Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι ένα γαστρεντερικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από τον χρόνιο κοιλιακό πόνο σε συνδυασμό με διαταραχή της εντερικής λειτουργίας, χωρίς να μπορεί να εντοπιστεί κάποια σαφής βιολογική αιτία για τα συμπτώματα.

Είναι η πιο συχνή γαστρεντερική διαταραχή και εμφανίζεται σε διπλάσια αναλογία στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες.

Η διάγνωση για το σύνδρομο γίνεται αφού αποκλειστούν όλες οι άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα και αυτό το αναδεικνύει σε πρόκληση τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ίδιους τους ασθενείς.

Αν προσθέσουμε και τη μεγάλη ποικιλία των συμπτωμάτων που εκδηλώνονται από ασθενή σε ασθενή, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.

Παρακάτω θα δείτε ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα που εκδηλώνονται στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και που θα πρέπει να οδηγήσουν μια γυναίκα στον γιατρό για αναλυτικότερη αξιολόγηση.

1. Αλλαγές στις εντερικές συνήθειες

Η επίμονη δυσκοιλιότητα που διαρκεί αρκετές ημέρες ή εβδομάδες και ακολουθείται από επεισόδιο διάρροιας είναι σύνηθες φαινόμενο στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σε πολλούς ασθενείς, ψυχολογικοί παράγοντες όπως το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη επιδεινώνουν τα συμπτώματα ή κάνουν τα επεισόδια πιο συχνά.

Για τον λόγο αυτόν, αρκετές γυναίκες βλέπουν βελτίωση χάρη στη γιόγκα, την τακτική σωματική άσκηση ή και την ψυχοθεραπεία.

2. Κενώσεις χωρίς πόνο

Η εντερική λειτουργία στην περίπτωση του συνδρόμου δεν συνοδεύεται από πόνο. Ο πόνος είναι ένδειξη ότι τα συμπτώματα οφείλονται σε άλλη αιτία, όπως για παράδειγμα η ενδομητρίωση.

3. Γενικευμένος πόνος στην κοιλιά

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από συσπάσεις στο λεπτό και το παχύ έντερο, οι οποίες προκαλούν πόνους σε ολόκληρη την περιοχή της κοιλιάς. Ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται μετά το φαγητό και ανακουφίζεται με την επίσκεψη στην τουαλέτα. Αν ο πόνος είναι οξύς και εκδηλώνεται τοπικά σε ένα συγκεκριμένο σημείο πιθανότατα δεν οφείλεται στο σύνδρομο.

4. Φούσκωμα

Το φούσκωμα είναι αρκετά έντονο και εμφανίζεται αποκλειστικά μετά την κατανάλωση φαγητού.

5. Βλέννα στα κόπρανα

Η βλέννα θα είναι εμφανής είτε στο χαρτί της τουαλέτας είτε επάνω στα κόπρανα. Η βλέννα παράγεται από το παχύ έντερο και μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που δεν πάσχουν, όμως στους ασθενείς με το σύνδρομο η ποσότητά της είναι αυξημένη.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , womenshealthmag.com

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@