Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πρωτεϊνουρία: Τι είναι και πώς συνδέεται με την άνοια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

O όρος πρωτεϊνουρία αναφέρεται στην ύπαρξη ποσότητας πρωτεΐνης στα ούρα μεγαλύτερης από τη φυσιολογική που θεωρείται μέχρι 150mg/ημ.

Οι πάσχοντες από πρωτεϊνουρία συνήθως δεν αναφέρουν συμπτώματα. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις μεγάλης πρωτεϊνουρίας όπου μπορεί να παρατηρηθούν οιδήματα στα πόδια και στα βλέφαρα, ή/και αφρώδη ούρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ανίχνευση της πρωτεϊνουρίας είναι τυχαία. Άτομα που θα πρέπει όμως να ελέγχονται για την ύπαρξή της είναι όσοι πάσχουν από διαβήτη, υπέρταση, νεφροπάθεια ή άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου.

Η διάγνωση της πρωτεϊνουρίας είναι σημαντική γιατί υποδηλώνει συνήθως νεφρική βλάβη και είναι προγνωστικός δείκτης τόσο της νεφρικής λειτουργίας όσο και καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Πρωτεϊνουρία: Τι είναι και πώς συνδέεται με την άνοια

Όπως αποκάλυψε νέα έρευνα, οι άνθρωποι με πρωτεϊνουρία έχουν αυξημένο κίνδυνο νοητικής εξασθένησης ή άνοιας.

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν στοιχεία δημοσιευμένων ερευνών που αφορούν τα νεφρικά προβλήματα και την εμφάνιση νοητικής εξασθένησης ή άνοιας.

Η πρωτεΐνη στα ούρα είναι σημάδι νεφρικών προβλημάτων, τα οποία αποτελούν πιθανούς παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι άνθρωποι με πρωτεΐνη στα ούρα αντιμετώπιζαν 35% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νοητική εξασθένηση ή άνοια σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς πρωτεΐνη στα ούρα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού προστίθεται στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η νεφρική δυσλειτουργία είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για νοητική εξασθένηση ή άνοια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika