ΥΓΕΙΑ

Σημάδια που δείχνουν ότι έχετε απώλεια ακοής

Περίπου 37 εκ. Αμερικανοί πάσχουν από απώλεια ακοής. Η διαταραχή αυτή που προκαλείται από εκατοντάδες παράγοντες και συνθήκες, επηρεάζει ευρέως την υγεία καθώς και την  συναισθηματική και κοινωνική κατάσταση του ασθενούς. Όταν δεν μπορεί κανείς να επικοινωνήσει εύκολα με τον κόσμο, ενδέχεται να αισθανθεί άγχος, ταραχή ακόμη και πόνο.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς από τι προκαλείται η απώλεια της ακοής, όπως και τις ενδείξεις και τα συμπτώματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Σήμερα, χάρη στην ανάπτυξη και την πρόοδο της τεχνολογίας, οι ασθενείς με απώλεια ακοής βοηθιούνται έτσι ώστε να έχουν μία ποιοτικότερη ζωή. Παρακάτω, μπορείτε να ελέγξετε τις ενδείξεις και τα συμπτώματά της έτσι ώστε, εάν παρουσιάζετε κάποιο από αυτά, να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Αιτίες:

Η απώλεια της ακοής μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες και διαταραχές:

Loading...

– ηλικία,

loading...

– δυνατό θόρυβο,

– μολύνσεις των αυτιών,

– τραυματισμό του τυμπάνου,

– χολοστεάτωμα (ανάπτυξη επιδερμίδας μέσω μίας οπής στο τύμπανο),

– ασθένειες ή μολύνσεις όπως ιλαρά, σύφιλη, παρωτίτιδα και μηνιγγίτιδα

– τη νόσο του Meniere (εσωτερική διαταραχή του αυτιού που προκαλεί βούισμα στα αυτιά, ζάλη και όχι σταθερή ακοή),

-όγκους,

– κάτι που έχει κολλήσει στο αυτί,

– ορισμένα φάρμακα,

– γενετικούς παράγοντες,

– αυτοάνοσα νοσήματα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της απώλειας της ακοής ενδέχεται είτε να εμφανίζονται σταδιακά είτε να έρχονται για λίγο και με οξύ πόνο. Όταν εμφανίζεται αυτή η διαταραχή, οι ασθενείς προσπαθούν να βρουν τρόπους να την καταπολεμήσουν. Είναι όμως σημαντικό να αναζητήσει κανείς ιατρική βοήθεια εάν καταλάβει ότι εμφανίζει οποιοδήποτε από τα σωματικά, συναισθηματικά ή κοινωνικά συμπτώματα που συνδέονται με την απώλεια της ακοής.

– πόνος ή πίεση στο ένα ή τα δύο αυτιά,

– ζάλη ή ίλιγγος,

– βούισμα στα αυτιά,

– όταν ρωτάει κανείς τους άλλους να επαναλάβουν πράγματα που έχουν ήδη πει,

– ανάγκη για αύξηση της έντασης στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, κτλ.,

– δυσκολία στην κατανόηση των λόγων του άλλου και σύγχυση,

– άγχος για γνωριμία με νέα άτομα λόγω της δυσκολίας στην κατανόηση των συζητήσεων

Θεραπεία

Σήμερα, υπάρχουν πολλοί τρόποι θεραπείας της απώλειας της ακοής. Υπάρχουν ακουστικά βοηθήματα που ενισχύουν τους ήχους και έτσι βοηθιούνται συνήθως οι περισσότεροι πάσχοντες όπως και βοηθητικές συσκευές που βελτιώνουν την επικοινωνία, ακόμη και μέσω των μίντια και του τηλεφώνου.

Επίσης, είναι πολύ σημαντική και η εξέλιξη της ιατρικής όσον αφορά στη βοήθεια των πασχόντων από απώλεια της ακοής. Τέλος, έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος όσον αφορά στην εξέλιξη της τεχνολογίας, κάτι που μας επιτρέπει να μαθαίνουμε περισσότερα και να βρίσκουμε λύσεις ευκολότερα.

Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα


 

Πηγή κειμένου και εικόνας remedydaily.com

loading...