Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τι δείχνουν τα μαλλιά και το κρανίο για την υγεία σας;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μπορεί τα μάτια να είναι ο καθρέφτης της ψυχής όμως τα μαλλιά σας αντικατοπτρίζουν την υγεία σας. Εντάξει, σίγουρα τα μαλλιά δεν δείχνουν τα πάντα σχετικά με την υγεία όμως μπορούν να σας δώσουν μία ιδέα για το τι συμβαίνει στον οργανισμό σας.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε από το τι σημαίνουν τα ξηρά μαλλιά μέχρι και για ποιον λόγο έχετε φαγούρα στο κεφάλι. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι φυσιολογικά. Όμως, όταν αρχίσετε να παρατηρείτε πως χειροτερεύουν, θα πρέπει να αλλάξετε κάτι στον οργανισμό, τη διατροφή ή τον τρόπο ζωής σας.

Ξηρά μαλλιά

Εντάξει κυρίες. Ίσως γνωρίζετε ότι εάν περιποιέστε υπερβολικά τα μαλλιά σας όχι μόνο δεν θα γίνουν πλούσια αλλά, αντιθέτως, θα ξηραθούν. Ωστόσο, τα ξηρά μαλλιά μπορεί να είναι και ένδειξη αφυδάτωσης.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πίνουν πολύ νερό. Γι’ αυτό βεβαιωθείτε πως πίνετε τουλάχιστον 2-3 λίτρα την ημέρα και να αποφεύγετε το αλκοόλ, την τανίνη, τη ζάχαρη και την καφεΐνη», αναφέρει η Σάρα, ειδική στο χώρο της κομμωτικής.

Πιτυρίδα

Πού και πού όλοι εμφανίζουμε πιτυρίδα. Υπολογίζεται πως η πιτυρίδα εμφανίζεται τουλάχιστον στο μισό πληθυσμό. Όμως, η υπερβολική πιτυρίδα θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ενός σοβαρότερου προβλήματος. «…………Η υπερβολική πιτυρίδα ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη ενός αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος», αναφέρει ο Δρ. Adam Friedmann, σύμβουλος δερματολόγος στη Δερματολογική Κλινική Harley Street. Γι’ αυτό, εάν έχετε υπερβολική πιτυρίδα, μιλήστε στο γιατρό σας.

Μαλλιά που πέφτουν

Σε όλους μας πέφτουν τρίχες. Παρόλο που δεν υπάρχει ακριβής συμφωνία σχετικά με το πόσες τρίχες αναμένεται να πέσουν, οι γιατροί θεωρούν πως είναι φυσιολογικό να χάνουμε 100 – 150 τρίχες την ημέρα. Ίσως βρίσκετε τρίχες στα ρούχα σας, στη βούρτσα ή στο μαξιλάρι σας. Ωστόσο, εάν οι τρίχες που χάνετε είναι περισσότερες, ή εάν πέφτουν σε τούφες, ενδέχεται να αντιμετωπίζετε σοβαρότερο πρόβλημα.

Πολλές φορές οι τρίχες πέφτουν εξαιτίας του άγχους. Ενδέχεται ωστόσο να είναι και σημάδι εμμηνόπαυσης. «Αυτό συμβαίνει τουλάχιστον στο 30% των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση», αναφέρει ο Δρ. Asim Shahmalak, από την κλινική Crown, στο Manchester.

Θαμπά μαλλιά

Τα μαλλιά σας δεν είναι λαμπερά; Αυτό ίσως σημαίνει ότι η διατροφή σας δεν είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Χρειάζεστε πρωτεΐνες και σίδηρο για να είστε υγιείς όπως και Ω3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο και βιταμίνη Α. Γι’ αυτό, να τρώτε υγιεινά ή συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να ενημερωθείτε για τη σωστή ποσότητα συμπληρωμάτων διατροφής που πρέπει να λαμβάνετε.

Επιπλέον συμβουλές για τα μαλλιά και το κεφάλι

  1. Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο.

Ο ήλιος, όχι μόνο κάνει τα μαλλιά σας εύθραυστα αλλά καταστρέφει και το κρανίο. Όταν εκτίθεστε στον ήλιο, να φοράτε καπέλο ή να χρησιμοποιείτε αντηλιακά προϊόντα για να προστατευτείτε.

  1. Μην τραβάτε τα μαλλιά σας πολύ σφιχτά.

Η αραίωση του τριχωτού της κεφαλής εμφανίζεται όταν τραβάτε τα μαλλιά σας πολύ σφιχτά. Αυτό ισχύει για όσες μαζεύετε συχνά τα μαλλιά σας κότσο ή αλογοουρά αλλά το ίδιο ισχύει και για τις σφιχτές πλεξούδες.

  1. Μην χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα.

Το στέγνωμα με το πιστολάκι, το ίσιωμα, το σγούρεμα και το βάψιμο των μαλλιών, όλα αυτά που κάνουμε στα μαλλιά μας καθημερινά, καταστρέφουν τα μαλλιά και το κεφάλι μας. Γι’ αυτό, αφήνετε τα μαλλιά σας να αναπνέουν και να μεγαλώνουν, χρησιμοποιώντας  λίγα προϊόντα.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika

Η ομάδα αίματος σας: μια σημαντική πληροφορία για την υγεία και τη ζωή σας

Γιώργος Newsitamea

Τα «σημάδια» που φανερώνουν την ύπαρξη φραγμένων αρτηριών στο σώμα μας

Γιώργος Newsitamea