Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Σε σένα που ξεχνάς και το αρνείσαι

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

alzheimer

Έχεις αρχίσει να ξεχνάς.

Δεν μπορείς να εντοπίσεις πότε ακριβώς ξεκίνησαν οι δυσκολίες. Πριν ένα εξάμηνο μάλλον, ίσως και χρόνο. Μπορεί και παραπάνω. Δεν μπορείς να πεις με σιγουριά γιατί μέχρι πρόσφατα αρνιόσουν κατηγορηματικά ότι κάτι πάει στραβά.

Στην αρχή έλεγες ότι φταίει η ηλικία. Άλλωστε, τι περιμένεις, έχεις προ πολλού πατήσει τα εξήντα. Οι εποχές που είχες μυαλό ξυράφι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Έπειτα, το απέδιδες στο άγχος. Υποχρεώσεις, ραντεβού, ευθύνες. Πόσα πια να χωρέσει ένα μυαλό; Γέμισε κι άρχισε να πετάει ό,τι δε χωράει στις αποθήκες του.

Κι ύστερα κατηγορούσες τα κέφια σου, που δεν είναι και στα καλύτερά τους. Λίγο τα προβλήματα στην οικογένεια, λίγο η οικονομική κρίση, μαύρισε η ψυχή σου και μαζί της θόλωσε και ο νους.

Τελευταία όμως το νιώθεις ότι ξεχνάς όλο και περισσότερο. Δεν εμπιστεύεσαι πια τη μνήμη σου. Και απ’ ότι φαίνεται δεν την εμπιστεύονται ούτε οι υπόλοιποι, μα κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Είσαι διαρκώς σε εγρήγορση προσπαθώντας να κρύψεις τις δυσκολίες σου και, για την ώρα, τα καταφέρνεις μια χαρά.

Για ραντεβού με ειδικό βέβαια, ούτε λόγος. Κάτι πήγε να υπονοήσει η κόρη σου, αλλά της έκοψες τη φόρα. Είσαι μια χαρά και τα’ χεις τετρακόσια! Πού να μπλέκεις τώρα με εξετάσεις και φάρμακα; Άσε που τρέμεις και μόνο στην ιδέα να σου πουν ότι έχεις αρχίσει να τα χάνεις…

Έχεις δίκιο. Κανείς δεν θέλει να μάθει ότι έχει Αλτσχάιμερ.

Σε περίπτωση όμως που πίσω από τα προβλήματα μνήμης κρύβεται μία παθολογική κατάσταση, είναι καλύτερα να το μάθεις νωρίς. Να γιατί:

1. Δεν αποκλείεται τα συμπτώματά σου να οφείλονται σε μία θεραπεύσιμη κατάσταση, όπως είναι η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, η έλλειψη συγκεκριμένων βιταμινών κ.ά. και να εξαφανιστούν όταν το πρόβλημα ρυθμιστεί.

2. Θα σταματήσεις να ζεις με τη βασανιστική αγωνία του τι μπορεί να σου συμβαίνει και θα ξέρεις τι ακριβώς έχεις να αντιμετωπίσεις, ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου και πώς εξελίσσεται.

3. Θα έχεις έγκυρη ενημέρωση σχετικά με τις διαθέσιμες φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες και δεν θα πέσεις θύμα επιτήδειων που πουλάνε δήθεν θαυματουργά σκευάσματα πατώντας στο φόβο σου να επισκεφθείς έναν ειδικό σε θέματα μνήμης.

4. Δεν θα χρειάζεται πια να καταβάλεις υπερπροσπάθεια για να κρύβεις από τους άλλους ότι ξεχνάς. Θα έχεις την επιλογή να μιλήσεις ανοιχτά για τη διάγνωσή σου και τις δυσκολίες που αυτή συνεπάγεται. Το ίδιο ακριβώς θα έκανες αν είχες σπάσει το χέρι σου, αν είχες αρθρίτιδα ή αν ήσουν διαβητικός.

5. Θα λάβεις άμεσα την κατάλληλη θεραπεία και θα δεις τα ενοχλητικά συμπτώματα να περιορίζονται. Τα φάρμακα που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και όσο νωρίτερα στην πορεία της νόσου δοθούν, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αποτελεσματικότητά τους.

6. Θα κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου ώστε να κρατήσεις το μυαλό σου σε φόρμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, μπορεί να αποφασίσεις να εντάξεις στην καθημερινότητά σου κάποια μορφή σωματικής άσκησης ή διανοητικής άσκησης.

7. Θα μπορέσεις να σχεδιάσεις τις επόμενες κινήσεις σου και να πάρεις αποφάσεις για το μέλλον. Μπορεί, για παράδειγμα, να αλλάξουν οι προτεραιότητές σου και τα πράγματα στα οποία αφιερώνεις το χρόνο σου ή να βάλεις στο πρόγραμμά σου όσα ήθελες πάντα να κάνεις, αλλά αμελούσες.

8. Θα έχεις τη δυνατότητα να ρυθμίσεις εγκαίρως τυχόν νομικές και οικονομικές εκκρεμότητες με τις οποίες σκόπευες να ασχοληθείς κάποια στιγμή στο μέλλον.

9. Θα μειωθεί το άγχος και η ανησυχία των ανθρώπων της οικογένειάς σου που παρατηρούν τις αλλαγές που σου συμβαίνουν και ανησυχούν για την υγεία σου.

10. Θα ενημερωθείς για τις δομές και υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν υποστήριξη, ενημέρωση και εκπαίδευση σε άτομα με τη δική σου διάγνωση και στις οικογενειών τους.

11. Θα συνειδητοποιήσεις ότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα και τον κόσμο αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες με σένα και ότι, όσοι έχουν αποδεχτεί τη διάγνωσή τους και έχουν προσαρμόσει την καθημερινότητά τους στα νέα δεδομένα, έχουν μία φυσιολογική, γεμάτη και ικανοποιητική ζωή.

Αν είσαι άνω των 60 και έχεις αρχίσει να ξεχνάς, κάνε σήμερα έναν έλεγχο της μνήμης σου. Η γνώση είναι δύναμη.

Όλγα Λυμπεροπούλου / Nευροψυχολόγος με ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία και τις Άνοιες, www.trainyourbrain.gr

www.huffingtonpost.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@