Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Με το που θα το μάθεις τα παρακάτω, δεν θα ξαναπετάξεις τη φλούδα της μπανάνας!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, οι φλούδες πολλών φρούτων και λαχανικών περιέχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες απ’ ό,τι το λαχανικό ή το φρούτο καθαυτό.

Για παράδειγμα, η φλούδα της πατάτας είναι πλούσια σε βιταμίνη C,  ίνες καθώς και σε πολλά μεταλλικά στοιχεία όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο. Παρομοίως, οι φλούδες της μπανάνας και του πορτοκαλιού είναι πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως.

Παρόλα αυτά, πριν αρχίσουμε να επεξηγούμε τις δυνατότητες που έχουν, πρέπει να σας πούμε λίγα πράγματα σχετικά με τη χρήση τους. Πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες του πορτοκαλιού ή της μπανάνας, όπως και οποιεσδήποτε άλλες φλούδες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα περισσότερα φρούτα ραντίζονται με παρασιτοκτόνα για να απομακρυνθούν τα έντομα.

Παρόλο που αυτά τα παρασιτοκτόνα δεν χρησιμοποιούνται σε μεγάλη ποσότητα, θα πρέπει να πλύνετε τις φλούδες για να αποτραπούν οποιεσδήποτε παρενέργειες.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέσετε 1 κουτάλι της σούπας χυμό λεμονιού και ένα κουτάλι της σούπας λευκό ξύδι σε ένα φλιτζάνι με νερό και να χρησιμοποιήσετε το διάλυμα για να ξεπλένετε τα φρούτα έτσι ώστε να αποτοξινωθούν.

Η φλούδα της μπανάνας είναι πλούσια σε πολλά μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία πολλών ασθενειών και συντελούν στην αναγέννηση νέων κυττάρων. Παρακάτω παρατίθενται κάποιες από τις πιο σημαντικές ιδιότητες της φλούδας πολλών φρούτων:

Ανακούφιση από τον πονοκέφαλο

Για να ανακουφιστείτε από έναν τρομερό πονοκέφαλο, τοποθετήστε απλώς μία φλούδα μπανάνας στο μέτωπό σας και χαλαρώστε. Τα θρεπτικά της στοιχεία θα σας ανακουφίσουν από τον πόνο.

Απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα

Για να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα, τοποθετήστε ένα τμήμα από τη φλούδα της μπανάνας (το εσωτερικό της να ακουμπάει στο δέρμα) πάνω στο στίγμα. Τα ένζυμα που περιέχονται σ’ αυτήν θα νεκρώσουν το στίγμα έτσι ώστε να απομακρυνθεί από την επιφάνεια του δέρματος.

Βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του δέρματος

Η φλούδα της μπανάνας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δέρματος όπως των ρυτίδων, της ψωρίασης, της μυρμηγκιάς και των δαγκωμάτων από έντομα. Όσον αφορά τα δαγκώματα, απλώς τρίψτε τη φλούδα πάνω στην παθούσα περιοχή για να ανακουφιστείτε από τον ερεθισμό.

Μπορείτε επίσης να τρίψετε τη φλούδα πάνω στις μυρμηγκιές για να τις αντιμετωπίσετε ή να τις καλύψετε με ένα κομμάτι φλούδας και να το αφήσετε να δράσει καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

Για να αντιμετωπίσετε την ψωρίαση, η οποία προκαλεί τη δημιουργία κόκκινων φολιδωτών κηλίδων που είναι καλυμμένες με πλάκες δέρματος σε ασημί απόχρωση, πρέπει να τρίψετε ένα κομμάτι από φλούδα μπανάνας πάνω στην παθούσα περιοχή για να ανακουφιστείτε από τον ερεθισμό και τη φλεγμονή. Μ’ αυτόν τον τρόπο, η περιοχή θα υγρανθεί και, εάν το κάνετε αυτό τακτικά, θα δείτε σημαντική βελτίωση σε λίγες μέρες.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη φλούδα μπανάνας για την αντιμετώπιση και άλλων δερματικών παθήσεων όπως των εγκαυμάτων από τον ήλιο, των ερεθισμών, των εξανθημάτων από δηλητηριώδη κισσό, των εξανθημάτων ήπιας μορφής καθώς και της φλεγμαίνουσας επιδερμίδας.

Λευκότερα δόντια

Για να αποκτήσετε το λευκότερο χαμόγελο των ονείρων σας, απλώς τρίψτε τη φλούδα μπανάνας πάνω στα δόντια για λίγα λεπτά για ένα συνεχόμενο διάστημα αρκετών ημερών.

Θεραπεία μωλώπων

Χάρη στις αναγεννητικές της ιδιότητες, η φλούδα μπανάνας μπορεί να επισπεύσει τη θεραπεία των μωλώπων.

Θεραπεία μικρών κοψιμάτων και γρατζουνισμάτων

Για να επισπεύσετε τη θεραπεία των απλών κοψιμάτων και γρατζουνισμάτων, απλώς τρίψετε το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας στην παθούσα περιοχή.

Λειτουργεί σαν φίλτρο

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως η φλούδα της μπανάνας μπορεί να καθαρίσει αποτελεσματικά το νερό από το χαλκό και το μόλυβδο.

Φυσικός στιλβωτής

Η φλούδα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα φυσικό γυαλιστικό παπουτσιών. Απλώς, αφαιρέστε τα ινώδη τμήματα της φλούδας και τρίψτε την επάνω στην περιοχή που πρέπει να γυαλιστεί. Θα λάμψει πραγματικά!

Φλούδα πορτοκαλιού

Η φλούδα του πορτοκαλιού είναι πραγματικό δώρο της φύσης. Ο γκουρού της εναλλακτικής ιατρικής Ayurveda  Δρ. J. Bhattacharjee ισχυρίζεται πως τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σ’ αυτήν είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και στις δύο περιπτώσεις: και όταν καταναλώνεται η φλούδα και όταν χρησιμοποιείται τοπικά όπως και όταν χρησιμοποιείται για οικιακή χρήση.

Η φλούδα ενός πορτοκαλιού μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 60 φλαβονοειδή και 117 διάφορα φυτοθρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα μ’ αυτή τη μέθοδο ιατρικής, η γεύση της φλούδας του πορτοκαλιού είναι πικρή. Η φλούδα αυτή μπορεί να επισπεύσει το μεταβολισμό και να βοηθήσει στην πέψη, στη ναυτία, στον έμετο, στην καούρα και στα αέρια.

Επίσης, αυξάνει την όρεξη. Η φλούδα πορτοκαλιού ρευστοποιεί τα φλέγματα και βοηθάει στις κρίσεις άσθματος. Όλες αυτές οι θεραπευτικές της ιδιότητες οφείλονται στην υψηλή της περιεκτικότητα σε θρεπτικά έλαια, που έχουν ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Επίσης, το χρήσιμο για την υγεία έλαιο που ονομάζεται «d-λιμονίνη», αραιώνει τα οξέα του στομάχου, βοηθάει στη σωστή λειτουργία του ήπατος  όπως και του εντέρου.

Καταπραύνει το νευρικό σύστημα και βοηθάει στον καλό ύπνο

Τα χρήσιμα αυτά έλαια που βρίσκονται στη φλούδα του πορτοκαλιού έχουν την ισχυρή ικανότητα να καταπραΰνουν τα νεύρα και να βοηθούν το άτομο να κοιμηθεί βαθιά με ευκολία.

Ενίσχυση της επιδερμίδας

Εάν τρίψετε μία φλούδα πορτοκαλιού στο δέρμα σας, θα βοηθήσετε στην εξισορρόπηση των φυσικών ελαίων της επιδερμίδας, η οποία θα γίνει μαλακή και λεία. Η φλούδα αυτή βοηθάει στην απολέπιση του δέρματος, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα όπως και τα μαύρα στίγματα.

Επίσης, η φλούδα πορτοκαλιού μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την ακμή και τα σπυράκια χάρη στην ισχυρή αντιμυκητιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή της δράση.

Μειώνει τη χοληστερίνη, θεραπεύει τον καρκίνο και την οστεοπόρωση

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, η φλούδα αυτή συμβάλλει θετικά στην περίπτωση της υψηλής χοληστερίνης, καθώς μπορεί να συμβάλει στη μείωση τόσο αυτής όσο και των τριγλυκεριδίων. Επίσης, περιέχει ένα φλαβονοειδές, την εσπεριδίνη, η οποία εξουδετερώνει τον καρκίνο στο κόλον όπως και την οστεοπόρωση.

Ευχάριστη οσμή και γεύση

Η φλούδα πορτοκαλιού έχει ευχάριστη οσμή που αναδύεται σε όλο το χώρο μόλις καθαρίσει κανείς το φρούτο. Εάν βράσετε αυτές τις φλούδες σε λίγο νερό και προσθέσετε κάποιες υπέροχες μυρωδικές σκελίδες μπαχαρικών ή/και κανέλα, θα φτιάξετε ένα υγιεινό και πολύ μυρωδικό ποτό. Ρίξτε λίγες φλούδες πορτοκαλιού στη σούπα σας, στη γάστρα ή στο βραστό σας φαγητό και ενισχύσετε τη γεύση του.

Αυτές οι φλούδες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ενός εύγεστου γλυκού, πλούσιου σε βιταμίνη C που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν είναι καλό να πετάτε τις φλούδες από τις μπανάνες ή τα πορτοκάλια, καθώς μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε με ποικίλους τρόπους και να ενισχύσετε τη σωματική σας υγεία.

Επιμέλεια κειμένου :Σωτηριάδου Χριστίνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika