Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ψωρίαση: Αποκαλύπτει τα σημάδια στο σώμα της και δίνει το μήνυμά της. Τι είναι η Ψωρίαση;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

madoadk1

Η μάχη της με την ψωρίαση και η αγάπη της για την εικόνα της

Μια νεαρή κοπέλα με ψωρίαση δείχνει το γυμνό της σώμα και το δέρμα της που έχει τα σημάδια της ασθένειας αυτής και καλεί τον κόσμο να αγαπήσει τον εαυτό του όπως είναι.

Η Giorgia Lanuzza, μοντέλο από το Ηνωμένο Βασίλειο μάχεται με την ψωρίαση από την εφηβεία της και τα σημάδια μένουν στο σώμα της. Μετά την απώλεια του πατέρα της σε ένα τραγικό ατύχημα σε ηλικία μόλις 13 ετών, η κοπέλα βυθίστηκε στη θλίψη με αποτέλεσμα αυτή την κατάσταση. Η ίδια εξήγησε: «Αμέσως μετά αφού έχασα τον πατέρα μου παρατήρησα αυτές τις κηλίδες στα χείλη μου, στα γόνατά μου και στους αγκώνες μου. Ήταν δύσκολο για μένα, γιατί δεν είναι μόνο ότι είχα να περάσω το άγχος και τη θλίψη της απώλειας του πατέρα μου, αλλά επίσης, ένα 13χρονο κορίτσι με μεγάλες κόκκινες κουκκίδες στο σώμα μεγαλώνει με πολλή δυσκολία».

Για να αποδείξει ότι οι πάσχοντες δεν χρειάζεται να κρύβονται, η 25χρονη Giorgia είναι αποφασισμένη να τους εμπνεύσει να έχουν εμπιστοσύνη στο σώμα τους. «Σε ό, τι αφορά εμένα, έχω ένα υπέροχο σώμα και δεν με πειράζει να το δείχνω. Κάθε μέρα μιλάω με ανθρώπους και τους έχω πιάσει να κοιτάζουν το δέρμα μου, αλλά αν με ένοιαζε θα το κάλυπτα». Όταν ήταν μικρότερη, συχνά αισθανόταν αμήχανα με αυτή την κατάσταση και προσπαθούσε να κρύψει το δέρμα της από τον κόσμο.

Η στάση της απέναντι στην ψωρίαση δεν άλλαξε μέχρι που κοίταξε, όπως λέει, φωτογραφίες του εαυτού της και συνειδητοποίησε ότι ήταν όμορφη. Η ίδια εργάζεται ως φωτογράφος αλλά και ως μοντέλο και πλέον έχει συνειδητοποιήσει ότι το σώμα της είναι όμορφο παρά τα σημάδια της ψωρίασης. Έχει στραφεί πολύ στα κοινωνικά δίκτυα για να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους με το ίδιο πρόβλημα ώστε να μην ντρέπονται για το σώμα τους.

madoadk2

madoadk3

madoadk4

madoadk5

Τι είναι η ψωρίαση; Είναι μεταδοτική;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με ανοσολογικό υπόστρωμα, που προσβάλλει περίπου το 1-3 % του πληθυσμού παγκοσμίως. Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Η ψωρίαση προσβάλλει το ίδιο συχνά άντρες και γυναίκες και μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και η συνήθης ηλικία έναρξης είναι μεταξύ 20-35 ετών. Όμως, υπάρχουν δύο τύποι ψωρίασης:slide1

  • Τύπος Ι: αφορά νεαρούς ενήλικες οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποιο συγγενή που επίσης να πάσχει από ψωρίαση (θετικό οικογενειακό ιστορικό). Ο τύπος αυτός συνήθως έχει πιο σοβαρή κλινική εκδήλωση της ψωρίασης.
  • Τύπος ΙΙ: αφορά κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, 50-60 ετών, χωρίς θετικό οικογενειακό ιστορικό με ηπιότερη και λιγότερο εκτεταμένη ψωρίαση.

