Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Πόσο συμβάλλουν τα e-τσιγάρα στη διακοπή του καπνίσματος

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να βοήθησαν πέρυσι 18.000 περισσότερους Βρετανούς να κόψουν το κάπνισμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL) και τον ερευνητικό οργανισμό Cancer Research UK ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2006-2015 και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως για κάθε αύξηση των ατμιστών κατά 1% αυξάνεται κατά σχεδόν 0,1% ο αριθμός των ανθρώπων που καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ δημοφιλή στη Βρετανία, με τον αριθμό όσων τα χρησιμοποιούν (φθάνουν τα 2,8 εκατομμύρια) να είναι πλέον διπλάσιος απ’ ό,τι ο αριθμός των καπνιστών κανονικών τσιγάρων.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), εξέτασαν στοιχεία από 170.490 εθελοντές ηλικίας 16 ετών και άνω, οι οποίοι συμμετέχουν στην επονομαζόμενη μελέτη Smoking Toolkit Study.

Από αυτούς, περισσότεροι από 41.000 ήταν πρώην καπνιστές και σχεδόν 38.000 νυν καπνιστές.

Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων από καπνιστές «συσχετίσθηκε θετικά με την επιτυχία των προσπαθειών διακοπής, με κάθε αύξηση κατά 1% στη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων να αυξάνει κατά 0,098% την επιτυχία στις προσπάθειες αυτές» γράφουν οι ερευνητές.

Και προσθέτουν ότι «αυξάνει επίσης κατά 0,058% την πιθανότητα επιτυχίας ανά κάθε προσπάθεια διακοπής».

Ωστόσο η μελέτη δεν βρήκε ενδείξεις ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να θελήσουν οι καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.

Αν και οι παρατηρούμενες διαφορές δεν είναι αμελητέες, οι ειδικοί λένε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διακοπής εξακολουθούν να είναι οι φαρμακευτικές προσεγγίσεις με τη βοήθεια των ειδικών στα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος των νοσοκομείων.

Ένας καπνιστής που απευθύνεται στα ιατρεία αυτά έχει τριπλάσιες πιθανότητες να τα καταφέρει απ’ όσες αν προσπαθήσει μόνος του, ενώ με το ηλεκτρονικό τσιγάρο οι πιθανότητες να τα καταφέρει αυξάνονται μόλις 60%, λένε.

Επιπλέον, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτών των συσκευών παραμένουν άγνωστες.

Όπως δήλωσε ο δρ Μάικ Νάπτον, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής της Βρετανικής Εταιρείας Καρδιάς (BHF), «είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των ηλεκτρικών τσιγάρων, γι’ αυτό και η BHF χρηματοδοτεί μεγάλη μελέτη για να εξακριβώσει εάν είναι ή δεν είναι τόσο ασφαλή όσο νομίζει ο κόσμος.

»Στο μεσοδιάστημα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διακοπής του καπνίσματος είναι μέσω των Ιατρείων Διακοπής».

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika