Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πότε και με ποιο τρόπο πρέπει το παιδί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αποτέλεσμα εικόνας για Πότε και με ποιο τρόπο πρέπει το παιδί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο;

Πότε και με ποιο τρόπο πρέπει το παιδί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο;

Πολλοί γονείς από πολύ νωρίς θεωρούν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το διαδίκτυο (internet) απαραίτητο εργαλείο που βοηθά το παιδί τους να ενημερωθεί, να διευρύνει τις γνώσεις του, να βρει εύκολα, γρήγορα και ανέξοδα πληροφορίες για τις εργασίες του σχολείου, ή και να εξοικειωθεί με την τεχνολογία που η εποχή επιτάσσει.

Ωστόσο, όταν μιλάμε για τα παιδιά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς όσο ελκυστικό και αν είναι το διαδίκτυο δεν παύει να εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία όπου το παιδί μπορεί να χρησιμοποιεί το internet. Στις μέρες μας, σε πολλά σχολεία του δημοτικού τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στα πλαίσια του μαθητικού προγράμματος.

Αυτό που παίζει ρόλο είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί το παιδί το διαδίκτυο. Είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα και έλεγχος από τους γονείς ή τους παιδαγωγούς του παιδιού για τις ιστοσελίδες (sites) που αυτό επισκέπτεται.

Οι γονείς πρέπει να αφιερώνουν χρόνο για να εξηγήσουν στο παιδί τους ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος χρήσης και να του γνωστοποιήσουν τους κινδύνους. Πρέπει να του δώσουν να καταλάβει ότι δεν πρέπει να δίνει από μόνο του προσωπικά στοιχεία ακόμα και αν του ζητηθούν ή να συνομιλεί με άγνωστα άτομα ή να συναντήσει σε κάποιο μέρος κάποια από αυτά.

Το παιδί πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο με όρια και κανόνες καθώς μπορεί να εθιστεί εύκολα από αυτό. Δεν θα πρέπει να αφιερώνει πολύ χρόνο και να του αποσπά την προσοχή από τα μαθήματα ή από άλλες δραστηριότητες. Οι γονείς μπορούν να τοποθετήσουν τον υπολογιστή σε έναν κοινόχρηστο χώρο (π.χ. σαλόνι) και όχι στο παιδικό δωμάτιο.

Τέλος, μπορούν να προμηθευτούν κατάλληλα λογισμικά που δεν επιτρέπουν την είσοδο σε σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου ή σε άλλες ακατάλληλες ιστοσελίδες (sites).

Απόσπασμα από το βιβλίο «100 ερωτήσεις & απαντήσεις για τον γονιό, το παιδί και τον έφηβο», Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαμπάς βούτηξε στη θάλασσα και έσωσε την κόρη του που την παρέσυραν τα κύματα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Η 12χρονη κόρη μου είναι ανερχόμενη influencer, θα την σταματήσω από το σχολείο για να αφοσιωθεί στο TikTok – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Penni Syggrou

20 «αθώες» συμπεριφορές των γονιών που πληγώνουν βαθιά τα παιδιά

Penni Syggrou