Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Συναγερμός! Ανιχνεύθηκε ραδιενέργεια στην Ελλάδα! Τι είναι, η ραδιενέργεια;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ραδιενέργεια ανιχνεύθηκε στην χώρα μας, η οποία είναι μεν σε μικρές ποσότητες, αλλά όπως είναι λογικό προκάλεσαν συναγερμό.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) ανακοίνωσε ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου ανιχνεύθηκαν ποσότητες από ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα της χώρας μας. Σημειώνεται πως οι ποσότητες είναι εξαιρετικά μικρές. Η είδηση, όμως, από μόνη της… έφτανε. Συγκεκριμένα, το ισότοπο που ανιχνεύθηκε είναι το ρουθήνιο-106 (Ru-106). Η πηγή του είναι άγνωστη.

Ραδιενέργεια και σε άλλες χώρες!

Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία. Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, πρόκειται για μη αναμενόμενα ευρήματα. Τα οποία, αν και δεν έχουν καμία ραδιολογική σημασία, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσής τους.

Οι μετρήσεις της Ε.Ε.Α.Ε. και του εθνικού δικτύου των συνεργαζομένων με αυτήν εργαστηρίων ανίχνευσαν στην ατμόσφαιρα ίχνη ρουθηνίου-106 σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις. Συγκεκριμένα κάτω των πέντε χιλιοστών του μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα (mBq/m3). ραδιενέργεια

Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. «Οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή για το περιβάλλον. Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας».

Η Ε.Ε.Α.Ε. διαβίβασε τα ευρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (Δ.Ο.Α.Ε.). Οι μετρήσεις στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας συνεχίζονται.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου. Το οποίο λειτουργεί από το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP για τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι είναι, η ραδιενέργεια;

Ένα Ισχυρό Φαινόμενο.

Ραδιενέργεια είναι το φαινόμενο της εκπομπής σωματιδίων ή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τους πυρήνεςορισμένων χημικών στοιχείων, που γι’ αυτό το λόγο ονομάζονται ραδιενεργά. Από τα περίπου 2500 νουκλίδια που είναι γνωστά στην επιστήμη, λιγότερα από 300 είναι ραδιενεργά.

Τα άτομα των ραδιενεργών στοιχείων φέρουν ασταθείς πυρήνες. Τούτο σημαίνει πως αυτοί μπορούν να διασπασθούν αυθόρμητα, απελευθερώνοντας πυρηνική ακτινοβολία, που συνήθως λέγεται ακτινοβολία. Η ακτινοβολία συνίσταται σε σωματίδια άλφα (ή ακτίνες α), σωματίδια βήτα (ή ακτίνες β) και ακτινοβολία γάμμα (ή ακτίνες γ). Η ακτινοβολία γάμμα φέρει συνήθως την περισσότερη ενέργεια από τα προϊόντα των ραδιενεργών διασπάσεων. Γενικά όλα τα προϊόντα της διάσπασης μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα για την ισορροπία της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού.

Ο πυρήνας του ατόμου του ραδιενεργού στοιχείου εκπέμποντας ακτίνες α ή β μεταστοιχειώνεται, δηλαδή υφίσταται αλλαγή στον ατομικό του αριθμό, οπότε ο πυρήνας που εξέπεμψε το σωματίδιο άλφα ή βήτα, μετατρέπεται σε πυρήνα κάποιου άλλου χημικού στοιχείου.

Το φαινόμενο της Ραδιενέργειας παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον γάλλο φυσικό Ανρί Μπεκερέλ το 1896, όταν πρόσεξε πως το θειϊκό κάλιο-ουρανίλιο εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία που μοιάζει με τις ακτίνες Χ και προσβάλλει τη φωτογραφική πλάκα. Τις ίδιες ακτίνες, που αρχικά ονομάσθηκαν “ακτίνες Μπεκερέλ” ή “ακτίνες ουρανίου”, εκπέμπουν και άλλες ενώσεις του ουρανίου. Το φαινόμενο αυτό της αυθόρμητης εκπομπής ενέργειας χωρίς εξωτερικό αίτιο ήρθε και τάραξε τις τότε κρατούσες αντιλήψεις στη Φυσική διότι φαινομενικά ερχόταν σε αντίθεση με το θεμελιώδες αξίωμα της διατήρησης της ενέργειας. Αργότερα όμως, με τη συστηματική μελέτη του φαινομένου διαπιστώθηκε πως δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Το 1898 το ζεύγος Κιουρί (Πιέρ Κιουρί και Μαρία Σκλοντόφσκα) απομόνωσαν το χημικό στοιχείο ράδιο -που είναι ραδιενεργό σε μεγαλύτερο βαθμό από το ουράνιο- καθώς και άλλες ουσίες εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα των εκπεμπομένων ακτίνων να καθιστούν αγώγιμο τον αέρα. Έτσι δια μετρήσεως της ραδιενέργειας κατάφεραν να καταδείξουν πως ο πισσουρανίτης και κάποια άλλα ορυκτά παρουσιάζουν περισσότερη ραδιενέργεια από το καθαρό μέταλλο ουράνιο, που λαμβάνεται μετά από κατεργασία αυτού του ορυκτού. Έτσι, το ζεύγος Κιουρί κατάφερε να απομονώσει το στοιχείο πολώνιο, (όνομα που δόθηκε από τη Μαρία Κιουρί προς τιμή της πατρίδας της), και που χημικά συγγενεύει με το Βισμούθιο.

Στη συνέχεια το ζεύγος με τη συνεργασία του Μπεμόντ πέτυχε την απομόνωση μετά από συστηματικές ανακρυσταλλώσεις μιας δεύτερης ουσίας λίαν εντόνως ραδιενεργού του ραδίου, η οποία συγγενεύει προς το Βάριο και που απομονώθηκε υπό μορφή χλωριούχου και βρωμιούχου άλατος. Αργότερα ο Ντεμπιέρν απομόνωσε από τον πισσουρανίτη και τρίτη ραδιενεργή ουσία που την ονόμασε ακτίνιο και που συγγενεύει με το Θόριο. Τις ακτινοβολίες εκ των ενώσεων του θορίου μελέτησε επισταμένα ο βαρόνος Έρνεστ Ράδερφορντ.

Το 1902 οι Ράδερφορντ και Σόντυ αντελήφθησαν τελικά ότι η πηγή της εκπεμπόμενης ενέργειας είναι η μερική διάσπαση των ατόμων, κατά την οποία και εκσφενδονίζεται τεμάχιο του πυρήνα τους με μεγάλη ταχύτητα, μεταστοιχειούμενο σε άλλο άτομο.

Σήμερα, εκτός των ραδιενεργών ουσιών που απαντώνται στη Φύση, κατορθώθηκε και η τεχνητή παρασκευή ραδιενεργών στοιχείων με συνέπεια να διακρίνουμε τη ραδιενέργεια σε φυσική και σε τεχνητή.

Πώς μπορεί να σας απειλήσει;

Κάθε είδους ακτινοβολία είναι διεισδυτική, αλλά σε διαφορετικό βαθμό η καθεμιά. Τα βαρύτερα σωματίδια (άλφα) κατά μέσο όρο διαπερνούν τον αέρα σε βάθος μικρότερο των πέντε εκατοστών. Τα ρούχα σας ή η επιδερμίδα σας τα σταματούν. Τα μικροσκοπικά ηλεκτρόνια που σχηματίζουν την ακτινοβολία βήτα διαπερνούν τον αέρα σε βάθος λίγων μέτρων, αλλά ένα λεπτό φύλλο αλουμινίου ή ένα λεπτό τζάμι θέτει τέρμα στην κίνησή τους. Πολύ πιο διεισδυτικό είναι ένα τρίτο είδος ακτίνων, οι ακτίνες γάμα. Βαριά μολύβδινα ή τσιμεντένια φράγματα μπορούν να μας προστατέψουν από αυτό το είδος ακτινοβολίας. Όταν, όμως, είμαστε απροστάτευτοι, απειλούμαστε. Πώς;

Πώς Προκαλεί Βλάβη η Ακτινοβολία

Όταν ακτινοβολία των παραπάνω τύπων διαπερνά το ανθρώπινο σώμα, στο πέρασμά της προκαλεί αλλαγές σε μερικά άτομα των κυττάρων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει χημικές αλλαγές οι οποίες ίσως να βλάψουν ή ακόμη και να σκοτώσουν τα κύτταρα. Το συνολικό αποτέλεσμα στο σώμα εξαρτάται από το βαθμό της βλάβης και τον αριθμό των κυττάρων που θανατώθηκαν. Αν η βλάβη συμβεί στα μόρια του DNA, τα οποία βρίσκονται στα χρωμοσώματα, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρό επειδή αυτά κατευθύνουν την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η βλάβη συνδέεται με τον καρκίνο.

Μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας που εκπέμπονται σε μικρό χρονικό διάστημα καταστρέφουν τόσο τους ιστούς των οστών όσο και τα αιμοσφαίρια, προκαλώντας ακτινοπάθεια και θάνατο. Το Σεπτέμβριο του 1987, η πόλη Γκοϊάνια της Βραζιλίας έγινε μάρτυρας μιας τραγωδίας, την οποία ο Δρ Τζέραλντ Χάνσεν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λέγεται ότι περιέγραψε ως «το χειρότερο [πυρηνικό] ατύχημα του Δυτικού ημισφαιρίου, δεύτερο μόνο σε σύγκριση με αυτό του Τσερνόμπιλ». Κάποιος που εμπορευόταν παλιοσίδερα ήρθε σε επαφή με υψηλά ραδιενεργή σκόνη καισίου από ένα πεταμένο μηχάνημα ακτινοθεραπείας. Αυτός και άλλοι στη γειτονιά απορρόφησαν μαζική δόση ακτινοβολίας. Ο φόβος απλώθηκε καθώς τα πτώματα των πρώτων θυμάτων τοποθετήθηκαν σε μολύβδινα φέρετρα και θάφτηκαν σε τάφους που είχαν επενδυθεί με μπετόν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Δε Τάιμς (The Times) του Λονδίνου, οι επιζώντες που απορρόφησαν μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας αντιμετώπιζαν «σχεδόν βέβαιο καρκίνο ή στειρότητα».

Επίσης, οι μικρότερες δόσεις ραδιενέργειας που λαβαίνονται σε μια περίοδο χρόνου επαυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί μερικές φορές να επανορθώσει με επιτυχία τα κύτταρα που πλήγηκαν από την ακτινοβολία. Ωστόσο, όταν η επανόρθωση είναι ελαττωματική, μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνος. Κατά παράδοξο τρόπο, η ραδιενέργεια χρησιμοποιείται στην ακτινοθεραπεία για τη σκόπευση και την καταστροφή καρκινικών κυττάρων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ Φωτογραφίες αρχείου: Reuters , medlabgr.blogspot.com newsit.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ντροπή: Γνωστός ινφλουένσερ «σφίχτης» κοροϊδεύει παιδί με αναπηρία στο γυμναστήριο, χιλιάδες αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Πήγε στο γκαράζ και ήπιε φυτοφάρμακο: Διπλή τραγωδία στην Κρήτη, αυτοκτόνησαν και οι δύο μέσα σε λίγες ώρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika