Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Πώς θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Φυσικά πρόσωπα ή εκπρόσωποι νομικών προσώπων που είναι εγγεγραμμένοι ως υποψήφιοι πλειοδότες στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών (ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ) μπορούν να συμμετέχουν στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Αυτό αναφέρει απόφαση για τη διενέργεια «πλειστηριασμού με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων» που δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ και περιγράφει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία συμμετοχής, το πώς θα γίνεται η ανάρτηση αναγγελίας και ποιος θα είναι ο ρόλος των συμβολαιογράφων.

Ο εγγεγραμμένος στα ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ υποψήφιος πλειοδότης που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε συγκεκριμένο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό επιλέγει στην οικεία ιστοσελίδα τον κωδικό αριθμό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που τον ενδιαφέρει, δηλώνει τη συμμετοχή του, αφού προηγουμένως έχει καταβάλει την απαιτούμενη από το νόμο εγγύηση και το τέλος χρήσης των συστημάτων και έχει υποβάλει ηλεκτρονικά το πληρεξούσιο δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού. Η κατάθεση της εγγύησης, του τέλους χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών και του πλειστηριάσματος γίνεται αποκλειστικά σε ειδικό ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό που διατηρείται σε ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού. Το τέλος χρήσης συστημάτων ορίζεται στο ποσό των πενήντα ευρώ ανά υποψήφιο πλειοδότη και ανά πλειστηριασμό.

Οι υποψήφιοι πλειοδότες ενημερώνονται μέσω των συστημάτων για τη συμμετοχή τους στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Μετά το πέρας της παραπάνω προθεσμίας, ο υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ελέγχει τα υποβληθέντα αρχεία, διαπιστώνει με πράξη του -μέχρι τις 17.00 η ώρα της προηγούμενης από τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ημέρας- την τήρηση των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται, υποβάλλει στα συστήματα κατάλογο των υποψήφιων πλειοδοτών που δικαιούνται να συμμετάσχουν και ενεργοποιεί στη διαδικτυακή πύλη την πρόσβαση στον πλειστηριασμό για τους υποψήφιους πλειοδότες.

Σημειώνεται ότι ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός είναι ανοιχτού πλειοδοτικού τύπου κατά τον οποίο υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές. Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν συνεχώς προσφορά μεγαλύτερη από την εκάστοτε μέγιστη έως το χρόνο λήξης της υποβολής προσφορών. Εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση μπορεί με δήλωσή του στον υπάλληλο του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, που εγχειρίζεται το αργότερο πέντε ημέρες πριν τον πλειστηριασμό, να ορίσει τη σειρά με την οποία θα εκπλειστηριάζονται τα κατασχεμένα πράγματα. Η δήλωση αναρτάται στην ιστοσελίδα, στο σχετικό πεδίο που αφορά τις πληροφορίες του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Αν υπερθεματιστής αναδείχθηκε άλλος ή αν η κατακύρωση ματαιώθηκε για οποιονδήποτε λόγο, η εγγύηση ή οι εγγυητικές επιστολές επιστρέφονται από τον υπάλληλο του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού σε εκείνον που τις κατέβαλε.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της εν λόγω απόφασης, υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι συμβολαιογράφος που έχει πιστοποιηθεί. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται με επιμέλεια του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση, ο οποίος ορίστηκε για τον πλειστηριασμό. Αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου.

Οπως προβλέπει η απόφαση, ο συμβολαιογράφος αναρτά στην ιστοσελίδα των ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η αναγγελία περιέχει υποχρεωτικά τα ακόλουθα πεδία: ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συμβολαιογράφου, αντικείμενο, ημερομηνία διενέργειας και τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού, ποσό εγγύησης, καθώς και τον υπερσύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (Ταμείο Νομικών) όπου έχει αναρτηθεί η περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης. Με την αναγγελία μπορούν να προσαρτώνται φωτογραφίες του αντικειμένου που εκπλειστηριάζεται και κάθε σχετικό έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή του συμβολαιογράφου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θλίψη για τον Φίλιππο: Έφυγε από τη ζωή μόλις στα 46 χρόνια του, άφησε πίσω του 2 κοριτσάκια

Efi Nika

Η 12χρονη κόρη μου είναι ανερχόμενη influencer, θα την σταματήσω από το σχολείο για να αφοσιωθεί στο TikTok – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Penni Syggrou

Η χαρά κατέληξε σε εφιάλτη: Πήγε στην Κύπρο να γιορτάσει τα γενέθλιά της και βρέθηκε να χαροπαλεύει στην εντατική

Penni Syggrou