Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Συμπίεση νεύρου: Τι είναι και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Συμπίεση νεύρου: Τι είναι και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται.

Η συμπίεση νεύρου είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής πίεσης που ασκείται σε ένα νεύρο του σώματος από τους γύρω ιστούς, για παράδειγμα από οστά, χόνδρους, μυς ή τένοντες.

Η πίεση διαταράσσει τη λειτουργία του νεύρου, προκαλώντας πόνο, αδυναμία και άλλες ενοχλήσεις.

Η συμπίεση νεύρου μπορεί να συμβεί σε διάφορα σημεία του σώματος. Για παράδειγμα, η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στη μέση μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση κάποιου νεύρου που επικοινωνεί με τα πόδια. Αντίστοιχα, η συμπίεση ενός νεύρου του καρπού επηρεάζει την αίσθηση κατά μήκος του χεριού, μέχρι τα δάχτυλα.

Η συμπίεση νεύρου συνήθως αντιμετωπίζεται με ξεκούραση και άλλες συντηρητικές θεραπείες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, για την ανακούφιση από τα συμπτώματα απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε τα πέντε κυριότερα συμπτώματα που υποδηλώνουν συμπίεση νεύρου.

1. Μούδιασμα: Πρόκειται για ένα από τα πρώτα συμπτώματα που προκαλεί η συμπίεση νεύρου κι αυτό γιατί η πίεση που ασκείται διακόπτει την ομαλή ροή σημάτων στο σημείο του σώματος το οποίο διαπερνά το πάσχον νεύρο. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η συμπίεση είναι πιθανό να προκύψουν μόνιμες βλάβες στο νεύρο.

2. Μυρμήγκιασμα: Συνήθως συνοδεύει το μούδιασμα και τα δύο συμπτώματα τείνουν να είναι επίμονα στο σημείο του σώματος όπου ασκείται η υπερβολική πίεση.

3. Πόνος: Ο πόνος λόγω της συμπίεσης τείνει να «ακτινοβολεί» σε άλλα σημεία του σώματος. Για παράδειγμα, η συμπίεση νεύρου στη μέση προκαλεί πόνο κατά μήκος του ποδιού, ενώ η συμπίεση νεύρου στον γλουτό φτάνει έως το γόνατο ή και τη γάμπα.

4. Αδυναμία: Η αποδυνάμωση των άκρων είναι ένα ακόμη σύμπτωμα της συμπίεσης νεύρου και μάλιστα υποδεικνύει μακρόχρονη πίεση ή σοβαρή συμπίεση στο πάσχον νεύρο. Καθώς η συμπίεση έχει σαν αποτέλεσμα το νεύρο να μη λαμβάνει θρεπτικά συστατικά, επηρεάζεται η λειτουργία των γύρω μυών και εκδηλώνεται η χαρακτηριστική αδυναμία ή οι μύες συσπώνται ανεξέλεγκτα (κράμπες).

5. Συνοδά συμπτώματα: Σπανιότερα, τα προαναφερθέντα τυπικά συμπτώματα της συμπίεσης νεύρου συνοδεύουν και άλλα, τα οποία προειδοποιούν για σοβαρή βλάβη στο νεύρο. Παραδείγματα τέτοιων συμπτωμάτων που δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπονται είναι η απώλεια ελέγχου του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης, η κακή ισορροπία και το μούδιασμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  Mayo Clinic, Reader’s Digest

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea