Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Προεκλαμψία: Ο θανάσιμος κίνδυνος για τις γυναίκες δεκαετίες μετά την εγκυμοσύνη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή διαταραχή που εκδηλώνεται στην εγκυμοσύνη και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές επιπλοκές για την έγκυο και το έμβρυο.

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών της κλινικής Mayo, οι γυναίκες που εκδηλώνουν προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πιθανώς θανατηφόρας καρδιακής νόσου δεκαετίες μετά την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με ιστορικό της πάθησης έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αθηροσκλήρωση.

Η αθηροσκλήρωση είναι η σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία ονομάζονται αρτηρίες.

Η αθηροσκλήρωση αφορά τόσο στην πάχυνση όσο και στην ακαμψία των αρτηριών και μπορεί να οδηγήσει στη μειωμένη ροή αίματος προς τα όργανα και τους ιστούς του σώματος.

Προεκλαμψία: Ο θανάσιμος κίνδυνος για τις γυναίκες δεκαετίες μετά την εγκυμοσύνη

Η προεκλαμψία εμφανίζεται συνήθως μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και μπορεί να υφίσταται ακόμα και 4 έως 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Ορίζεται κλινικά από αυξημένη πίεση (υπέρταση) και αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα (λευκωματουρία), με ή χωρίς παθολογικά οιδήματα.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η προεκλαμψία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή της μητέρας πολλά χρόνια μετά την εγκυμοσύνη, καθώς η αθηροσκλήρωση αποτελεί την κύρια αιτία καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές σύγκριναν 40 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ιστορικό προεκλαμψίας με 40 γυναίκες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν ιστορικό προεκλαμψίας είχαν πολύ πυκνότερα τοιχώματα αρτηριών από όσες δεν είχαν.

«Ακόμη και χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών επεισοδίων, οι γυναίκες που είχαν προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης δεκαετίες αργότερα κατά τη διάρκεια των μετεμμηνοπαυσιακών τους χρόνων», δήλωσε η νεφρολόγος και υπερτασιολόγος της Κλινικής Mayo Δρ Βέσνα Γκαροβιτς.

Τα ευρήματα θα δημοσιευτούν στο τεύχος Σεπτεμβρίου της επιθεώρησης Mayo Clinic Proceedings.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika