Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πώς θα σώσετε τον εαυτό σας αν πνίγεστε με το φαγητό -ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πώς θα σώσετε τον εαυτό σας αν πνίγεστε με το φαγητό (βίντεο)

Ο πνιγμός από φαγητό αποτελεί επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση ώστε να απομακρυνθεί το ξένο σώμα από την αναπνευστική οδό.

Παραδοσιακά, σε τέτοιες περιπτώσεις εφαρμόζεται ο χειρισμός Χάιμλιχ. Υπάρχουν δύο παραλλαγές της μεθόδου, μία για ενήλικες και μία για μικρά παιδιά.

Όταν υπάρχει κάποιος τριγύρω να βοηθήσει, τα πράγματα είναι κάπως πιο εύκολα, ειδικά αν το άτομο αυτό έχει εκπαιδευτεί στην εφαρμογή του χειρισμού Χάιμλιχ. Τι γίνεται όμως αν στραβοκαταπιείτε την ώρα που τρώτε μόνοι στο σπίτι και δεν μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον βοήθεια;

Το παρακάτω βίντεο δείχνει πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πνιγμό λόγω κατάποσης φαγητού ή άλλου ξένου σώματος με τη βοήθεια μιας καρέκλας.

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο τραυματισμού, προτιμήστε το σώμα σας να έρθει σε επαφή με την πλάτη της καρέκλας και όχι με κάποια άλλη, πιο αιχμηρή, επιφάνειά της, όπως η γωνία της πλάτης ή του καθίσματος. Το σωστό σημείο επαφής του σώματος με την καρέκλα είναι το τμήμα της κοιλιάς που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα πλευρά. Για καλύτερη ισορροπία, στηριχτείτε με τα χέρια σας στο κάθισμα της καρέκλας όπως φαίνεται στο βίντεο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να απομακρύνετε το ξένο σώμα. Τοποθετήστε το ένα σας χέρι μεταξύ των πλευρών και του αφαλού σφιγμένο σε γροθιά και με το άλλο σας χέρι πιέστε με δύναμη προς τα μέσα και προς τα πάνω, σχηματίζοντας νοητά το γράμμα J, σαν να προσπαθείτε να διαγράψετε αντίστροφα τη φυσιολογική φορά κίνησης του ξένου σώματος κατά μήκος της πεπτικής οδού.

Σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Thorax, ο χειρισμός Χάιμλιχ επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα στον ίδιο βαθμό είτε εφαρμόζεται από τον ίδιο τον πάσχοντα με τη βοήθεια καρέκλας ή των χεριών του είτε εφαρμόζεται από κάποιον τρίτο.

ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr , www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika