Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Το πρώτο τεστ ούρων για τη γρήγορη διάγνωση της νόσου των τρελών αγελάδων

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

test-ouron

Στον ορίζοντα το πρώτο τεστ ούρων για τη γρήγορη διάγνωση της νόσου των τρελών αγελάδων

Ένα τεστ ούρων θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για τη γρήγορη διάγνωση της «νόσου των τρελών αγελάδων» (Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ), όπως ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες.

Έως σήμερα δεν υπάρχει κάποιο εύκολο τεστ γι’ αυτή τη σπάνια αλλά θανατηφόρα νευροεκφυλιστική νόσο. Η διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο με τη λήψη εγκεφαλονωτιαίου υγρού ή εγκεφαλικού ιστού ή μεταθανάτια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γράχαμ Τζάκσον του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας “JAMA Neurology”, σύμφωνα με το BBC, ανακάλυψαν ότι είναι δυνατό να ανιχνευθούν στα ούρα οι πρωτεΐνες «πριόνια» που ευθύνονται για τις εγκεφαλικές βλάβες.

Το τεστ -που δεν δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα, αλλά ακόμη «χάνει» αρκετές περιπτώσεις- χρειάζεται κι άλλη βελτίωση, προτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί κλινικά. Όμως, ακόμη κι αν καταστεί εφικτή η απλή και έγκαιρη διάγνωση, συνεχίζει να μην υπάρχει θεραπεία για τη νόσο. Παρόλα αυτά, οι γιατροί ελπίζουν ότι μια πιο γρήγορη διάγνωση θα βοηθήσει μελλοντικά σε μια θεραπεία.

Για πρώτη φορά έγινε αντιληπτό στη δεκαετία του ΄90 ότι η νόσος μπορεί να περάσει από τις αγελάδες στους ανθρώπους. Έκτοτε οι Αρχές παρακολουθούν στενά πόσοι άνθρωποι αρρωσταίνουν ή πεθαίνουν από τη νόσο.

Παύλος Δρακόπουλος

Απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika