Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Σωματότυπος «μήλο»: Για ποιες 2 παθήσεις αυξάνει τον κίνδυνο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ακόμη κι αν ο δείκτης μάζας σώματός σας βρίσκεται μέσα στα όρια του φυσιολογικού, η υγεία σας ίσως βρίσκεται σε κίνδυνο αν έχετε την τάση να συσσωρεύετε το περιττό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες.

Ο λόγος είναι ότι η κατανομή λίπους στο σώμα φαίνεται να παίζει σημαντικότερο ρόλο από το ίδιο το σωματικό βάρος, γι’ αυτό και αρκετοί επαγγελματίες υγείας δεν λαμβάνουν πλέον υπόψη τον ΔΜΣ για την αξιολόγηση των ασθενών τους, αφού θεωρούν ότι η χρησιμότητά του είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA, τα οποία βασίστηκαν σε περισσότερους από 430.000 ανθρώπους, όσοι ανήκουν στον σωματότυπο «μήλο», δηλαδή έχουν αρκετό κοιλιακό λίπος, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και διαβήτη, ενώ επίσης έχουν σε γενικές γραμμές υψηλότερη πίεση και χοληστερίνη σε σύγκριση με όσους ανήκουν στο σωματότυπο «αχλάδι», όπου η μέση είναι λεπτή και το λίπος συσσωρεύεται στους μηρούς και στους γλουτούς.

Σωματότυπος «μήλο»: Για ποιες 2 παθήσεις αυξάνει τον κίνδυνο

Το λίπος της κοιλιάς επεκτείνεται εσωτερικά στα ζωτικά όργανα και παράλληλα παράγει ορμόνες και άλλες χημικές ουσίες που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερίνη και τα επίπεδα του σακχάρου.

Μέχρι τώρα, ο σωματότυπος «μήλο» είχε συνδεθεί με αρνητικές εκβάσεις για την υγεία μόνο στο πλαίσιο μελετών παρατήρησης, όμως τώρα για πρώτη φορά οι επιστήμονες εντόπισαν μια βαθύτερη αιτιώδη συνάφεια.

Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, οι άνθρωποι που είναι γενετικά προδιατεθειμένοι να «αποθηκεύουν» το λίπος στην κοιλιά τους αντί για άλλα σημεία του σώματος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και διαβήτη.

Έτσι, η αναλογία μέσης-γοφών αναδεικνύεται σε ακριβέστερο «δείκτη πρόβλεψης» της μελλοντικής υγείας από τον ΔΜΣ.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea