Newsitamea.gr
AMEA news ΠΑΡΟΧΕΣ- ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΜΕΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΜΕΑ

Προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις νέες Ψηφιακές Τεχνολογίες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

prosbasimoteta-ton-amea-stis-nees-psephiakes-technologies

Τη δυνατότητα των Ατόμων με Αναπηρία να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες, κυρίως της ψηφιακής αγοράς, προβλέπει Σχέδιο Οδηγίας για την «Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας», που συζητείται και καταρτίζεται αυτό τον καιρό στις Βρυξέλλες.

Η Οδηγία στοχεύει σε ενιαίες διατάξεις σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες πολιτών με αναπηρία. Ιδίως αυτοί, με προβλήματα ακοής, όρασης, ή κινητικά, δικαιούνται να ευεργετηθούν από τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών που απλουστεύουν την καθημερινότητα και ανοίγουν παράθυρα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Σήμερα στην Ευρώπη τα Άτομα με Αναπηρία φτάνουν τα 80 εκατομμύρια και μαζί με τους ηλικιωμένους -οι οποίοι για προφανείς λόγους έχουν επίσης προβλήματα προσβασιμότητας- προβλέπεται να αυξηθούν σε 120 εκατομμύρια έως το 2020.

«Εάν αυτό το βήμα γίνει στη σωστή κατεύθυνση, με κριτήριο όχι μόνο τις ανάγκες της αγοράς αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας, μπορεί να βελτιώσει τη ζωή όλων των εμποδιζόμενων ανθρώπων, να βοηθήσει τις οικογένειες των αναπήρων, στηρίζοντας την αρχή της ανεξάρτητης διαβίωσης και να προσφέρει νέες δυνατότητες ανάπτυξης στην αγορά» τονίζει η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, που έχει αναλάβει να καταθέσει Γνωμοδότηση εκ μέρους της Επιτροπής Αναφορών.

Το Σχέδιο Οδηγίας προωθεί ενιαίες απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών. Δηλαδή, πώς θα μπορέσουν όλοι οι πολίτες να χαρούν, να πλησιάσουν και να χρησιμοποιήσουν εύκολα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που βελτιώνουν τη ζωή μας. Παράδειγμα, ένα κατάλληλα προσαρμοσμένο κινητό τηλέφωνο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας άνθρωπος με προβλήματα όρασης.

Η πρόταση περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες της ψηφιακής τεχνολογίας. Ειδικότερα, η πρόταση αφορά:

1. Ηλεκτρονικούς υπολογιστές και λειτουργικά συστήματα.

2. ΑΤΜ και μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων.

3. Smartphones.

4. Εξοπλισμό τηλεοράσεων σχετικό με τις ψηφιακές υπηρεσίες.

5. Τηλεφωνικές υπηρεσίες.

6. Οπτικό-ακουστικές υπηρεσίες.

7. Ψηφιακές εγκαταστάσεις σε υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών, είτε αεροπορικώς, είτε σιδηροδρομικώς, ή μέσω θαλάσσης.

8. Ηλεκτρονικά βιβλία.

9. Ηλεκτρονικό εμπόριο.

Σε γενικές γραμμές, τα άτομα με προβλήματα ακοής διευκολύνονται με προγράμματα τα οποία ενσωματώνουν κατά περίπτωση υποτιτλισμό (π.χ. στα ο/α έργα), νοηματική γλώσσα (π.χ. σε live τηλεοπτικές μεταδόσεις, χειλανάγνωση, φωτεινή σηματοδότηση (π.χ. στην τηλεφωνία). Τα άτομα με προβλήματα όρασης διευκολύνονται με ομιλούντα προγράμματα, στους Η/Υ, τα ATM, τα smartphones, ή και με μεγέθυνση γραμματοσειράς.

www.avgi.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea