Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Τέλη Κυκλοφορίας 2018: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα και ποιοι περισσότερα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Με τέσσερα νέα κριτήρια θα υπολογίζονται τα Τέλη Κυκλοφορίας 2018 όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Ειδήσεις» τα οποία περιλαμβάνουν τον κυβισμό, την παλαιότητα, την τιμή αγοράς αλλά και τις εκπομπές ρύπων.

Σήμερα τα Τέλη Κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό του κινητήρα, την παλαιότητα και τις εκπομπές ρύπων. Επομένως το νέο δεδομένο στον υπολογισμό των Τελών Κυκλοφορίας 2018 αφορά στην τιμή αγοράς.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις των ποσών σε περίπου 1,8 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ενώ αντίθετα θα οδηγήσει σε μειώσεις των ποσών καταβολής σε περίπου 1,7 εκατ. οχημάτων.

Ωστόσο εγκυμονεί ο κίνδυνος να καταγραφούν πάρα πολλά λάθη στον τρόπο υπολογισμού καθώς από την μία μεριά έχουμε τα παλιά αυτοκίνητα που θεωρητικά ο συντελεστής παλαιότητας θα μειώνει το ύψος των Τελών Κυκλοφορίας αλλά από την άλλη μεριά οι εκπομπές ρύπων που μπορεί να αυξάνουν το τελικό ποσό πληρωμής δεν υπάρχουν.

Αν πάλι στα πολύ παλιά οχήματα που δεν υπάρχουν οι εκπομπές ρύπων διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς αλλά μειωθούν τα ποσά λόγω παλαιότητας τότε από κάπου θα πρέπει να καλυφθούν οι απώλειες που θα δημιουργηθούν στα έσοδα του Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς το έλλειμμα που είναι πιθανό να δημιουργήσουν τα παλιά οχήματα είναι πολύ πιθανό να καλυφθούν από τα νεότερα, πιο καθαρά και ακριβά αυτοκίνητα.

Ειδικότερα πάνω από 1,7 εκατ. αυτοκίνητα έχουν ηλικία μεγαλύτερη από 13 έτη, δηλαδή η πρώτη άδεια κυκλοφορίας τους έχει εκδοθεί πριν το 2004. Αντίστοιχα πάνω από 1,8 εκατ. οχήματα έχουν 1η Άδεια Κυκλοφορίας μετά την 1η/1/2005 εκ των οποίων μόλις 500.000 έχουν κυκλοφορήσει την τελευταία πενταετία.

Αν λοιπόν μειωθούν τα Τέλη Κυκλοφορίας σε 1,7 εκατ. οχήματα τότε είναι δεδομένο ότι θα επιβαρυνθούν τα υπόλοιπα 1,8 εκατ. αυτοκίνητα με επιπλέον χαράτσια ώστε ο τελικός λογαριασμός να είναι κοντά στα έσοδα που θα αναγράφει ο Προϋπολογισμός.

Για αυτό τον λόγο, εκτιμούν στελέχη της αγοράς, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να εισάγει τον συντελεστή της αξίας αγοράς στον τρόπο υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας ώστε οι ιδιοκτήτες των ακριβών αυτοκινήτων να πληρώνουν πολύ υψηλά Τέλη Κυκλοφορίας.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να υπολογίσει τις απώλειες που σημειώνουν οι αξίες αγοράς σε ένα αυτοκίνητο που έχει κυκλοφορήσει ακόμη και μόλις ένα μήνα ή χειρότερα μετά από 2 ή 3 χρόνια κυκλοφορίας.

Μάλιστα τα στελέχη από το κλάδο του αυτοκινήτου επισημαίνουν στο Enikonomia.gr πως η περίφημη Επιτροπή που ασχολείται με την φορολογία στα αυτοκίνητα πραγματοποιεί το ένα λάθος μετά το άλλο και αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η περίφημη Επιτροπή που ασχολείται με την φορολογία στα αυτοκίνητα κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο και δεν ακούει τους παράγοντες της αγοράς. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο νέος τρόπος υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης στα τελωνεία ο οποίος άνοιξε το δρόμο στις εισαγωγές παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων εξαιτίας του πολύ χαμηλού Τέλους Ταξινόμησης και έκανε απαγορευτική την εισαγωγή νεότερων μοντέλων. Από την άλλη μεριά στα καινούρια αυτοκίνητα που το κόστος εκτελωνισμού υπολογίζεται με βάση την Αξία Λιανικής προ Φόρων παρατηρείται πως πολλές εισαγωγικές καταθέτουν καταλόγους ημέρας με χαμηλότερες Αξίες Λιανικής προ Φόρων ώστε να πληρώνουν χαμηλότερους τελωνειακούς δασμούς στα οχήματά τους και την επόμενη ημέρα τους αλλάζουν παρουσιάζοντας αυξημένες Αξίες Λιανικής και πάλι! Φανταστείτε τι έχει να γίνει αν υπολογιστούν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2018 τα οποία θα υπολογίζονται σύμφωνα με τον κυβισμό, την παλαιότητα, την αξία αγοράς και τις εκπομπές ρύπων. Το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για περισσότερους από 1,8 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ενώ αντίθετα θα ευνοηθούν τα ρυπογόνα και μη ασφαλή οχήματα. Καλό θα ήταν τα Τέλη Κυκλοφορίας να καταργηθούν εντελώς και να μπει ένας πρόσθετος φόρος στα καύσιμα ώστε τα Τέλη Κυκλοφορίας να είναι απολύτως αναλογικά καθώς από τη μία μεριά ένα όχημα με κινητήρα υψηλού κυβισμού, ρυπαίνει περισσότερο αλλά και καταναλώνει μεγάλες ποσότητες καυσίμου. Οπότε άμεσα το κόστος χρήσης θα αυξηθεί. Αντίθετα τα οχήματα μικρού κυβισμού δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καυσίμων αλλά ούτε και ρυπαίνουν. Οπότε το κόστος χρήσης θα είναι χαμηλότερο».

Ωστόσο το λαθρεμπόριο καυσίμων δεν επιτρέπει σύμφωνα με πληροφορίες την αντικατάσταση των Τελών Κυκλοφορίας από ένα νέο φόρο στα καύσιμα.

Επίσης τις τελευταίες ημέρες η περίφημη επιτροπή για την φορολογία στα αυτοκίνητα πραγματοποιεί μπαράζ επαφών με τελωνειακούς και εκτελωνιστές ώστε να αποφασίσει αν θα πραγματοποιήσουν αλλαγές στο Τέλος Ταξινόμησης αλλά και στη διαδικασία εκτελωνισμού των οχημάτων ενώ παράλληλα εξετάζει να αλλάξει και οι παράλογες προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες αλλάζουν τα Euro στα αυτοκίνητα και ειδικότερα πολλά αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro6 στην Ελλάδα «βαφτίζονται» Euro5!

enikonomia.gr 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήγε στο γκαράζ και ήπιε φυτοφάρμακο: Διπλή τραγωδία στην Κρήτη, αυτοκτόνησαν και οι δύο μέσα σε λίγες ώρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea