Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Πότε συνιστάται αξονική στεφανιογραφία και πότε κλασική

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η κλασική στεφανιογραφία για πολλά χρόνια υπήρξε η μοναδική απεικονιστική μέθοδος για τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Όμως την τελευταία δεκαετία η εξέλιξη της τεχνολογίας έδωσε τη δυνατότητα να απεικονίζονται οι στεφανιαίες αρτηρίες με ειδική αξονική τομογραφία που ονομάστηκε αξονική στεφανιογραφία και ανήκει στις αναίμακτες μεθόδους.

Το πλεονέκτημα της κλασικής στεφανιογραφίας είναι ότι επιτρέπει την ίδια στιγμή να επιχειρείται αγγειοπλαστική και εμφύτευση stent. Αυτό συμβαίνει γιατί προκειμένου να πραγματοποιηθεί η στεφανιογραφία απαιτείται καθετηριασμός της καρδιάς.

Όμως αν κάποιος είναι τελείως ασυμπτωματικός με θετικά ή αμφίβολα αποτελέσματα στα καρδιολογικά τεστ (τεστ κοπώσεως, σπινθηρογράφημα, ηχωκαρδιογράφημα) τότε δεν είναι απαραίτητη η κλασική στεφανιογραφία, διότι στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται φαρμακευτική και όχι επεμβατική θεραπεία.

Κατά συνέπεια, εάν κρίνεται ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί η προσβολή των στεφανιαίων αρτηριών από αθηροσκλήρωση (βουλώματα), τότε η αξονική στεφανιογραφία ως μέθοδος είναι υπεραρκετή. Η αξονική στεφανιογραφία απεικονίζει τις αθηρωματικές πλάκες (στενώσεις) πάνω στο τοίχωμα της αρτηρίας καθώς και την ποσότητα του ασβεστίου πάνω σε αυτή. Η εικόνα αυτή επιτρέπει την έναρξη ειδικής θεραπείας που μειώνει στο ελάχιστο την εκδήλωση εμφράγματος.

Αντίθετα, η κλασική στεφανιογραφία είναι επιβεβλημένο να γίνεται άμεσα σε περιπτώσεις προεμφραγματικής στηθάγχης ή εμφράγματος. Οταν δηλαδή εμφανίζεται αιφνίδιος πόνος στο κέντρο του στήθους, με ή χωρίς αντανάκλαση στον λαιμό, στις ωμοπλάτες, στα χέρια ή την κοιλιά σε μικρή προσπάθεια ή σε ηρεμία. Ο πόνος με αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σηματοδοτεί το σπάσιμο μιας αθηρωματικής πλάκας και τη δημιουργία θρόμβου μέσα στην αρτηρία.

Στην περίπτωση αυτή, η κλασική στεφανιογραφία μάς δείχνει πού βρίσκεται ο θρόμβος, ο οποίος φράζει κατά 90%-100% την αρτηρία, και ακολουθεί άμεσα η αγγειοπλαστική (μπαλόνι) και η τοποθέτηση stent, με στόχο να παραμένει η αρτηρία ανοικτή.

Πέραν όμως των περιπτώσεων αυτών υπάρχει μια ακόμα ένδειξη που σχετίζεται με την ισχαιμία του μυοκαρδίου. Όταν από τα καρδιολογικά τεστ προκύπτουν ενδείξεις μεγάλης ισχαιμίας του μυοκαρδίου, τότε είναι αναγκαία η κλασική στεφανιογραφία προκειμένου να διαπιστωθεί αν μία εγχείριση bypass θα μπορούσε να αποτρέψει μια κακή εξέλιξη όπως είναι η μυοκαρδιοπάθεια ισχαιμικού τύπου.

Συμπερασματικά, οι ενδείξεις για κλασική στεφανιογραφία σήμερα περιορίζονται σημαντικά ενώ αντίθετα κερδίζει έδαφος η αξονική στεφανιογραφία.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika