Newsitamea.gr
AMEA news ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Ριζικές αλλαγές στα Οικογενειακά και τα Αναπηρικά Επιδόματα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

allages-sta-oikogeneiaka-kai-ta-anapirika-epidomata

Έρχονται ανατροπές στα οικογενειακά και τα αναπηρικά επιδόματα. Το υπουργείο Εργασίας και πιο συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου επεξεργάζεται ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης και αναδιανομής των οικογενειακών και των αναπηρικών επιδομάτων, το οποίο θα θέσει σε εφαρμογή σε δύο φάσεις.

Με την εφαρμογή του νομοσχεδίου θα υπάρξουν αλλαγές στη χορήγηση των επιδομάτων. Πολίτες που τώρα εισπράττουν επιδόματα, αλλά δεν τα δικαιούνται θα τα χάσουν, δικαιούχου που κανονικά θα έπρεπε να παίρνουν μικρότερα επιδόματα από αυτά που παίρνουν θα δουν τα ποσά να μειώνονται και άλλοι που παίρνουν λιγότερα από εκείνα που δικαιούνται θα τα δουν να αυξάνονται.

Πάντως, το συνολικό κονδύλι που θα χορηγεί το κράτος στους δικαιούχους θα είναι το ίδιο και δεν θα μειωθεί, αλλά ούτε θα αυξηθεί.

Το ίδιο θα γίνει και με τα αναπηρικά επιδόματα. Οι ανακατανομή θα γίνει με κριτήριο την αναπηρία και τα ποσοστά αναπηρίας.

Για την υλοποίηση του σχεδίου σε πρώτη φάση θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή το οποίο θα επιδιωχθεί να ψηφιστεί ως το Χριστούγεννα. Με το νομοσχέδιο θα δημιουργηθεί ένας Εθνικός Μηχανισμός καταγραφής, καθώς και 254 κέντρα κοινότητας τα οποία θα έχουν ως σκοπό την καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στα οικογενειακά και τα αναπηρικά επιδόματα και η ενημέρωση των δικαιούχων για το τι ακριβώς δικαιούνται να εισπράττουν από τα επιδόματα.

Έτσι, όπως λένε, στο υπουργείο Εργασίας, ο πολίτης θα γνωρίζει τα δικαιώματά του επακριβώς και το κράτος την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Σε δεύτερη φάση θα γίνει το ξεσκαρτάρισμα και η αναδιάρθρωση των επιδομάτων ανάλογα με την πραγματική οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και την αναπηρία όσων παίρνουν αναπηρικά επιδόματα.

Έτσι, θα τελειώσουν φαινόμενα να εισπράττουν επιδόματα πολίτες που δεν τα δικαιούνται και να παίρνουν λιγότερα εκείνοι που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, λένε από το υπουργείο Εργασίας θυμίζοντας με νόημα τη βιομηχανία των βεβαιώσεων σε τυφλούς …ανοιχτομάτες στη Ζάκυνθο.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα δοθεί για διαβούλευση τον Μάρτιο και μετά την ψήφισή του θα αρχίσει η εφαρμογή η οποία θα στηρίζεται στα αποτελέσματα που θα έχουν προκύψει από τον εθνικό μηχανισμό καταγραφής.

Το θέμα αυτό, επισημαίνουν από το υπουργείο Εργασίας δεν έχει καμία σχέση με την αξιολόγηση και προσθέτουν ότι το ζήτημα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης έχει κλείσει με τη συμφωνία για χρηματοδότησή του από τον προϋπολογισμό.

ΔΕΙΤΕ   Παν-Απαναπηρικό Συλλαλητήριο για την Προστασία των Αναπηρικών Επιδομάτων

newsit.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika

Βγήκε μόνο vεκρός: Πέθανε ο άνθρωπος με τον «σιδερένιο πνεύμονα» – Έζησε 72 χρόνια μέσα στο σωλήνα και σπούδασε νομική

Penni Syggrou