Newsitamea.gr
AMEA news ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Προνοιακά επιδόματα με …φορολόγηση προωθούν από την κυβέρνηση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο τομέας Πρόνοιας και Αναπηρίας του Ποταμιού αντέδρασε έντονα στην είδηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιβάλλει εισφορά αλληλεγγύης στα προνοιακά επιδόματα καθώς δεν μπορούν να θεωρούνται “εισόδημα”.

Τα προνοιακά είναι οικονομική ενίσχυση της Πολιτείας σε ανθρώπους χωρίς κανένα εισόδημα θυμίζουν από το “Ποτάμι”, προσθέτοντας ότι “όλα τα επιδόματα που αφορούν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πρέπει να εξαιρούνται από κάθε μορφή φορολόγησης και να διευρυνθεί και για όλα τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%”.

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας για την εξαίρεση των αναπηρικών επιδομάτων από τη φορολόγηση, έστειλε την Τρίτη και η ΕΣΑμεΑ στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η επιστολή αφορά την ΠΟΛ 1034/2017, η οποία ορίζει την καταγραφή των αναπηρικών επιδομάτων στη φορολογική δήλωση σε κωδικούς που εάν δηλωθούν, τότε θα συνυπολογιστούν στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα, με αποτέλεσμα πολλά άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, να επιβαρυνθούν με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και να μην μπορέσουν να κάνουν χρήση της έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ, από φοροαπαλλαγές ή άλλες παροχές που δικαιούνται.

Η ΕΣΑμεΑ έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών και από τον πρωθυπουργό να αναγνωρίσουν ότι τα αναπηρικά επιδόματα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εισόδημα προς φορολόγηση, παρά μόνο δίνονται στα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση ως βοήθημα για την αντιμετώπιση της αναπηρίας ή της χρόνιας πάθησής τους.

Αποτελεί μάλιστα πάνδημο αίτημα του αναπηρικού κινήματος να μην συνυπολογίζονται τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας (προνοιακά επιδόματα, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα κίνησης, διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων κ.λπ.) σε οποιαδήποτε εισοδηματικά κριτήρια είτε φορολογικά μέτρα, όπως φοροαπαλλαγές κλπ., είτε στις συντάξεις, είτε για παράδειγμα στις μετεγγραφές και γενικά σε όποια μέτρα θεσπίζει η Πολιτεία σε οποιονδήποτε τομέα.

Η συνομοσπονδία ζητεί να εκδοθεί μία διάταξη που θα ορίζει την οριζόντια εξαίρεση σε οποιοδήποτε υπολογισμό εισοδηματικών κριτηρίων, παράλληλα με οδηγία προς τις Εφορίες της χώρας για την σωστή εφαρμογή των ανωτέρω και την αποφυγή αυθαίρετων ερμηνειών.

www.iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Έχει μόνο 1 όρο και το πήρες: Ξεκινά το επίδομα των 1.320 ευρώ για τρόφιμα, είδη βασικής ανάγκης και σχολικά

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika