Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τα 5 τρικ για να γίνεις ένας πραγματικά cool τύπος

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9635207929657677977

Ανάμεσά μας υπάρχουν άνθρωποι που μοιάζει να μπορούν να παραμένουν “τέρατα ψυχραιμίας” όσα κι αν έχουν να αντιμετωπίσουν, ενώ φαίνεται πως η ζωή τους κυλά αβίαστα χωρίς συναισθηματικές υπερβολές και μπλοκαρίσματα.

Υπάρχει τρόπος να γίνεις κι εσύ ένας πραγματικά cool τύπος;

Δεν εννοούμε “cool τύπος” με τη γενικότερη έννοια που έχει προσλάβει η ξενόφερτη λέξη σήμερα, αλλά με μία στενότερη, εκείνη που σημαίνει “ψύχραιμος” ή “ατάραχος”. Και η απάντηση στο ερώτημα είναι, ναι, μάλλον υπάρχει τρόπος.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, υπάρχουν ορισμένα τρικ, τα οποία προκύπτουν από επιστημονικές μελέτες, γνώμες ειδικών και καταγεγραμμένα δεδομένα και ενδεχομένως να οδηγούν στον δρόμο της Νιρβάνας, αν τα κάνεις κτήμα σου και τα ακολουθήσεις.

Συνοπτικά, οι cool τύποι σέβονται τόσο το σώμα τους όσο και την ψυχή τους και έτσι, μπορούν να αντιμετωπίζουν τη ζωή με ψυχραιμία. Ποια είναι, όμως, αναλυτικότερα η “μαγική” συνταγή;

Να έχεις πάντα ένα χαρούμενο καταφύγιο στο μυαλό σου

Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με μία κατάσταση η οποία σου προκαλεί άγχος, θυμό ή νεύρα, η Δρ Laura Markham, κλινική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Columbia και ο διδάσκαλος διαλογισμού Light Watkins, συμφωνούν ότι καλό είναι να έχεις εκ των προτέρων έτοιμη την άμυνά σου. Όπου “άμυνα” εννοούν “μία ανάμνηση η οποία σε κάνει να αισθάνεσαι ήρεμος και ευτυχισμένος”. Θα είναι το δικό σου χαρούμενο καταφύγιο, εκεί όπου θα στέλνεις το μυαλό σου, για να ηρεμήσει άμεσα, ώστε να νιώσεις ψύχραιμος απέναντι στο καθετί.

Τα 5 τρικ για να γίνεις ένας πραγματικά "cool τύπος"

Όσο πιο πολύ χρησιμοποιείς την τακτική τόσο λιγότερο θα τη χρειάζεσαι, λένε οι ειδικοί, καθώς το μυαλό σου θα μάθει σιγά σιγά, ότι δεν υπάρχει λόγος να σημαίνει συναγερμό με κάθε αφορμή, καθώς το “περιμένει” ένα ταξίδι στο μέρος της χαλάρωσης. Σκέψου, σήμερα, δύο ή τρεις αναμνήσεις, φτιάξε το νοητό σου καταφύγιο και την επόμενη φορά που θα αισθανθείς ότι είσαι έτοιμος να σκάσεις, θα έχεις ένα σημείο αναφοράς, για να αλλάξεις οπτική και να μείνεις cool.

Μάθε να δουλεύεις λιγότερο και καλύτερα

Η Σουηδία πειραματίζεται επίσημα με το εξάωρο, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι οι Έλληνες αν και δουλεύουμε τις περισσότερες ώρες στην ΕΕ, είμαστε οι λιγότερο παραγωγικοί από τους εργαζόμενους σε όλα τα κράτη μέλη του, Economist και Guardian έχουν φιλοξενήσει άρθρα υπογραμμίζοντας ότι η περισσότερη δουλειά συνδέεται με πτώση της παραγωγικότητας και επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν το ίδιο, τονίζοντας μάλιστα τα οφέλη της μείωσης του ωραρίου για τους εργοδότες. Το συμπέρασμα; Μερικές φορές δεν έχει σημασία πόσο δουλεύεις, αλλά πώς.

Τα 5 τρικ για να γίνεις ένας πραγματικά "cool τύπος"

Τι σχέση έχει, όμως, αυτό με τη δική σου ψυχραιμία; Μεγάλη. Σκέψου πόσες φορές έχεις εκνευριστεί στη δουλειά, βλέποντας τον φόρτο εργασίας σου και αδυνατώντας να βρεις την ενέργεια να τον αντιμετωπίσεις. Η αιτία μπορεί να είναι η επιμονή σου την προηγούμενη μέρα να δουλέψεις λίγες ώρες επιπλέον.

Το αποτέλεσμα είναι να είσαι σήμερα κουρασμένος σωματικά, αλλά κυρίως νοητικά και να μην έχεις το καθαρό μυαλό να κάνεις ούτε τα βασικά. Επομένως, μπορεί ο εργοδότης σου να μην είναι έτοιμος να σου επιτρέψει να δουλεύεις λιγότερο, αλλά εσύ μπορείς να μάθεις πότε να σταματάς την έξτρα δουλειά και να ξεκουράζεσαι.

Να αντικαθιστάς τα νεύρα με ενθουσιασμό

Τις περισσότερες φορές, όταν νιώθεις αγχωμένος, αμήχανος ή νευρικός, οι άνθρωποι γύρω σου έχουν μία και μόνη προτροπή: “Ηρέμησε”. Αφού τους ευχαριστήσεις που μοιράστηκαν αυτή τη μεγάλη σοφία μαζί σου, λες και δεν ήξερες ότι αυτός ακριβός είναι ο στόχος, προχώρα στο παρασύνθημα: ενθουσιάσου.

Σύμφωνα με έρευνα από το Harvard Business School, οι άνθρωποι που ξέρουν να αντικαθιστούν το άγχος με ενθουσιασμό, να επαναπροσδιορίζουν δηλαδή το αίσθημα προσμονής για κάτι, όχι ανησυχώντας για τι κακό μπορεί να τους περιμένει, αλλά ανυπομονώντας για ό,τι καλό μπορεί να ακολουθεί, αποδίδουν καλύτερα σε μία σειρά κατά κανόνα αγχωδών καταστάσεων, όπως ένα τεστ μαθηματικών, μία δημόσια ομιλία ή μία παράσταση μπροστά σε κοινό.

Πώς αντικαθίσταται το άγχος από τον ενθουσιασμό;

Στα πλαίσια της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι είναι απλό: είτε επαναλαμβάνεις μεγαλόφωνα στον εαυτό σου “είμαι ενθουσιασμένος” είτε βρίσκεις έναν φίλο να σου λέει, αντί του κλασικού “ηρέμησε”, το πολύ καλύτερο “ενθουσιάσου”.

Να ξέρεις πότε να αθλείσαι και πότε να ξεκουράζεσαι

Είναι χιλιοειπωμένο (και χιλιοτσεκαρισμένο) ότι η άσκηση λειτουργεί ευεργετικά για την υγεία και ειδικότερα, μειώνει το στρες και μας ανακουφίζει από το άγχος, οπότε, ναι, βάλε την τακτική γυμναστική στη ζωή σου. Αλλά για να είσαι πραγματικά cool κάθε στιγμή της ημέρας, πρέπει να θυμάσαι και κάτι ακόμα.

Τα 5 τρικ για να γίνεις ένας πραγματικά "cool τύπος"

Πρώτον, να αθλείσαι όταν είναι ξεκούραστος και να κοιμάσαι όταν είσαι κουρασμένος. Σύμφωνα με έρευνα του αμερικάνικου στρατού η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Military Psychology, όταν έχεις στερηθεί τον απαραίτητο ύπνο, η άσκηση προσφέρει μόνο πολύ βραχυπρόθεσμη ζωντάνια και η ενέργειά σου θα πέσει πολύ σύντομα. Και όταν δεν έχεις ενέργεια, είναι πάντα πιθανότερο να σε επισκεφθεί η γκρίνια και τα νεύρα.

Οπότε, μην επιμένεις να τρέξεις στο γυμναστήριο, όταν το σώμα σου λέει ότι προτιμά να τρέξει στο κρεβάτι. Φρόντισέ το αναλόγως, για να μένεις πάντα cool.

Να παίρνεις ανάσα και να ζεις στη στιγμή

Για το τέλος, ας παραδεχτούμε ότι όσα tips σχετικά με τον καθημερινό μας τρόπο ζωής κι αν υιοθετήσουμε, δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς όλες εκείνες τις μικρές στιγμές παύλα αφορμές οι οποίες ανεβάζουν το αίμα στο κεφάλι μας. Αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, μπορείς να έχεις στο μυαλό μερικούς τρόπους για να επανακτάς γρήγορα την ψυχραιμία σου και να τη διατηρείς.

Ο πρώτος, τη στιγμή που κάτι σου προκαλεί νεύρα ή πίεση, είναι να θυμάσαι να παίρνεις ανάσα. Δέκα βαθιές αναπνοές, για την ακρίβεια. Κλείσε τα μάτια, πάρε βαθιά ανάσα και επικεντρώσου στη διαδικασία της εκπνοής, “ακολουθώντας” τον αέρα νοητά, καθώς φεύγει από το σώμα σου. Η ηρεμία θα σε επισκεφθεί πιο σύντομα από ό,τι περιμένεις και θα δεις την κατάσταση πιο ψύχραιμα.

Ο δεύτερος, όποτε σε αγχώνει κάτι από το παρελθόν ή κάτι το οποίο σε περιμένει στο μέλλον, είναι να θυμάσαι να επικεντρώνεσαι στη στιγμή, στο απόλυτο παρόν. Πώς θα το καταφέρεις; Μείνε ακίνητος και παρατήρησε με τις αισθήσεις σου όσα περισσότερα πράγματα γίνονται εκείνη τη στιγμή μέσα σου και γύρω από το σώμα σου Κοίτα τον ουρανό, το έδαφος, το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι. Παρατήρησε το φως και τον χώρο. Αυτή η άσκηση θα σε βοηθήσει να επανέλθεις γρήγορα στο παρόν και τον νου σου να μην τρέχει σε σκοτούρες -παλιές ή μελλοντικές.

Έτσι, δεν θα χρειαστεί να αντιδράσεις έντονα ή να κάνεις κάτι για το οποίο θα μετανιώσεις. Θα παραμείνεις -αυτός δεν είναι ο στόχος;- cool και ψύχραιμος.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

30 φράσεις του Paulo Coelho γεμάτες νόημα και σοφία

Efi Nika

Χρόνιος πόνος: Ο καταστροφικός παράγοντας που επιδεινώνει τη φλεγμονή και επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Efi Nika

Καρκίνος Προστάτη: Γιατί αμφισβητείται το PSA για τον προσυμπτωματικό έλεγχο της νόσου

Efi Nika