Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Τέλος η διενέργεια του Mantoux στα παιδιά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Καταργείται το Mantoux – Σε ποια παιδιά θα πρέπει μόνο να διενεργείται

Κατόπιν γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που έγινε αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η σύσταση για τη διενέργεια της δερμοαντίδρασης Mantoux καταργείται και θα γίνεται μόνο σε παιδιά όπου ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, πλέον η διενέργεια της δερμοαντίδρασης Mantoux συστήνεται μόνο σε παιδιά που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου στις ηλικίες 12-15 μηνών, 4 έως 6 ετών και στην ηλικία 11 έως 12 ετών (αλλά και ανεξαρτήτως ηλικίας, όποτε δοθεί η ευκαιρία και κριθεί απαραίτητο):

– παιδιά μεταναστών και προσφύγων που ζουν υπό δυσχερείς συνθήκες – παιδιά αθιγγάνων καθώς και άλλων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης.

– παιδιά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV

– Παιδιά στο οικογενειακό περιβάλλον των οποίων υπάρχουν άτομα με HIV λοίμωξη, χρήστες ναρκωτικών ουσιών ή φυλακισμένοι

Ανεξαρτήτως ηλικίας τα παιδιά των ως άνω ομάδων πρέπει να ελέγχονται με Mantoux όταν επισκεφθούν για πρώτη φορά τις υπηρεσίες υγείας και δεν έχουν προηγουμένως ελεγχθεί.

Επιπλέον, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για λανθάνουσα φυματίωση συνιστάται στις παρακάτω ομάδες:

– παιδιά που πρόκειται λάβουν κορτικοστεροειδή ή ανοσοκατασταλτικά και ιδιαίτερα βιολογικούς παράγοντες, όπως αντι-TNFα

– παιδιά με κακοήθειες καθώς και αυτά που πρόκειται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση

Άμεσα πρέπει να ελέγχονται με Mantoux παιδιά στο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με ενεργό μεταδοτική φυματίωση

Τέλος επισημαίνεται ότι η δερμοαντίδραση Mantoux δύναται να διενεργείται και σε κάθε περίπτωση κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού (ιστορικό επαφής με ενήλικο πάσχοντα από φυματίωση, κλπ).

Πολλοί μας το λένε, αλλά λίγοι γονείς γνωρίζουν τι είναι το τεστ mantoux και γιατί πρέπει να το κάνει το παιδί.

*** Η δοκιμασία mantoux (μαντού) δεν είναι εμβόλιο, είναι ένα τεστ που γίνεται, όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες, για να διαπιστώσουμε αν κάποιο άτομο μολύνθηκε από το μικρόβιο (μυκοβακτηρίδιο) της φυματίωσης.

Η φυματιναντίδραση μαντού – το ξαναλέμε – είναι το δοκιμαστικό τεστ πριν το εμβόλιο. Όταν η μαντού είναι αρνητική τότε ο γιατρός, αν το επιθυμεί και το παιδί είναι στην κατάλληλη ηλικία, κάνει το εμβόλιο της φυματίωσης (BCG).

Ο τρόπος που γίνεται η δοκιμασία της μαντού διαφέρει. Ενώ όλα τα εμβόλια γίνονται ενδομυϊκά ή υποδόρια (δηλαδή ο γιατρός βάζει τη βελόνα του εμβολίου σχεδόν ολόκληρη και σχεδόν κάθετα στον μυ του παιδιού) στην μαντού, χρησιμοποιούμε αλλιώτικη σύριγγα (με πολύ λεπτή βελόνα – σύριγγα ινσουλίνης και το σπουδαιότερο, ο παιδίατρος βάζει ελάχιστα – 1 έως 2 χιλιοστά την μύτη της βελόνας στο δέρμα του αντιβραχίωνος (στο μέσο δηλαδή της περιοχής ανάμεσα στον αγκώνα και τον καρπό), προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα μικρό πομφό (εξόγκωμα) ίδιου μεγέθους με το τσίμπημα του κουνουπιού.

Το παιδί μετά μπορεί να επιστρέψει στις φυσιολογικές του δραστηρίοτητες, να κάνει μπάνιο κλπ, αρκεί μόνο να μην τριφτεί έντονα το σημείο της ένεσης. Δεν δημιουργεί πυρετό και δεν χρειάζεται το παιδί να κάνει τις επόμενες μέρες ειδική διατροφή. Πρέπει όμως να περιμένουμε οπωσδήποτε 48-72 ώρες για τα αποτελέσματα. Δεν βγάζουμε συμπεράσματα νωρίτερα, γιατί την πρώτη μέρα μπορεί, λόγω του ερεθισμού της βελόνας, να υπάρξει μια κοκκινίλα και ένα μικρό πρήξιμο.

Το τεστ είναι θετικό όταν υπάρχει πρήξιμο στην περιοχή της ένεσης με διάμετρο περισσότερα από 10 χιλιοστά. Σαν αποτέλεσμα, θετική μαντού σημαίνει ότι το παιδί μολύνθηκε από το μικρόβιο της φυματίωσης, όχι όμως απαραίτητα ότι έχει εκείνη τη στιγμή φυματίωση.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika