Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Σχολική τσάντα: Με οσφυαλγία ένα στα τρία παιδιά του δημοτικού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Περισσότερα από ένα στα τρία παιδιά του δημοτικού πονάνε στην πλάτη και τη μέση τους εξαιτίας της βαριάς σχολικής τσάντας, αναφέρουν επιστήμονες από την Ισπανία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 78 παιδιά, ηλικίας 6-12 ετών, ανακάλυψαν ότι οι σχολικές τσάντες τους είναι τόσο βαριές ώστε περισσότερα από επτά στα δέκα κουράζονται όταν τις μεταφέρουν και πολλά νιώθουν πόνους εξαιτίας τους.

Μάλιστα αυτό δεν παρατηρείται μόνο στα παιδιά που κουβαλούν βαριά σακίδια πλάτης, αλλά και όσα χρησιμοποιούν σάκες με ροδάκια.

Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην επιθεώρηση Gait and Posture, το 97% των παιδιών που κουβαλούσαν τα βιβλία στην πλάτη τους και το 85% όσων είχαν σάκες τρόλεϋ δήλωσαν πως οι σχολικές τσάντες τους πάντοτε είναι πολύ βαριές.

Επιπλέον, το 87,5% όσων χρησιμοποιούσαν σακίδια ράχης και το 71% όσων είχαν σάκες τρόλεϊ δήλωσαν ότι κουράζονται κατά τη μεταφορά των σχολικών βιβλίων τους.

Το σοβαρότερο όμως είναι ότι το 43% των παιδιών που είχαν σακίδια ράχης ανέφεραν ότι είχαν πόνους στη μέση εξαιτίας του βάρους που καθημερινά σήκωναν – ένα ποσοστό που ήταν 31% στα παιδιά τα οποία χρησιμοποιούσαν σχολικές τσάντες με ροδάκια.

«Τα ευρήματά μας είναι εξαιρετικά ανησυχητικά αλλά δυστυχώς αναμενόμενα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Εύα Οράντες-Γκονζάλες, από το Τμήμα Φυσικής Δραστηριότητας & Αθλητισμού του πανεπιστημίου.

«Το 23% τωνκοριτσιών που συμμετείχαν στη μελέτη μας δήλωσαν πως τα σχολικά είδη ζυγίζουν περισσότερο από το 20% του σωματικού βάρους τους, δηλαδή πολύ περισσότερο απ’ όσο συνιστάται για την υγεία της σπονδυλικής στήλης».

Επιπλέον, το 47% των αγοριών και των κοριτσιών που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσαν ότι το βάρος που καλούνταν να μεταφέρουν κάθε μέρα ήταν πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο αντέχουν.

«Οι σχολικές τσάντες δεν πρέπει να ζυγίζουν περισσότερο από το 10-15% του σωματικού βάρους του παιδιού, ειδάλλως διανοίγεται μπροστά τους μια ζωή οσφυλαγίας και άλλων προβλημάτων στη μέση», τόνισε η δρ Οράντες-Γκονζάλες.

Και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι για τα παιδιά οι τσάντες με ροδάκια είναι πιο άνετες και ασφαλείς από τα σακίδια πλάτης».

ΠΗΓΗ: tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε

Efi Nika

Μούδιασμα στα δάχτυλα του χεριού ή του ποδιού: Τα πιθανά αίτια

Γιώργος Newsitamea