Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα λαχανικά που ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η σουλφοραφάνη είναι μία ουσία που, σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και ίσως να καταπολεμήσει τον καρκίνο και την λιπώδη ηπατική νόσο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, με επικεφαλής τον Δρ Αντερς Ροζενγκρεν, διαπίστωσαν ότι ένα συμπυκνωμένο εκχύλισμα της σουλφοραφάνης, βοήθησε παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 να συγκρατήσουν τα επίμονα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Ο Δρ Ροζενγκρεν και οι συνεργάτες του, αφού εξέτασαν πάνω από 3.800 συστατικά και τη σχέση τους με τον διαβήτη τύπου 2, κατέληξαν στη σουλφοραφάνη.

Πρώτα τη δοκίμασαν σε εργαστηριακές συνθήκες, όπου εν μέρει κατάφερε να εμποδίσει ηπατικά κύτταρα να παράξουν γλυκόζη. Σε αρουραίους, τροποποιούσε την δραστηριότητα συγκεκριμένων γονιδίων στο ήπαρ, ώστε να απομακρύνεται η πιθανότητα νόσησης.

Τα λαχανικά που ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Στη συνέχεια η σουλφοραφάνη δοκιμάστηκε σε 97 άτομα με διαβήτη τύπου 2. Σχεδόν όλοι ακολουθούσαν αντιδιαβητική αγωγή, στην οποία οι περισσότεροι ανταποκρίνονταν καλά. Ωστόσο, 37 ασθενείς είχαν κακό έλεγχο του σακχάρου τους παρά την αντιδιαβητική αγωγή.

Οι μισοί συμμετέχοντες με τυχαία επιλογή πήραν σουλφοραφάνη σε σκόνη μια φορά την ημέρα για 12 εβδομάδες, μαζί με την συνήθη φαρμακευτική αγωγή τους. Οι άλλοι μισοί πήραν ανενεργή σκόνη.

Η σουλφοραφάνη φάνηκε να είναι αποτελεσματική σε συγκεκριμένους μόνο ασθενείς, κυρίως σε αυτούς που ήταν παχύσαρκοι και είχαν κακό έλεγχο του σακχάρου ευθύς εξ αρχής. Σ’ αυτή την ομάδα η μέση γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (ΗbA1c) έπεσε από σχεδόν 7,4% σε λίγο πάνω από το 7%. Η ΗbA1c είναι δείκτης των επιπέδων του σακχάρου του αίματος στον οργανισμό τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες.

«Προς το παρόν δε μπορούμε να συστήσουμε σε κανέναν να πάρει συμπληρώματα σουλφοραφάνης για να θεραπεύσει τον διαβήτη τύπου 2. Εμείς χρησιμοποιήσαμε ένα συμπλήρωμα διατροφής με υψηλή συγκέντρωση σουλφοραφάνης, που δεν υπάρχει εμπορικά διαθέσιμο και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα σε μεγαλύτερα κλινικά δείγματα», ξεκαθαρίζει ο ερευνητής.

Ήδη σχεδιάζει να μελετήσει τον ρόλο της σουλφοραφάνης σε άτομα με προ-διαβήτη για να δει αν μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.

Η σουλφοραφάνη εμπεριέχεται στα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika