Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα καλύτερα σνακ για τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κάθε μπουκιά μετράει για τα άτομα που έχουν υψηλή χοληστερόλη, επομένως είναι αναγκαία η προσεκτική επιλογή τόσο των γευμάτων όσο και των σνακ.

Η παράλειψη των σνακ δεν είναι καλή επιλογή, καθώς τα συχνά γεύματα εξασφαλίζουν σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και επομένως σταθερά επίπεδα ενέργειας μέσα στην ημέρα.

Επιλέγοντας τα σωστά σνακ μάλιστα μπορείτε να επιτύχετε μείωση της χοληστερόλης. Δείτε μερικές υγιεινές και γευστικές επιλογές.

– Ποπκόρν

Ως σπόρος, το ποπκόρν παρέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Παράλληλα, έχει ελάχιστες θερμίδες, αρκεί βέβαια να παρασκευάζεται χωρίς χρήση βουτύρου ή άλλης λιπαρής ουσίας. Για να δώσετε γεύση μπορείτε να προσθέστε λίγη γλυκιά πάπρικα.

– Ξηροί καρποί

Μελέτες δείχνουν ότι η αντικατάσταση των ανθυγιεινών κορεσμένων λιπαρών (όπως αυτά που βρίσκονται στα τηγανητά) με υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά (όπως αυτά των ξηρών καρπών) οδηγεί σε μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι επομένως ένα ιδανικό σνακ για τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Προσοχή στις ποσότητες, καθώς οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν αρκετές θερμίδες.

Τα καλύτερα σνακ για τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη

– Λαχανικά με χούμους

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, συστατικά απαραίτητα για τον αποτελεσματικό έλεγχο της χοληστερόλης, και ταυτόχρονα δεν έχουν λιπαρά, αλάτι και πολλές θερμίδες. Ένα καλό σνακ είναι τα στικ λαχανικών (π.χ. αγγούρι και καρότο) σε συνδυασμό με χούμους, το οποίο προσφέρει επιπλέον φυτικές ίνες αλλά και χορταστικές πρωτεΐνες.

– Σπιτικά πατατάκια

Η πατάτα έχει αρκετές φυτικές ίνες και παρέχει κάλιο, το οποίο κάνει καλό στην καρδιά, αφού βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Αποφύγετε τις τηγανητές πατάτες ή τα έτοιμα πατατάκια του εμπορίου και προτιμήστε να φτιάξετε πατατάκια στο σπίτι ψήνοντας την πατάτα στον φούρνο με ελάχιστη ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

– Βρόμη

Η βρόμη δεν είναι καλή μόνο ως πρωινό. Μπορείτε να την καταναλώσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες, οι οποίες «απορροφούν» την περιττή χοληστερόλη και βοηθούν να μεταφερθεί μέσω του πεπτικού συστήματος χωρίς να απορροφηθεί από το αίμα. Παράλληλα, οι ίνες ενώνονται με τα οξέα της χολής ώστε αυτά να απορριφθούν από το σώμα, επομένως παράγεται περισσότερη χολή και η διαδικασία αυτή οδηγεί σε μείωση της LDL χοληστερόλης.

– Φρούτα

Το μήλο, η φράουλα, το σταφύλι και τα εσπεριδοειδή είναι μερικά από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πεκτίνη, ένα είδος φυτικής ίνας που συμβάλλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρατε για τα «μελάτα» αυγά

Γιώργος Newsitamea

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika