Newsitamea.gr
NEWS FEED ΥΓΕΙΑ

SOS: Σημάδια που στέλνει το σώμα όταν λείπουν βασικά θρεπτικά στοιχεία!!!-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

SOS: Σημάδια που στέλνει το σώμα όταν λείπουν βασικά θρεπτικά στοιχεία.

Το σώμα δίνει πολλές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μας, συμπεριλαμβανομένων όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό και δεν μπορούμε να δούμε.

Είναι λοιπόν σημαντικό να δίνετε προσοχή σε εκ πρώτης όψεως ασήμαντα πλην ύπουλα συμπτώματα, τα οποία προκαλούνται από έλλειψη βιταμινών και άλλων πολύτιμων θρεπτικών στοιχείων, προκειμένου να αυξήσετε την πρόσληψή τους.

Δείτε ποια σημάδια στέλνει το σώμα όταν ακολουθείτε μια διατροφή φτωχή σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Φολίδες στο τριχωτό του κεφαλιού: Ανεπάρκεια ωμέγα-3 λιπαρών Εάν παρατηρείτε ότι πέφτουν νιφάδες από το κεφάλι σας όταν το ξύνετε, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε πιτυρίδα. Ίσως δεν λαμβάνετε αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά από τις τροφές, τα οποία λιπαίνουν το σώμα και το προστατεύουν από την ξηρότητα. Βάλτε στην διατροφή σας τα λιπαρά ψάρια (δύο φορές την εβδομάδα), τα καρύδια και τον λιναρόσπορο.

Λεπτά, εύθραυστα μαλλιά: Ανεπάρκεια βιταμινών του συμπλέγματος Β Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ειδικά η βιοτίνη, είναι πολύ σημαντικές για δυνατά, υγιή μαλλιά. Το ίδιο ισχύει και για το φυλλικό οξύ, η έλλειψη του οποίου προκαλεί αδύναμα και εύθραυστα μαλλιά. Θα το βρείτε σε εμπλουτισμένα δημητριακά και ψωμί, ακόμη και στο άσπρο ρύζι. Αν έχετε κόψει τους υδατάνθρακες για να χάσετε βάρος, βάλτε στη διατροφή σας σπανάκι και σπαράγγια.

Μαλλιά που γκριζάρουν: Ανεπάρκεια χαλκού Ο χαλκός παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή μελανίνης, η οποία δίνει χρώμα στα μαλλιά. Εξετάστε τα επίπεδα χαλκού στον οργανισμό σας εάν τα μαλλιά σας έχουν γκριζάρει σύντομα ή σε ανέλπιστα νεαρή ηλικία, χωρίς να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Καλές πηγές χαλκού είναι τα μύδια, τα στρείδια και τα μανιτάρια.

Σκασίματα και πληγές στο στόμα: Ανεπάρκεια Β12 Οι άνθρωποι που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 εκδηλώνουν έλκη στο στόμα ή σκασίματα στις άκρες των χειλιών. Καλές πηγές Β12 είναι τα πουλερικά, το άπαχο κόκκινο κρέας και τα αυγά.

Σπυράκια στα μπράτσα: Έλλειψη ψευδαργύρου και βιταμίνης Α Εάν το δέρμα στα μπράτσα σας δεν είναι λείο αλλά δεν γνωρίζετε τον λόγο, ίσως σας λείπουν θρεπτικά συστατικά. Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν κόκκινα σπυράκια χωρίς φαγούρα λόγω έλλειψης ψευδαργύρου και βιταμίνης Α, στοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας και την επούλωση των πληγών. Ψευδάργυρο έχουν τα πουλερικά, τα ρεβίθια και οι σπόροι κολοκύθας. Βιταμίνη Α θα βρείτε στις γλυκοπατάτες και το πεπόνι.

Ραβδώσεις στα νύχια: Ο ρόλος των στομαχικών οξέων Δεν πρόκειται για ανεπάρκεια βιταμινών αλλά ή έλλειψη στομαχικών οξέων εμποδίζει τη διάσπαση των τροφών και την αποτελεσματική απορρόφηση των βιταμινών και των μετάλλων που χρειάζεται ο οργανισμός. Συμβαίνει συχνά σε ανθρώπους που λαμβάνουν αντιόξινα φάρμακα για να αντιμετωπίσουν τις καούρες, τα οποία μειώνουν τα οξέα του στομάχου.

Η κατανάλωση διαλύματος νερού με μηλόξιδο μαζί με το φαγητό και η λήψη συμπληρωμάτων πεπτικών ενζύμων, μπορεί να σας βοηθήσει.

Κόπωση: Ανεπάρκεια βιταμίνης D Εάν κοιμάστε αρκετά και εν τούτοις νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι, ίσως έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει. Εντάξτε επίσης στη διατροφή σας εμπλουτισμένα με βιταμίνη D γαλακτοκομικά (γιαούρτι, γάλα), λιπαρά ψάρια και μανιτάρια.

Μελανιές στα πόδια: Ανεπάρκεια βιταμίνης C Εάν δημιουργούνται μελανιές στο δέρμα σας με το παραμικρό, ίσως σας λείπει βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο με τη σειρά του εμπλέκεται στη δημιουργία αιμοφόρων αγγείων. Αν παρατηρείτε μώλωπες στο δέρμα, ίσως έχετε αποδυναμωμένα τριχοειδή αγγεία. Επιπλέον, το στρες εξαντλεί τα αποθέματα βιταμίνης C στον οργανισμό, γι’ αυτό τρώτε περισσότερες φράουλες, μπρόκολο και μάνγκο, που περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια.

Κράμπες στις γάμπες: Ανεπάρκεια μαγνησίου ή ασβεστίου Ως ηλεκτρολύτης, το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο, μαζί με το ασβέστιο, στις συσπάσεις των μυών. Βάλτε στη διατροφή σας πηγές μαγνησίου, όπως οι σπόροι κολοκύθας, οι μπανάνες και το αβοκάντο. Ασβέστιο θα πάρετε από τα γαλακτοκομικά.

Δυσκοιλιότητα: Ανεπάρκεια φυτικών ινών και μαγνησίου Η δυσκοιλιότητα έχει πολλές αιτίες, η συνηθέστερη όμως είναι μια διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες, δηλαδή φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Το μαγνήσιο επίσης παίζει ρόλο στις κινήσεις του εντέρου. Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 25 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά και οι άνδρες τουλάχιστον 38. Τρώτε συχνά φακές, μπρόκολο και μήλα.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  Reader’s digest

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea