Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σκόρδο: Θεραπεύει, Προστατεύει, Βοηθάει- Τα γνωστά και άγνωστα οφέλη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σκόρδο Τα γνωστά και άγνωστα οφέλη

Το Σκόρδο (επιστημονική ονομασία: Allium sativum, Άλλιον το ήμερον) είναι μονοετές ή και πολυετές, ποώδες φυτό το οποίο ανήκει στο γένος Άλλιο και στην οικογένεια των Λειριοειδών ή Υακινθοειδών. Η καταγωγή του είναι από τις περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ασίας. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως άρτυμα στην παρασκευή φαγητών, και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Το σκόρδο πρέπει να έχει περίοπτη θέση στην κουζίνα. Πέρα από το μαγείρεμα, το σκόρδο είναι απίστευτα καλό για το σώμα και είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία. Μάθε ποια είναι τα οφέλη του σκόρδου στον οργανισμό σου και δεν θα θες να σταματήσεις να το χρησιμοποιείς.

Ανοσοποιητικό Σύστημα

Το 1944 ο χημικός Chester J.Cavallito διαπίστωσε ότι η αλλικίνη, το συστατικό του σκόρδου που ευθύνεται για την οσμή του, λειτουργεί ως αντιβιοτικό. Μελέτες ανακάλυψαν ότι το ωμό σκόρδο είναι πιο ισχυρό ακόμα και από την πενικιλίνη η την τετρακυκλίνη. Ενώ μπορεί να απενεργοποιήσει την ανάπτυξη βακτηρίων που έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα σε ένα ή σε περισσότερα από τα αντιβιοτικά όπως πενικιλίνη, στρεπτομυκίνη, χλωραμφαινικόλη, ερυθρομυκίνη, τετρακυκλίνη.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το σκόρδο αποτελεί αντιβιοτικό ευρέος φάσματος ενάντια σε αμέτρητα μικρόβια που μεταδίδουν ασθένειες όπως αλλαντίαση (τροφική δηλητηρίαση), φυματίωση, διάρροια, σταφυλόκοκκο, δυσεντερία και τυφώδη πυρετό. Μία πιο πρόσφατη μελέτη αναφέρει 72 μολυσματικούς παράγοντες που καταστέλλονται με το σκόρδο. Το σκόρδο θεωρείται η πιο ισχυρή αντιμικροβιακή ουσία που είναι γνώστη: είναι αντιβακτηριακό, αντιμηκιτιακό, αντιπαρασατικό και αντιμικροβιακό/

Αθηροσκλήρωση- Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σκόρδο μειώνει την εναπόθεση του ασβεστίου στις αρτηρίες και την αθηροσκλήρωση, αν και πολύ λίγες έρευνες έχουν γίνει γι’ αυτό το θέμα.

Τι προσφέρει το σκόρδο σύμφωνα με τη λαϊκή σοφία

1. Νικά στη μάχη με την τριχόπτωση
Αν μετράς με απόγνωση της τρίχες που αποχαιρετούν το κεφάλι σου όλο και συχνότερα, το σκόρδο μπορεί να είναι η λύση που αναζητούσες. Τα υψηλά επίπεδα αλλισίνης, μίας ένωσης του θείου, που βρίσκονται συγκεντρωμένα στον βολβό του, έχει βρεθεί ότι παίζουν ρόλο στη θεραπεία της τριχόπτωσης. Πλην της κατανάλωσης του βολβού, κάποιοι προτείνουν μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με λάδι εμπλουτισμένο με σκόρδο, ως μέθοδο αντιμετώπισης της απώλειας μαλλιών.

2. Αντιμετωπίζει τα σπυράκια
Το παρεξηγημένο σκόρδο: 12 γνωστά και άγνωστα οφέλη του
Μπορεί να μην είναι από τα κύρια συστατικά που θα διαβάσεις στο πίσω μέρος της φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση της ακμής. Το σκόρδο, ωστόσο, είναι μια φυσική λύση που μπορεί να σε βοηθήσει να ξεφορτωθείς τα αντιαισθητικά σημάδια από το πρόσωπό σου. Το σχετικό “γιατροσόφι” λέει πως όταν το επόμενο ενοχλητικό σπυράκι κάνει την εμφάνισή του, αρκεί να τρίψεις πάνω του μία κομμένη σκελίδα σκόρδου. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει σκοτώνουν τα βακτήρια και το καθιστούν μία αποτελεσματική τοπική θεραπεία.

3. Διώχνει το κρυολόγημα
Αν ένα κρυολόγημα σε επισκεφθεί, υπάρχει λύση: Μούλιασε ψιλοκομμένο ή αλεσμένο σκόρδο σε βραστό νερό για αρκετά λεπτά και στη συνέχεια, σούρωσε και πιες το σπιτικό τσάι σκόρδου που μόλις ετοίμασες! Αναλόγως γούστου, μπορείς να προσθέσεις μέλι ή πιπερόριζα.

4. Αφαιρεί τις επίμονες σκλήθρες
Το παρεξηγημένο σκόρδο: 12 γνωστά και άγνωστα οφέλη του
Τώρα το καλοκαίρι, λογικά θα περπατάς περισσότερο ξυπόλητος στις παραλίες και ένα λάθος βήμα μπορεί να είναι αρκετό για να υποφέρεις εξαιτίας μίας δυσάρεστης “συνάντησης” με σκλήθρα στο πόδι. Αν και κάποιες φορές αφαιρείται σχετικά εύκολα με ένα τσιμπιδάκι, τι γίνεται όταν δεν βγαίνει με τίποτα; Σύμφωνα με την παράδοση, αν τοποθετήσετε ένα κομμάτι σκόρδου πάνω από την επίμονη σκλήθρα και το καλύψετε με επίδεσμο ή κολλητική ταινία, όταν το αφαιρέσετε, λίγες ώρες αργότερα, θα την τραβήξει μαζί του. Οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις του σκόρδου εμποδίζουν, ακόμη, την μόλυνση της περιοχής.

5. Ανακουφίζει από το “πόδι του αθλητή”
Όχι, δεν εννοούμε το καλά γυμνασμένο πόδι, αλλά τη μυκητίαση των ποδιών που έχει γίνει γνωστή με αυτό τον όρο, επειδή πλήττει περισσότερο τους αθλητές. Μη σε ξεγελά, όμως, η ονομασία. Ο καθένας μπορεί να υποφέρει από αυτήν τη μόλυνση, που προκαλεί έντονη φαγούρα, φουσκάλες και ξεφλούδισμα. Το σκόρδο έχει, εκτός των άλλων και αντιμυκητιασική δράση και ίσως μπορεί να ανακουφίσει τα μολυσμένα πόδια σου, αν τα βυθίσεις σε ζεστό νερό με θρυμματισμένο σκόρδο και τα αφήσεις να μουλιάσουν.

6. Κρατά μακριά τα κουνούπια
Το παρεξηγημένο σκόρδο: 12 γνωστά και άγνωστα οφέλη του
Στα πλαίσια μελέτης στην Ινδία, διαπιστώθηκε ότι τα κουνούπια δεν πλησίαζαν όσους αλείφονταν με ένα παρασκεύασμα με σκόρδο, το οποίο μάλλον κρατά μακριά τόσο τους ανθρώπους όσο και τα αιμοδιψή έντομα. Φτιάξε, λοιπόν, ένα φυσικό απωθητικό διάλυμα με έλαιο σκόρδου, βαζελίνη και κερί μέλισσας ή απλά κρέμασε σκελίδες σκόρδου στο χώρο σου, για να γλιτώσεις.

7. Απαλλάσσει από τον έρπητα
Οι έρπητες, συνήθως, επιλέγουν να κάνουν την εμφάνισή τους τις πιο ακατάλληλες στιγμές, όπως πριν από ένα σημαντικό ραντεβού. Αν δεν έχεις κοντά σου μια ειδική κρέμα, μπορείς και πάλι να στραφείς στο σκόρδο. Κόψε μια σκελίδα στη μέση και τοποθέτησέ την κατευθείαν στον έρπητα, για 10 λεπτά. Επαναλάβε αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Αν και η οξύτητα του σκόρδου μπορεί να σε τσούξει αρχικά, τα φυσικά αντιφλεγμονώδη που περιέχει μπορεί να μειώσουν τον πόνο και το πρήξιμο.

8. Πιάνει… λαβράκι
Το παρεξηγημένο σκόρδο: 12 γνωστά και άγνωστα οφέλη του
Αυτό το καλοκαίρι, ψάρεψε περισσότερα ψάρια από ποτέ, απλά εκμεταλλευόμενος την αδυναμία που έχουν στο σκόρδο και εντυπωσίασε την παρέα με ένα πλούσιο τραπέζι θαλασσινών. Ναι, καλά διάβασες. Η έντονη μυρωδιά του σκόρδου προσελκύει πολλά είδη θαλάσσιων ειδών, όπως γατόψαρα, κυπρίνους, πέστροφες, πέρκες και λαβράκια. Πολλοί ψαράδες λένε ότι αν επικαλύψεις με σκόνη σκόρδου ζαχαρωτά ή μπάλες από ζύμη, θα έχεις ένα δόλωμα ικανό να προσελκύσει στο καλάμι σου τα πιο γευστικά από τα ψάρια της Μεσογείου.

9. Ανεβάζει τη λίμπιντο
Το σκόρδο χρησιμοποιούνταν ως αφροδισιακό από πολλούς αρχαίους λαούς. Η διεγερτική του ιδιότητα αναγράφεται σε αρχαία Ινδικά κείμενα, ενώ στην εβραϊκή συλλογή νόμων Ταλμούδ προτείνεται στους άνδρες να το τρώνε πριν να κάνουν έρωτα με τις γυναίκες τους. Ακόμα και ο Αριστοτέλης έκανε σχετικές αναφορές. Γιατί; Το σκόρδο βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και έτσι, μπορεί να υποκινήσει έντονη σεξουαλική επιθυμία. Εάν σχεδιάζεις ένα ρομαντικό ραντεβού, βάλε στο μενού λίγο σκόρδο. Τόσο ώστε να ξυπνήσουν τα πάθη, χωρίς η μυρωδιά του να ενοχλεί.

Τι λένε οι έρευνες

1. Ελέγχει το βάρος σου
Το σκόρδο μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθειά σου να χάσεις εκείνα τα επίμονα κιλά που δεν λένε να φύγουν με τίποτα. Μελέτη στην Κορέα έδειξε ότι όταν η δίαιτα ποντικιών εμπλουτίστηκε με σκόρδο, μειώθηκαν τα αποθέματα λίπους αλλά και το συνολικό βάρος τους. Συμπερίλαβε, λοιπόν, το σκόρδο στις συνταγές σου και δες, ενδεχομένως, τα εκατοστά να φεύγουν από την περιφέρειά σου.

2. Προλαμβάνει τον καρκίνο
Το παρεξηγημένο σκόρδο: 12 γνωστά και άγνωστα οφέλη του
Η κατανάλωση ωμού σκόρδου δύο φορές την εβδομάδα μειώνει σχεδόν στο μισό (κατά 44%) τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, όπως υποστηρίζει μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών της Επαρχίας Γιάνγκσου, στην Κίνα. Μάλιστα, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 30% ακόμα και στους καπνιστές, εφόσον καταναλώνουν τακτικά σκόρδο. Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες μελέτες, όσοι καταναλώνουν πάνω από 6 σκελίδες σκόρδο την εβδομάδα, αντιμετωπίζουν 30% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του παχέος εντέρου.

3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου
Στο πλαίσιο παλαιότερης έρευνας, Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι λάμβαναν καθημερινά συμπλήρωμα σκόρδου υπέφεραν σπανιότερα από κρυολογήματα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η προστατευτική δράση του σκόρδου εναντίον του κρυολογήματος οφείλεται στην αλλισίνη. Μπορείς να συμβάλεις στη θωράκιση του οργανισμού σου, φροντίζοντας να προσθέτεις σκόρδο στις καθημερινές σου συνταγές.

Γενικότερα, το σκόρδο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικές ουσίες, θεωρείται αποχρεμπτικό και αντιπυρετικό, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωση, των ρευματικών πόνων, της αρτηριοσκλήρωσης, της φαρυγγίτιδας, της λαρυγγίτιδας και του άσθματος, ενώ πιστεύεται ότι συμβάλλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Παρενέργειες
Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα συμπληρώματα σκόρδου πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ύστερα από ιατρική συμβουλή, καθώς μπορούν να έχουν παρενέργειες, όπως να αραιώσουν το αίμα ή να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα.

Η πιο εμφανής παρενέργεια είναι η επίμονη οσμή στην αναπνοή και στο σώμα. Ορισμένα σκευάσµατα σκόρδου σε ταµπλέτες που κυκλοφορούν στην αγορά διαλύονται στο έντερο και οι κατασκευαστές ισχυρίζονται πως µειώνουν τη χαρακτηριστική οσµή στην αναπνοή.

Έχουν αναφερθεί γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως καούρα, κοιλιακό άλγος, πρήξιμο, ναυτία, έμετος, μετεωρισμός, δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Οι πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη χορήγηση συμπληρώματος από το στόμα σε σκόνη αφορούν την αιμορραγία. Το σκόρδο δεν συνιστάται να χρησιμοποιείται από όσους πρόκειται να κάνουν χειρουργική επέμβαση.

Επειδή έχει ιδιότητες αραίωσης του αίματος, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με αντιθρομβωτικά φάρμακα, όπως είναι η βαρφαρίνη.

Δεν συνιστώνται τα συπληρώματα κατά την εγκυμοσύνη αν και δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες όταν το σκόρδο καταναλώνεται στη διατροφή.

Η έκθεση στο σκόρδο μπορεί να οδηγήσει σε κρίση άσθματος ή αλλεργικές αντιδράσεις, αν και αυτό είναι σπάνιο.
Επειδή θεωρείται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση δεν συνιστάται να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες από άτομα με υπόταση.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια μεγάλη ποσότητα μπορεί να είναι επιβλαβής για το συκώτι. Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δοσολογία άνω των 0,25 γραμμαρίων ανά κιλό σώματος ημερησίως μπορεί να βλάψει το συκώτι.
Οι βολβοί σκόρδου είναι κάποιες φορές μολυσμένοι με το βακτήριο Clostridium botulinum το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί και να παράγει ισχυρές νευροτοξίνες.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεφροί: 5 συμβουλές για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

Efi Nika

Χάστε 8 κιλά και ρίξτε κοιλιά και χοληστερόλη με αυτό το πασίγνωστο και πανάρχαιο γιατροσόφι

Efi Nika

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Penni Syggrou