Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τεστ με εικόνες αποκαλύπτει τα «τυφλά σημεία» της όρασής σας!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα θολά σημεία που υπάρχουν στην περιφερειακή μας όραση, δηλαδή στο τμήμα του οπτικού πεδίου πέραν του κεντρικού, ονομάζονται «τυφλά σημεία». Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όλοι οι άνθρωποι, ασχέτως οπτικής οξύτητας, παρουσιάζουν μικρότερες ή μεγαλύτερες αδυναμίες στην περιφερειακή τους όραση, όμως από άνθρωπο σε άνθρωπο παρατηρούνται σημαντικές διαφορές ως προς το συγκεκριμένο τμήμα της περιφερειακής όρασης που είναι πιο θολό.

Μια νέα επιστημονική μελέτη με θέμα την περιφερειακή όραση, η οποία εκπονήθηκε από ερευνητές στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Γαλλία και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, υπέδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να διακρίνουν αντικείμενα που βρίσκονται επάνω ή κάτω από το κέντρο του οπτικού πεδίου, παρά αριστερά ή δεξιά από αυτό.

Για παράδειγμα, ο οδηγός ενός φορτηγού, του οποίου το όχημα είναι αρκετά ψηλό, δυσκολεύεται περισσότερο να δει έναν πεζό ή έναν ποδηλάτη που περνά από μπροστά του σε σύγκριση με τον οδηγό ενός κλασικού ΙΧ, ο οποίος βρίσκεται πιο χαμηλά και επομένως έχει τον πεζό/ποδηλάτη στο κέντρο του οπτικού του πεδίου.

Όταν δε το περιβάλλον παρέχει πληθώρα οπτικών ερεθισμάτων, όπως συμβαίνει στις πολυσύχναστες κεντρικές οδικές αρτηρίες, είναι ακόμη πιο δύσκολο να διακρίνουμε τι βρίσκεται στο περιφερειακό οπτικό μας πεδίο, υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «οπτικός συνωστισμός» (visual crowding).

Ο «οπτικός συνωστισμός» ευθύνεται μάλιστα για καθεμιά από τις αμέτρητες φορές που δεν μπορούμε να βρούμε τα κλειδιά ή τα γυαλιά μας όταν βρίσκονται κάπου κοντά μας αλλά περιβάλλονται από άλλα αντικείμενα!

Μπορείτε και εσείς να τεστάρετε την περιφερειακή σας όραση με τη βοήθεια μερικών εικόνων, ώστε να διαπιστώσετε ποια είναι τα δικά σας «τυφλά σημεία».

1. Επικεντρωθείτε στην κόκκινη κουκκίδα που βρίσκεται στο κέντρο της εικόνας. Προσαρμόστε το ύψος της καρέκλας ή της οθόνης σας ώστε η κουκκίδα να βρίσκεται στην ευθεία του κεντρικού οπτικού σας πεδίου. Κρατώντας το βλέμμα σας καρφωμένο στην κουκκίδα, προσπαθήστε να διαβάσετε την ώρα στο μεσαίο ρολόι της κάθε σειράς επάνω και κάτω από την κουκκίδα.

Τεστ με εικόνες αποκαλύπτει τα «τυφλά σημεία» της όρασής σας!

Σας φάνηκε πιο εύκολο να διαβάσετε τα ρολόγια επάνω ή κάτω από την κόκκινη κουκκίδα;

2. Επικεντρωθείτε στην κόκκινη κουκκίδα που βρίσκεται στο κέντρο της εικόνας. Προσαρμόστε το ύψος της καρέκλας ή της οθόνης σας ώστε η κουκκίδα να βρίσκεται στην ευθεία του κεντρικού οπτικού σας πεδίου. Κρατώντας το βλέμμα σας καρφωμένο στην κουκκίδα, προσπαθήστε να διαβάσετε την ώρα στο μεσαίο ρολόι της κάθε σειράς δεξιά και αριστερά από την κουκκίδα.

Τεστ με εικόνες αποκαλύπτει τα «τυφλά σημεία» της όρασής σας!

Σας φάνηκε πιο εύκολο να διαβάσετε τα ρολόγια δεξιά ή αριστερά από την κόκκινη κουκκίδα;

3. Επικεντρωθείτε στην κόκκινη κουκκίδα που βρίσκεται στο κέντρο της εικόνας. Προσαρμόστε το ύψος της καρέκλας ή της οθόνης σας ώστε η κουκκίδα να βρίσκεται στην ευθεία του κεντρικού οπτικού σας πεδίου. Κρατώντας το βλέμμα σας καρφωμένο στην κουκκίδα, προσπαθήστε να διαβάσετε το μεσαίο γράμμα C της κάθε σειράς επάνω και κάτω, δεξιά και αριστερά από την κουκκίδα και να διακρίνετε σε κάθε περίπτωση προς τα πού «κοιτάζει» το «άνοιγμα» του γράμματος.

Τεστ με εικόνες αποκαλύπτει τα «τυφλά σημεία» της όρασής σας!

Σε ποιο τμήμα του περιφερειακού οπτικού πεδίου δυσκολευτήκατε περισσότερο;

Οι πρώτες δύο εικόνες σας βοηθούν να εντοπίσετε τα «τυφλά σημεία» της περιφερειακής όρασης στα ζεύγη επάνω-κάτω και δεξιά-αριστερά αντίστοιχα, ενώ η τελευταία εικόνα σάς δείχνει συνολικά ποιο από τα τέσσερα τμήματα της περιφερειακής σας όρασης είναι το πιο αδύναμο.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea