Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποια καλοκαιρινή τροφή μειώνει φλεγμονή και πόνο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποια καλοκαιρινή τροφή μειώνει φλεγμονή και πόνο

Οι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα που τρώνε ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, έχουν λιγότερες φλεγμονές και πόνους στις αρθρώσεις τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα – Όσα περισσότερα ψάρια τρώει ένας ασθενής, τόσο εξασθενούν τα συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ κάποιο όφελος υπάρχει ακόμη και με την κατανάλωση ψαριών μόνο μια φορά την εβδομάδα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη ρευματολόγο δρα Σάρα Τεντέσκι του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αρθρίτιδας “Arthritis Care & Research”, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησαν 176 ασθενείς, συσχετίζοντας την πορεία της νόσου με τη διατροφή καθενός ατόμου.

Η ευεργετική επίδραση των ψαριών αποδίδεται κυρίως στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν, ιδίως ορισμένα είδη ψαριών όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων με ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο αν κανείς καταναλώνει φρέσκα ψάρια.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι με τα ψάρια επιτυγχάνεται περίπου το ένα τρίτο της βελτίωσης που επιφέρουν τα συνήθη φάρμακα για τη νόσο όπως η μεθοτρεξάτη.

«Με αυτόν τον βαθμό βελτίωσης, γενικά περιμένουμε ότι ο ασθενής θα νοιώσει σημαντικά καλύτερα», δήλωσε η Τεντέσκι, η οποία πρόσθεσε ότι «το ψάρι αποτελεί έξυπνη επιλογή, είτε έχει κανείς αρθρίτιδα είτε όχι».

Εκτός από τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγκα και το σκουμπρί, δείτε ποιες άλλες τροφές αποτελούν καλές πηγές ωμέγα -3 λιπαρών οξέων.

Κραμβέλαιο ή λάδι Canola: Έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από όλα τα μαγειρικά λάδια. Θεωρείται ιδανικό για μαγείρεμα, λόγω της ήπιας γεύσης του και της σταθερότητάς του σε υψηλές θερμοκρασίες. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (62%) παρόμοια με το ελαιόλαδο, πολυακόρεστα (32%), ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά και πολύ χαμηλά ποσοστά κορεσμένων λιπαρών (6%). Συγκεκριμένα, έχει το μικρότερο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών από οποιοδήποτε άλλο φυτικό έλαιο και ακριβώς τα μισά κορεσμένα λιπαρά από το ελαιόλαδο.

Λιναρόσπορος και λινέλαιο: Ο λιναρόσπορος είναι η καλύτερη πηγή ενός ωμέγα-3 που λέγεται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη διατροφή επειδή το σώμα δεν μπορεί να το συνθέσει. Μελέτες δείχνουν ότι το ALA μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς μέσω της επίδρασής του στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τη φλεγμονή.

Άγριο ρύζι: Μισό φλιτζάνι ακατέργαστου άγριου ρυζιού περιέχει 240mg ω-3 λιπαρών οξέων. Περιέχει επίσης σχεδόν διπλάσιες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες από το καστανό ρύζι και είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο.

Αυγά: Τα αυγά εμπλουτίζονται με ωμέγα3 λιπαρά όταν οι κότες ταΐζονται με ζωοτροφές που περιέχουν λιναρόσπορο και κραμβέλαιο.

Σόγια: Μισή κούπα ενταμάμε (πράσινα φασολάκια σόγιας μέσα στο λοβό, ζεματισμένα σε αλατισμένο νερό και ανακατεμένα με λίγο θαλασσινό αλάτι), περιέχουν 300mg ωμέγα-3. Το ενταμάμε είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Καρύδια: Είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ωφελούν την καρδιά (2.600mg ανά 30 γραμμάρια).

Εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά: Οι αγελάδες, οι κατσίκες και τα πρόβατα που τρέφονται με χόρτο παράγουν γάλα με υψηλότερες ποσότητες ωμέγα-3 από εκείνα που τρώνε άλλα είδη ζωοτροφών (περίπου 100mg ανά 230 γραμμάρια).

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika