Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πότε τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μας κάνουν κακό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πότε τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μας κάνουν κακό

Στις Η.Π.Α., τα φρούτα και τα λαχανικά προκαλούν το 46% των δηλητηριάσεων στη χώρα σύμφωνα με παλιότερη έρευνα και φαίνεται πως θέλουν κι αυτά τον έλεγχό τους για να είναι μόνο ωφέλιμα για εμάς.

Όταν σχεδόν οι μισές δηλητηριάσεις σε ένα έθνος συμβαίνουν από φρούτα και λαχανικά σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, τότε χρειάζεται να είμαστε πιο προσεκτικοί.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το σπανάκι, φαίνεται να είναι ψηλά στη λίστα επικινδυνότητας, ενώ το κρέας και τα πουλερικά είναι υπεύθυνα για το 22% των περιπτώσεων δηλητηρίασης.

Κάτι άλλο που χρειάζεται να ξέρουμε είναι ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων δηλητηρίασης συμβαίνει από συσκευασμένα λαχανικά που πωλούνται κομμένα σε πλαστικές σακούλες, καθώς συνήθως τρώγονται ωμά, ενώ το κρέας και τα πουλερικά μαγειρεύονται και τα μικρόβια σκοτώνονται. To μαρούλι, μάλιστα, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο, καθώς τα βλαβερά βακτήρια μπορεί να δημιουργηθούν μέσα στον ιστό του φυτού. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν το μαρούλι πλυθεί, τα βακτήρια δεν φεύγουν.

Πότε τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μας κάνουν κακό

Αυτό που μπορούν να προκαλέσουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε κάποιον είναι E.Coli, σαλμονένα και λιστέρια. Τα μικρόβια αυτά βρίσκονται στο έντερο ζώων και κατ’ επέκταση σε λιπάσματα που μπορεί να μολύνουν τα λαχανικά.

Ο μόνος τρόπος για να προφυλαχτούμε από μια πιθανή μόλυνση είναι όχι φυσικά να βγάλουμε τα φρρούτα και ττα λαχανικά από τη διατροφή μας, αλλά να γνωρίζουμε από πού προμηθευόμαστε τα λαχανικά μας και κατά πόσο ο παραγωγός φροντίζει για το θέμα των βακτηρίων, χρησιμοποιώντας απολυμαντικές ουσίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, οι πιθανότητες είναι με τους καταναλωτές, καθώς καθημερινά πωλούνται εκατομμύρια συσκευασμένα σαλατικά και ο αριθμός των περιπτώσεων δηλητηρίασης είναι αρκετά μικρός.

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρατε για τα «μελάτα» αυγά

Γιώργος Newsitamea

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika