Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ψάρια: Πόσο συχνά πρέπει να τρώτε για να μειώσετε χοληστερίνη & τριγλυκερίδια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η τακτική κατανάλωση ψαριών μπορεί να προστατεύει από την καρδιοπάθεια ακόμα και ανθρώπους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να την εκδηλώσουν, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.

Η αιτία βρίσκεται στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν σε αφθονία στα λιπαρά ψάρια και μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο όσους έχουν αυξημένα επίπεδα κακής (LDL) χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

«Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι πολύ σημαντικά για την υγεία και την ευεξία, ιδίως της καρδιάς», δήλωσε ο δρ Τζέιμς Ο’ Κήφη, διευθυντής του Τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας στο Νοσοκομείο Saint Luke’s στο Κάνσας.

Ψάρια: Πόσο συχνά πρέπει να τρώτε για να μειώσετε χοληστερίνη & τριγλυκερίδια

Στην πραγματικότητα, με την επαρκή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνεται κατά 16% ο κίνδυνος καρδιοπάθειας σε όσους έχουν τριγλυκερίδια υψηλότερα από το φυσιολογικό και κατά 14% σε όσους έχουν αυξημένη LDL.

«Προσπαθήστε να τρώτε κάθε εβδομάδα δύο ή τρεις μερίδες ψαριών με άφθονα ωφέλιμα λιπαρά, όπως είναι οι σαρδέλες, ο σολομός και η πέστροφα. Όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να φάει ψάρια, ίσως πρέπει να λάβει ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίων που θα παρέχει σχεδόν 1.000 mg από τα οξέα EPAκαι DHA».

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) συνιστά να τρώμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι και όσοι δεν ακολουθούν αυτή την σύσταση να λαμβάνουν συμπληρώματα ιχθυελαίων.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας, χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, μειωμένη αθηρωματική πλάκα στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και ελαφρώς χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες εξέτασαν 35 προγενέστερες μελέτες για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα EPA (εικοσαπενταενοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξαενοϊκό οξύ) στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 820.000 εθελοντές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι κατά μέσον όρο τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν 18% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ωφελώντας ακόμα κι όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να την παρουσιάσουν.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Vegan διατροφή: Πώς μπορείς να πάρεις όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι

Efi Nika

Τραχανάς o… θρεπτικός: 5 συνταγές για όλα τα γούστα

Efi Nika

Δυσπεψία: Πώς να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να την αντιμετωπίσετε

Efi Nika