Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Πότε αρχίζουν να δημιουργούνται τα χαρακτηριστικά του προσώπου ενός εμβρύου;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Γύρω στις έξι εβδομάδες, το μωρό σας έχει ήδη χαρακτηριστικά προσώπου και τόξα εκεί όπου θα σχηματιστούν οι σιαγόνες του.

Μία περίπου εβδομάδα αργότερα, είναι εμφανή το στόμα και η γλώσσα του, τα μάτια του έχουν αμφιβληστροειδή και φακό και αρχίζουν να σχηματίζονται η μύτη και τα αυτιά.

Στις 8 εβδομάδες το μωρό σας θα έχει ρουθούνια, σχηματισμένη μύτη και διακριτικό επάνω χείλος. Θα διαφαίνεται και το πιγούνι του, ενώ θα σχηματίζονται οι απαρχές των νεογιλών δοντιών του στις σιαγόνες.

Τώρα τα αυτιά αρχίζουν να αναπτύσσονται γρήγορα. Στις 8 εβδομάδες αναπτύσσεται και το εξωτερικό μέρος του αυτιού χαμηλά στο κεφάλι. Το τμήμα του μέσου ωτός που ευθύνεται για την ισορροπία και την ακοή σχηματίζεται στις 10 εβδομάδες.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, τα μάτια του μωρού θα έχουν μετακινηθεί από το πλάι του κεφαλιού του μπροστά, αλλά θα απέχουν ακόμα το ένα από το άλλο. Τα βλέφαρα είναι κλειστά και θα παραμείνουν έτσι μέχρι τις 30 εβδομάδες περίπου. Το δέρμα είναι διάφανο και αφήνει να φανεί ένα δίκτυο φλεβών. Στις 20 εβδομάδες το μωρό έχει φρύδια και βλεφαρίδες και αρχίζει να μοιάζει με το μωρό που θα έχετε σε μερικούς μήνες. Κοιτάξτε καλά το υπερηχογράφημα της 20ης -22ης εβδομάδας και μπορεί να έχετε την πρώτη πραγματική ευκαιρία να δείτε πώς θα είναι το μωρό σας.

Η περίοδος από τις 4 έως τις 10 εβδομάδες είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη του μωρού. Μέχρι το τέλος της 10ης εβδομάδας όλα σχεδόν τα όργανα του μωρού θα έχουν σχηματιστεί και μερικά θα έχουν αρχίσει να λειτουργούν , αν και ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε όλη την εγκυμοσύνη.

Ο πλακούντας δεν προσφέρει ακόμα προστασία από τοξίνες και παθογόνα ( ιούς και βακτήρια) οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να αποφεύγετε καθετί που θα μπορούσε να βλάψει το μωρό.

Πληροφορίες από το βιβλίο « Η εγκυμοσύνη μου», εκδόσεις Διόπτρα.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr ,  Mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Δεν αρέσει το φαγητό στο παιδί; Ποιες «στρατηγικές» μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς

Penni Syggrou

Μπαμπάς δίνει από μωρό στον γιο του βιβλία αντί για tablet, και να το αποτέλεσμα… – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika