Newsitamea.gr
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις: Μειώσεις μόνο για όσους παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Συντάξεις: Μειώσεις μόνο για όσους παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ – Βροχή τα σενάρια

Σκέψεις για πλαφόν στις περικοπές και σενάρια για αναβολή και τμηματική μείωση – Νέο σενάριο για ψαλίδι μόνο στις συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ – Τι θέλουν στην κυβέρνηση και τι βλέπουν ως εφικτό – Ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων με νέο νόμο υπόσχεται ο Πάνος Καμμένος.

Η τρόικα περιμένει στη γωνία, όμως η κυβέρνηση συνεχίζει το εμπόριο ελπίδας προς τους συνταξιούχους, υποσχόμενη ότι το μέτρο της περικοπής στις συντάξεις δεν θα ισχύσει. Τα σενάρια πάνε και έρχονται και τώρα, μετά τα αυστηρά μηνύματα των δανειστών φαίνεται ότι η κυβέρνηση ψάχνει ισοδύναμο έτσι ώστε να μπορέσει να “πουλήσει” μικρότερη ή “κοινωνικά δικαιότερη” μείωση.

Ήδη διαρρέουν σενάρια για μειώσεις που δεν θα είναι τελικά στο 18%, αλλά 5%, 8% ή 9%. Παράλληλα έρχονται σενάρια στο φως τα οποία βάζουν και πλαφόν με βάση το ύψος της σύνταξης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” ένα απ’ τα νέα σενάρια προβλέπει την εφαρμογή της περικοπής 18% μόνο για τις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Αυτό πιθανότατα λειτουργήσει σε διπλή κατεύθυνση. Προς την πλευρά των δανειστών η κυβέρνηση θα μπορεί να παρουσιάσει ένα σχέδιο περικοπών ενώ προς το εσωτερικό θα μπορεί να στηρίξει το αφήγημα ενός “κοινωνικά δίκαιου” μέτρου, καθώς δεν θα μειωθούν οι χαμηλές συντάξεις.

Παράλληλα φαίνεται ότι “τρέχει” το σενάριο οι περικοπές να είναι μικρότερες για όλους. Να μην φτάσουν δηλαδή στο 18%, αλλά να μείνουν στα επίπεδα του 8% ή του 9%. Σε αυτή την περίπτωση το αφήγημα της κυβέρνησης προς το εσωτερικό θα είναι το γνωστό, παλέψαμε αλλά δεν τα καταφέραμε, πετύχαμε ωστόσο οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών να περιοριστούν.

Όλα αυτά την ώρα που τρέχουν και τα σενάρια για αναβολή για ένα εξάμηνο της μείωσης, έτσι ώστε να δοθεί πολιτικός χρόνος στην κυβέρνηση ενόψει εκλογών, αλλά και το σενάριο της τμηματικής περικοπής σε βάθος δύο ετών.

Καμμένος: Θα αλλάξουμε τον νόμο – Δεν θα γίνουν περικοπές.
Το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης ωστόσο παραμένει. Οι περικοπές δεν χρειάζονται, λένε τα κυβερνητικά στελέχη και το επανέλαβε σήμερα ο Πάνος Καμμένος. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο υπουργός Άμυνας προσέθεσε μάλιστα ότι η κατάργηση της περικοπής των συντάξεων θα γίνει με νέο νόμο.

Όπως ανέφερε ο Πάνος Καμμένος “η λύση είναι να έχουμε τα οικονομικά στοιχεία, να αποδείξουμε με τον προϋπολογισμό ότι βγαίνουν και τότε να εξηγήσουμε σε όλους τους εταίρους ότι εμείς δεν προχωράμε στην εφαρμογή του μέτρου”.

 

newsit.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε δύο δόσεις και νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου για ΙΚΑ, δημόσιο, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ

Efi Nika

Βρέχει λεφτά και το Πάσχα: Νέο επίδομα σε 2,3 εκατομμύρια Έλληνες, πoιoι θα το πάρετε, πόσα χρήματα στην τσέπη – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Ευκαιρία σύνταξης ακόμα και με λιγότερα από 4.500 ένσημα

Efi Nika