτες της.

Εύη μου, αν και ξέρω ότι είσαι καλός χαρακτήρας, κανείς δε βρέθηκε από την εκπομπή σου, να σε ενημερώσει για το θέμα; Κανείς να σου δώσει στοιχεία για το ποια είναι η συγκεκριμένη κοπέλα, από τι πάσχει ακριβώς και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αναφερθείς σε αυτήν;

Εύη μου, διάβασες εκείνη την ώρα που τη συνάντησες με την κόρη σου στο διαδίκτυο και ανακάλυψες ποια είναι όπως είπες. Ήταν τόσο δύσκολο να συνεχίσεις την αναζήτηση και να μάθεις 3-4 πράγματα ακόμα για την «αγελάδα»; Για την ασθένεια της; Ώστε να μπορέσεις να σταματήσεις τον συνάδελφο σου που την χαρακτήρισε ως Δαλματίας;

Εύη μου, ξέχασες πως στη σχολή αυτό που μαθαίναμε ήταν ότι: πριν βγάλουμε ένα ρεπορτάζ στον αέρα κάνουμε έρευνα! Το πιο σημαντικό στοιχείο της δημοσιογραφίας, κάνουμε έρευνα πριν μιλήσουμε για κάποιον ή για κάτι. Δεν βγαίνουμε στον τηλεοπτικό αέρα έχοντας μόνο λίγες φωτογραφίες και λέμε ότι κατεβάσει το μυαλό μας εκείνη την ώρα!

Είναι τραγικό από μια γυναικά που ήταν επίσης μοντέλο να προσπαθείς να μειώσεις το κύρος της Winnie. Και το έκανες είτε θελημένα είτε άθελα, όταν την ονομάτισες στην κόρη σου «αγελάδα» γιατί την υποτίμησες. Τι παράδειγμα έδωσες στην κόρη σου; Ότι χλευάζουμε την διαφορετικότητα και πετάμε ότι κοροϊδευτικό σχόλιο μας έρθει στον εγκέφαλο όσο τρώμε το παγωτό μας; Το ίδιο παράδειγμα έδωσες και στον μέσο Έλληνα που είδε την εκπομπή σου ή το συγκεκριμένο απόσπασμα μετά!

Δεν ξέρω αν το έκανες για τη δημοσιότητα ή για τα νούμερα ή για να μάθει το ευρύ κοινό ότι κάνεις και πάλι εκπομπή στην τηλεόραση. Εμένα πάντως με δικαίωσες για την επιλογή μου να μη παρακολουθώ την ελληνική τηλεόραση εδώ και 5 χρόνια. Γιατί εκπομπές σαν αυτές, στην Αμερική, στη Βρετανία, θα είχαν κοπεί αμέσως, μη σου πω και όσο είναι στον αέρα και λέγονται τέτοια ανήκουστα.

Δεν ξέρω αν από το ακουστικό σου σε βοήθησε ο σκηνοθέτης ή κάποιος συνεργάτης και σιγά σιγά ξεκινήσατε να το μαζεύετε με τους συνεργάτες σου και να μιλάτε περί διαφορετικότητας. Το λάθος όμως είχε γίνει!

Αυτό που δεν γνώριζες Εύη είναι πως ήσουν στον αέρα μιας τηλεοπτικής εκπομπής και έχεις ευθύνη! Εσύ έχεις όλη την ευθύνη για το τι θα πεις, για το αν έγινε η έρευνα ολοκληρωμένη, για το αν είναι σωστό να ειπωθεί κάτι στον αέρα. Έχεις ευθύνη να στηρίξεις όσες κοπέλες προσπαθούν να καταφέρουν κάτι στο χώρο της μόδας παρά την ασθένεια ή την αναπηρία τους, γιατί ήσουν στον ίδιο χώρο και πάρε το απόφαση: δε θα ξαναγυρίσεις. Μη σε ενοχλεί που αλλάζουν τα στάνταρ της πασαρέλας, εν έτη 2017 πιθανόν αν τώρα το προσπαθούσες δε θα γινόσουν ποτέ μοντέλο χωρίς βασικές γνώσεις και σεβασμό.

Οφείλεις ως γυναίκα να βγεις μπροστά και να υπερασπιστείς τις υπόλοιπες γυναίκες, εσύ που έχεις βιώσει τόσο bullying για τις σχέσεις σου, την άγνοια σου, την έλλειψη γνώσης. Θα έπρεπε να ξέρεις καλύτερα από πολλές και πολλούς πως είναι να μη κοιμάσαι τα βράδια γιατί σε κακοχαρακτηρίζουν!

Λυπάμαι Εύη αλλά δεν μπορώ να σε υπερασπιστώ, αλλά ως παλιός γνωστός και συμφοιτητής σου, μπορώ να σου δώσω δημοσιογραφικές οδηγίες αν θες περί αναπηρίας και θέματα υγείας. Αλλά μέχρι εκεί, μετά είσαι μεγάλο κορίτσι, μπορείς και οφείλεις να γίνεις και καλύτερος άνθρωπος, ώστε να γίνεις και σωστή δημοσιογράφος.

Βογιατζής Ηλίας

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μήνας ευαισθητοποίησης απώλειας άκρων ο Απρίλιος, σε αύξηση οι ακρωτηριασμοί.

Βογιατζής Ηλίας

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Μόνο θαυμασμός: 19χρονος με σύνδρομο Down τερμάτισε με ρεκόρ τον μαραθώνιο και μας έκανε να δακρύσουμε – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika