Newsitamea.gr
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Ψαλίδι και στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ψαλίδι και στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Σταδιακά κι όχι από την αρχή του 2017 θα ξεκινήσει η καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, κάτι βέβαια που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.

Μάλιστα, στο ίδιο κείμενο, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών, γίνεται σαφές ότι για την καταβολή του ΚΕΑ θα πρέπει να εφαρμοστούν σημαντικές περικοπές και αναδιάρθρωση των ήδη καταβαλλόμενων προνοιακών επιδομάτων.

Συγκεκριμένα στο προσχέδιο αναφέρεται ότι το ΚΕΑ θα εφαρμοστεί το 2017 σε όλη τη χώρα και θα ενσωματώσει και τα προγράμματα που «τρέχουν» ακόμα και αφορούν την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης (επιδότησης σίτισης, ενοικίου, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος). Όμως η έναρξή του θα εξαρτηθεί από την πιλοτική εφαρμογή του, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έτσι, θα κριθεί και η αποτελεσματική «σταδιακή εφαρμογή του σε εθνικό επίπεδο, στο σύνολο των Δήμων της χώρας, εντός του 2017». Οι πιστώσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό ανέρχονται στα 760 εκατ. ευρώ, λιγότερες κατά 140 εκατ. ευρώ από τα 900 εκατ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ που ήταν η αρχική δέσμευση και θα αφορούν 250.000 νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα έχουν προϋπολογιστεί 571 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται η πηγή προέλευσής τους. Μάλιστα, γίνεται αναφορά για σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη, μετά και τη σχετική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ένα επιπλέον ποσό αναμένεται να προστεθεί στα 571 εκατ. ευρώ, από τα κονδύλια που σήμερα διατίθενται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (επιδότηση σίτισης, ενοικίου και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος). Σύμφωνα με τους αρμόδιους από το υπουργείο Εργασίας το ποσό αυτό δεν θα ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία, υπολογίζεται ότι οι δαπάνες θα ανέλθουν φέτος στα 14,34 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 95 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2016.

Ο λόγος είναι η πιλοτική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα και η επέκταση εφαρμογής των μέτρων καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης.

enikonomia

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παίρνεις 2.400€ στο χέρι με 1 απλή αίτηση: Το άγνωστο επίδομα που δικαιούνται πολλοί αλλά το ξέρουν ελάχιστοι

Efi Nika

Βρέχει λεφτά και το Πάσχα: Νέο επίδομα σε 2,3 εκατομμύρια Έλληνες, πoιoι θα το πάρετε, πόσα χρήματα στην τσέπη – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

«Τρέχει» το επίδομα με 600 ευρώ στο χέρι: Προλαβαίνεις την αίτηση, έχει μόνο 2 προϋποθέσεις – Ποιοι το παίρνουν

Efi Nika