Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Θέλεις να αλλάξεις τη διατροφή σου; Μπες στην κουζίνα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9634939545741279053

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leeds διαπίστωσαν πως άνδρες και γυναίκες οι οποίοι παρακολούθησαν μία από τις οκτώ εβδομάδες των μαθημάτων μαγειρικής του σεφ Jamie Oliver, άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες προς το καλό, μειώνοντας τα πρόχειρα σνακ και καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Ειδικότερα, η καθηγήτρια Jane Cade, όπως σημειώνεται στο δελτίο τύπου δήλωσε: “Αυτές οι θετικές αλλαγές εμφανίστηκαν αμέσως και αυξήθηκαν και μετά από έξι μήνες μετά το πέρας [σ.σ των μαθημάτων]”.

Ο διάσημος σεφ Jamie Oliver παραδίδει μαθήματα μαγειρικής από το 2008 δηλώνοντας πως μέσα από τη μαγειρική θέλει να εμπνεύσει τους ανθρώπους να προετοιμάζουν και να είναι σε θέση να φτιάχνουν νόστιμα και θρεπτικά φαγητά, ανεξάρτητα από τα έσοδα που έχει ο καθένας, χαρακτηρίζοντας αυτήν την δράση του μία από τις πιο σημαντικές εκστρατείες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leeds θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο τα μαθήματα μαγειρικής μπορούν να επηρεάσουν αμέσως αλλά και σε έναν δεύτερο χρόνο τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων.

“Όταν αναλύσαμε τα αποτελέσματα κατά φύλο βρήκαμε ότι οι άνδρες – οι οποίοι με βάση προηγούμενες μελέτες είχε διαπιστωθεί πως είχαν λιγότερη εμπιστοσύνη στο μαγείρεμα απ’ ότι οι γυναίκες- ανέφεραν ότι είχαν περισσότερη εμπιστοσύνη συγκριτικά με τις γυναίκες που έλαβαν μέρος στα μαθήματα”, σημειώνει η ερευνητική ομάδα.

Θέλεις να αλλάξεις τη διατροφή σου; Μπες στην κουζίνα

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition και σε αυτή συμμετείχαν 800 άτομα που παρακολούθησαν τα μαθήματα μαγειρικής, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι συμμετέχοντες αύξησαν τις μερίδες των φρούτων και των λαχανικών που κατανάλωναν πριν από τα μαθήματα μαγειρικής, ενώ οι διατροφικές τους συνήθειες συνολικά άλλαξαν προς το καλύτερο.

Ειδικότερα, 500 από τους συμμετέχοντες οι οποίοι ρωτήθηκαν μετά από έξι μήνες για τις διατροφικές τους συνήθειες, απάντησαν πως η κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών αυξήθηκε, ενώ μειώθηκε η κατανάλωση των πρόχειρων σνακ.

Ο Jamie Oliver είπε: “Το Ministry of Food για μένα είναι η ενδυνάμωση των ανθρώπων δίνοντας τους γνώση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους να τρέφονται και να τρέφουν την οικογένειά τους καλύτερα”, ενώ μεταξύ άλλων λέει: “Αυτή η σημαντική μελέτη δείχνει ότι η διδασκαλία της μαγειρικής δουλεύει πραγματικά και κάνει τεράστια διαφορά”.

Η καθηγήτρια Jane Cade προσθέτει: “Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπάρξει πτώση στις δεξιότητες της μαγειρικής από το 1950. Τα σπιτικά γεύματα έχουν αντικατασταθεί από τα έτοιμα φαγητά. Αυτή η έλλειψη ικανότητας μαγειρέματος σε συνδυασμό με την άμεση πρόσβαση σε τρόφιμα εύκολης υψηλής ενέργειας συμβάλλει στην αύξηση των υπέρβαρων ανθρώπων σήμερα. Η μελέτη μας δείχνει ότι αν βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βελτιώσουν τις μαγειρικές τους ικανότητες χρησιμοποιώντας βασικά συστατικά, και την εμπιστοσύνη τους σε αυτές τις δεξιότητες, τότε θα μπορούν να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές”.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika