Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Πόσο επικίνδυνο είναι ένα φιλί στο στόμα για το παιδί σας!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κι όμως, ένα φιλί στο στόμα του παιδιού σας κρύβει κινδύνους!

Θυμόσαστε την ιστορία που σας είχαμε περιγράψει το 2015; Μια μαμά, η Claire Henderson, συμβούλευε όλους τους γονείς να μη δίνουν φιλιά στο στόμα στα παιδιά τους και αυτό γιατί η μόλις λίγων μηνών κορούλα της κατέληξε τότε στο νοσοκομείο με σοβαρή λοίμωξη μετά από ένα φιλί κάποιου συγγενή της που είχε τον ιό του επιχείλιου έρπη.

Εκτός από τον επιχείλιο έρπη όμως, όπως συμβουλεύουν και ενημερώνουν οι ειδικοί, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι όπως ο streptoccus mutans.

giati den prepei na filame ta mora sto stoma 1

Το παραπάνω βακτήριο ζει στο στόμα και είναι μία από τις αιτίες φθοράς των δοντιών. Ο Streptoccus mutans σχηματίζει ένα λεπτό αλλά ανθεκτικό στρώμα επάνω στα δόντια με αποτέλεσμα να διαβρώνει το σμάλτο δημιουργώντας τερηδόνα. κάπως έτσι λοιπον, ένα αθώο φιλί της μαμάς, στο μωρό, μπορεί να μεταφέρει βακτήρια που θα σαπίσουν τα δόντια του παιδιού. Όπως πιο συγκεκριμένεα άνεφερε και η διευθύνων σύμβουλος της στοματικής υγείας της Υπηρεσίας Οδοντιατρικής Υγιεινής στη Victoria, Dr Paula Bacchia, «Αν οι μαμάδες έχουν για παράδειγμα οδοντική τερηδόνα στο στόμα τους έχουν και υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων Streptoccus mutans, τα οποία μπορούν εύκολα να μεταδώσουν στα παιδιά τους, με ένα αθώο φιλί στο στόμα ή με το να πιπιλίσουν την πιπίλα τους για να την καθαρίσουν».

Σε έλεγχο που έγινε σε δημόσια οδοντιατρεία, τα δύο τρίτα των εγκύων μαμάδων παρουσίασαν ακατέργαστη φθορά ενώ τα περισσότερα παιδιά ηλικίας πέντε ετών και κάτω χρειάζονται σφραγίσματα ή έχουν αφαιρέσει σάπια δόντια.

giati den prepei na filame ta mora sto stoma 3

Εκτός όμως, από αυτό τον κίνδυνο οι ειδικοί λένε ότι οι γονείς δεν πρέπει να φιλούν τα παιδιά τους στο στόμα και για άλλο λόγο. Σύμφωνα με την Charlotte Reznick, Κλινική Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο UCLA, το φιλί στο στόμα θα πρέπει α σταματά όταν το παιδί κλείσει τα πέντε του χρόνια, γιατί μπορεί να του προκαλέσει σύγχυση ειδικά όταν βλέπει ζευγάρια -και τους γονείς του- να ανταλλάσσουν αντίστοιχα φιλιά.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, από τον 13ο μήνα και μετά καλό είναι να αποφεύγουμε τα φιλιά στο στόμα του παιδιού. Το στόμα αποτελεί την πρώτη ζώνη διέγερσης και ικανοποίησης στην ανάπτυξη του ανθρώπινου ψυχισμού κατά τον πρώτο χρόνο ζωής που συνοδεύει όμως τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια της εξελικτικής του πορείας.

giati den prepei na filame ta mora sto stoma 2

Για αυτούς τους λόγους λοιπόν, όλοι οι γονείς αλλά και οι συγγενείς θα πρέπει να προσέχουν πώς και πού φιλούν το μωρό. Προτιμάτε τα πατουσάκια και τα χεράκια του μωρού παρά το κεφαλάκι, τα αυτάκια και τα χειλάκια του!

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

Efi Nika