Που οφείλεται η ψωρίαση;

Αίτια

Η ψωρίαση δεν οφείλεται σε μόνο μία αιτία, αλλά πρόκειται για το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, δηλαδή είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Η ακριβής αιτιολογία της ψωρίασης δεν έχει διελευκανθεί και παραμένει άγνωστη.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, η ψωρίαση είναι αποτέλεσμα διαταρραχής του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού και γι’αυτό χαρακτηρίζεται ως ανοσολογικώς διαμεσολαβούμενο νόσημα.Slide2.gif

Η επιδερμίδα στο ψωριασικό δέρμα αντικαθίσταται πολύ πιο γρήγορα συγκριτικά με το φυσιολογικό δέρμα- μέχρι και 7 φορές γρηγορότερα. Έτσι, η ανανέωση των κερατινοκυττάρων του δέρματος (διαδικασία της κερατινοποίησης) αντί να διαρκεί 28 ημέρες, διαρκεί 4 ημέρες, με αποτέλεσμα πάχυνση της επιδερμίδας (υπερκεράτωση).

Η κληρονομικότητα (γενετικοί παράγοντες) φαίνεται πως συμμετέχουν στην εμφάνιση της ψωρίασης, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος εμφανίζει ψωρίαση χωρίς κανένα συγγενή πάσχοντα στην οικογένεια, ή αντίθετα τα παιδιά ενός γονιού με ψωρίαση, να μην εμφανίσουν ποτέ ψωρίαση.

  • Η ψωρίαση είναι πολυπαραγοντική νόσος και οφείλεται σε γενετικούς, περιβαλλοντικούς και ανοσολογικούς παράγοντες.
  • Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική.
  • Η ψωρίαση εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και προσβάλει εξίσου και τα δύο φύλα.
  • Η ψωρίαση είναι μια νόσος με πολλά πρόσωπα, αφού η κλινική της εικόνα εξαρτάται από τη μορφή και την εντόπισή της.
  • Η ψωρίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τις διαθέσιμες θεραπείες.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες (εκλυτικοί παράγοντες) μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση ή την επιδείνωση της ψωρίασης:

  • Στρεπτοκοκκική λοίμωξη: συνήθης αιτία για πονόλαιμο και φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, αποτελεί εκλυτικό παράγοντα εμφάνισης σταγονοειδούς ψωρίασης, σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες
  • Ορμονικοί παράγοντες: υπάρχει μια έξαρση της εμφάνισης της ψωρίασης κατά την εμμηναρχή (όταν ξεκινά η περίοδος) και την εμμηνόπαυση (όταν η περίοδος σταματά). Επιπρόσθετα παρατηρείται βελτίωση κατά την εγκυμοσύνη.
  • Φάρμακα: ορισμένα φάρμακα μπορεί να επιδεινώνουν την ήδη υπάρχουσα ψωρίαση όπως το λίθιο (αντικαταθλιπτικό), ορισμένα αντιύπερτασικά (b-blockers), και η απότομη διακοπή των συστηματικών κορτικοστεροειδών . Ωστόσο, ο ασθενής με ψωρίαση δεν θα πρέπει να σταματά μόνος του τη φαρμακευτική του αγωγή, αλλά σε συννενόηση με το γιατρό του θα δίδεται η πιο κατάλληλη θεραπεία που να μην επιβαρύνει τη ψωρίαση.
  • Ο τραυματισμός είναι γνωστό ότι μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ψωριασικών βλαβών μέσω του φαινομένου Koebner.
  • Ψυχολογικοί παράγοντες (άγχος, stress): σε ορισμένους ανθρώπους παρατηρείται επιδείνωση της ψωρίασης όταν βρίσκονται υπό συνθήκες έντονου άγχους αλλά και ισχυρό ερέθισμα για την πρόκλησή της
  • Το αλκοόλ και το κάπνισμα έχουν επιβαρυντικό ρόλο στη ψωρίαση.

Ένα είναι σίγουρο: η ψωρίαση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ!

Η ψωρίαση είναι μια νόσος με πολλά πρόσωπα, και η κλινική της εικόνα εξαρτάται από τη μορφή και την εντόπισή της.

www.newsbeast.gr  και Πληροφορίες απο  Ιατρείο Ψωριάσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γι’αυτό το είπε τώρα: Η αλήθεια πίσω από την ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον για τον καρκίνο και ο σοβαρός λόγος

Efi Nika

Πήγε εκδρομή και κατέληξε σε επείγον χειρουργείο: Πώς χάρη σε μια σέλφι 33χρονη διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika