Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Πρόβλημα στο πάγκρεας: 5 σημεία-κλειδιά που πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πρόβλημα στο πάγκρεας: 5 σημεία-κλειδιά που πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες.

Αν και παραγνωρισμένο σε σχέση με τα άλλα όργανα του πεπτικού συστήματος, όπως το στομάχι ή το παχύ έντερο, το πάγκρεας επιτελεί σημαντικές λειτουργίες όπως ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα.

Για τον μεταβολισμό των τροφών, ο οργανισμός μας χρειάζεται ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας.

Δείτε 5 βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε για την υγεία του παγκρέατος:

Βοηθά στην πέψη

Μόλις αρχίσετε να τρώτε, το πάγκρεας εκκρίνει ένζυμα και ορμόνες που απαιτούνται για την πέψη των τροφών, συμπεριλαμβανομένων της λιπάσης και της αμυλάσης. Αυτές οι ουσίες εκκρίνονται στο λεπτό έντερο και βοηθούν στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπαρών.

Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Τα β-κύτταρα του παγκρέατος παράγουν την ινσουλίνη, η οποία παίρνει τα σάκχαρα των τροφών και τα βάζει στο αίμα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο για τον οργανισμό. Στο διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα β-κύτταρα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παράγουν αρκετή ινσουλίνη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι χρειάζονται συμπληρωματική ινσουλίνη για να κρατήσουν το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πρόβλημα στο πάγκρεας: 5 σημεία-κλειδιά που πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες

Οι πέτρες στη χολή αρρωσταίνουν το πάγκρεας

Η παγκρεατίτιδα είναι φλεγμονή στο πάγκρεας, η οποία σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται σε πέτρες στη χολή.

Οι πέτρες στη χολή σχηματίζονται από την συσσώρευση υλικών εντός της χοληδόχου κύστης. Μία πέτρα μπορεί να φράξει την παγκρεατική δίοδο, παγιδεύοντας τα πεπτικά υγρά στο εσωτερικό του παγκρέατος. Η παγκρεατίτιδα που οφείλεται σε χολόλιθους τείνει να εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, οξύ πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα, πόνο που ξεκινά ή επιδεινώνεται μετά το φαγητό, εμετό, ευαισθησία στην κοιλιά, ρίγη κα.

Αποφεύγετε το αλκοόλ

Η δεύτερη βασική αιτία της παγκρεατίτιδας είναι η κατάχρηση αλκοόλ. Η παγκρεατίτιδα από την κατάχρηση αλκοόλ εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που πίνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ για τουλάχιστον πέντε έως επτά χρόνια. Οι περισσότερες περιπτώσεις της χρόνιας παγκρεατίτιδας οφείλονται στην κατάχρηση αλκοόλ.

Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι σπάνιος αλλά θανατηφόρος

Ο παγκρεατικός καρκίνος εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στο πάγκρεας αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας μια μάζα που ονομάζεται όγκος. Η καθυστερημένη διάγνωση αποτελεί την κύρια αιτία της αδυναμίας ίασης των ασθενών.

Έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από όλους τους καρκίνους. Μόλις το 2-10% όσων διαγιγνώσκονται επιβιώνουν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, οι υπέρβαροι και οι καπνιστές.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@