Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Σωτήρια τα ενθέματα σιλικόνης για 4χρονο με σπάνια δερματοπάθεια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Plastic Surgery Patient Examines Breast Implant

Σωτήρια για τη ζωή ενός μικρού αγοριού από τις ΗΠΑ έχουν αποδειχθεί τα ενθέματα σιλικόνης, που χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστεί μία σπάνια ασθένεια του δέρματός του.

Ο 4χρονος σήμερα Ντύλαν Λιτλ από την Ατλάντα της Τζώρτζια γεννήθηκε με συγγενείς σπιλομελανοκυτταρικούς σπίλους – μία σπάνια διαταραχή που υπολογίζεται ότι προσβάλλει σχεδόν ένα στα 20.000 βρέφη αλλά στη μορφή που την έχει ο Ντύλαν είναι πολύ σπανιότερη.

Οι σπίλοι κάλυπταν το 80% του δέρματός του όταν ήταν μωρό, με τον μεγαλύτερο να εκτείνεται από το ύψος των αυτιών έως την μέση και τον ομφαλό του, και τους υπόλοιπους να έχουν μέγεθος από μία τελεία έως δύο εκατοστά ο καθένας.

Οι γιατροί που τον παρακολουθούν έκριναν ότι έπρεπε το δέρμα του να αντικατασταθεί, διότι διέτρεχε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθούν οι σπίλοι σε κακόηθες μελάνωμα (είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος).

Έτσι, άρχισαν να τοποθετηθούν κάτω από τα υγιή σημεία του δέρματός τουενθέματα σιλικόνης τα οποία διόγκωναν με φυσιολογικό ορό ώστε να τεντωθεί το δέρμα.

Έπειτα από τρεις μήνες, αφαιρούσαν το περίσσιο δέρμα και το χρησιμοποιούσαν για να καλύψουν τις επιφάνειες απ’ όπου αφαιρούσαν χειρουργικά τμήματα από τους σπίλους του.

Έως τώρα ο Ντύλαν έχει υποβληθεί 26 φορές στη διαδικασία αυτή και πλέον έχει αφαιρεθεί το 50% των σπίλων που κάποτε είχε.

Οι πιθανότητες που έχει ένας γιγάντιος συγγενείς σπιλομελανοκυτταρικός σπίλος να εξελιχθεί σε καρκίνο κυμαίνονται από 1-2% έως και 5-10%, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αφορά τους σπίλους της μορφολογίας του Ντύλαν οι οποίοι δεν περιορίζονται στο δέρμα αλλά αναπτύσσονται και μέσα στο κεφάλι του.

«Ο Ντύλαν πάσχει από μία σχετιζόμενη με τους σπιλομελανοκυτταρικούς σπίλους διαταραχή που ονομάζεται νευροδερματική μελάνωση (NCM) και χαρακτηρίζεται από την παρουσία μελανοκυττάρων στο κεντρικό νευρικό σύστημα», δήλωσε ο κ. Μαρκ Μπέκγουϊθ, από τον αμερικανικό οργανισμό ενημέρωσης και στήριξης πασχόντων από σπίλους Nevus Outreach.

«Η νευροδερματική μελάνωση μπορεί να είναι πολύ σοβαρή και μερικές φορές θανατηφόρος διότι, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, ο εγκέφαλος δεν είναι όργανο για να αναπτύσσονται μέσα του σπίλοι».

Οι γονείς του μικρούλη Ντύλαν, Κάρα και Νίκι, δήλωσαν πως όταν γεννήθηκε το μωρό τους η πλάτη του ήταν μαύρη από τον γιγάντιο σπίλο ο οποίος αιμορραγούσε, ενώ το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια και το τριχωτό της κεφαλής του ήταν γεμάτα σπίλους.

tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika