Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το σπλαχνικό ή κοιλιακό λίπος και τι μας προκαλεί

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το σπλαχνικό ή κοιλιακό λίπος και τι μας προκαλεί

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μαρία Ρίτσου, εξηγεί τι ακριβώς είναι το σπλαχνικό λίπος και τι προβλήματα προκαλεί στον οργανισμό η ύπαρξή του.

Το σπλαχνικό λίπος ή κοιλιακό λίπος, είναι ένα είδος λίπους του σώματος που υπάρχει στην κοιλιακή χώρα και περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. Βρίσκεται κυρίως σε άντρες, αλλά και άτομα που έχουν ιδιαίτερα καθιστική ζωή. Επίσης σπλαχνικό λίπος παρατηρείται και στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Όταν το σπλαχνικό λίπος είναι αυξημένο, επειδή βρίσκεται κοντά στην κύρια φλέβα που μεταφέρει το αίμα στο ήπαρ, απελευθερώνει μεταβολικά προϊόντα απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος, τα οποία στην συνέχεια συσσωρεύονται στο συκώτι. Ουσίες που εκκρίνονται από τα λιποκύτταρα, μπορούν να εισχωρήσουν στο ήπαρ και στη συνέχεια να επηρεάσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της κακής χοληστερόλης, αλλά και τη μείωση της καλής.

Το σπλαχνικό ή κοιλιακό λίπος και τι μας προκαλεί

Το σπλαχνικό λίπος επίσης μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα, καθώς διεγείρει την έκκριση ορμονών οι οποίες σχετίζονται με την αυξημένη αρτηριακή πίεση, να αυξήσει στο αίμα και να εμφανίσει καρδιακά νοσήματα. Οι ορμόνες αυτές δυσκολεύουν το σώμα να παράγει ινσουλίνη, μία ορμόνη η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα άτομα με αυξημένο σπλαχνικό λίπος να έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι το σπλαχνικό λίπος μπορεί να επηρεάζει και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μερικές από τις ορμόνες που εκκρίνονται από το λίπος μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας ή και κατάθλιψης.

Το σπλαχνικό λίπος μπορεί να μειωθεί με το συνδυασμό της αερόβιας άσκησης και φυσικά αλλαγές στη διατροφή. Συστήνονται τουλάχιστον 30 λεπτά αεροβικής άσκησης, καθημερινά, ενώ όσον αφορά τη διατροφή, τα γεύματα θα πρέπει να είναι πλούσια.

Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika

Δείτε πως πρέπει να αυξήσετε τη φερριτίνη στο αίμα σας

Γιώργος Newsitamea

Ελκώδης κολίτιδα: 9 σημάδια της φλεγμονής του εντέρου – Ποιες τροφές πρέπει να τρώτε και ποιες να αποφεύγετε

Penni Syggrou