Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πώς να ψήσετε τη γαλοπούλα σας σωστά τα Χριστούγεννα!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πώς να ψήσετε τη γαλοπούλα σας σωστά τα Χριστούγεννα

Πώς να ψήσετε τη γαλοπούλα σας σωστά τα Χριστούγεννα.

Το ψήσιμο στο κρέας και μάλιστα σε αυτό που θα παρουσιάσετε στους καλεσμένους σας σε ένα γιορτινό τραπέζι, είναι το Α και το Ω σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν ώστε φέτος να τους εντυπωσιάσετε όλους, ακόμη και τον εαυτό σας!

Αφήστε την να ξεπαγώσει σωστά
Αν η γαλοπούλα σας βρισκόταν στην κατάψυξη, θα πρέπει να την τοποθετήσετε στο ψυγείο για να ξεπαγώσει αρμονικά, έχοντας υπόψη σας ότι χρειάζεται τουλάχιστον 24 ώρες για κάθε 2-2,5 κιλά βάρους. Αυτό σημαίνει ότι αν η γαλοπούλα σας είναι 6-7 κιλά, θα χρειαστεί να τη μεταφέρετε στο ψυγείο 3-4 ημέρες νωρίτερα. Για πιο γρήγορο ξεπάγωμα, βάλτε την σε κρύο νερό, αλλάζοντάς το κάθε 30 λεπτά, για τις επόμενες 6-8 ώρες. Μόλις ξεπαγώσει με αυτή τη μέθοδο, όμως, θα πρέπει να την μαγειρέψετε αμέσως.

Μην βάζετε πολύ υψηλή θερμοκρασία
Η τραγανή πέτσα είναι ένα από τα ιδιαίτερα σημεία της γαλοπούλας, αλλά δεν χρειάζεται να τη βάλετε σε υψηλές θερμοκρασίες για να την πετύχετε. Αυτό θα οδηγούσε μόνο σε μισομαγειρεμένο κρέας εσωτερικά και καμμένη πέτσα εξωτερικά. Κρατήστε τη θερμοκρασία σας σταθερή, για να πάρετε το τέλεια μαγειρεμένο κρέας και αν θέλετε, για τραγανή πέτσα δοκιμάστε να τη βάλετε σε άλμη πριν τη μαγειρέψετε.
Πώς να ψήσετε τη γαλοπούλα σας σωστά τα Χριστούγεννα
Μην τη βάλετε πολύ νωρίς στο φούρνο
Αν το γεύμα είναι στις 3 το μεσημέρι, δεν χρειάζεται να βάλετε το πουλερικό στο φούρνο από το ξημέρωμα. Μπορεί να χρειάζεται πολύ χρόνο ψησίματος, αλλά δεν θέλετε σε καμία περίπτωση να τελειώσει νωρίς κι έπειτα να περάσει ώρα μέχρι να τη σερβίρετε. Ο κανόνας είναι περίπου 13 λεπτά ψησίματος για κάθε μισό κιλό, στους 180 βαθμούς και αναλόγως με το μέγεθός της, θα χρειαστείτε 3 με 5 ώρες.

Αλείψτε τη σωστά
Η γαλοπούλα πρέπει να αλειφθεί πριν μπει στον φούρνο με ένα μείγμα από λάδι ή βούτυρο μαζί με αλατοπίπερο και μπαχαρικά της αρεσκείας σας. Ένα νόστιμο μίγμα μπορεί να έχει βούτυρο, αλατοπίπερο, μουστάρδα, θυμάρι, σκόρδο και φασκόμηλο. Μην ξεχάσετε να αλείψετε με το μείγμα και το εσωτερικό της πριν προσθέσετε τη γέμιση.

Μην είστε… ανυπόμονοι
Μην ανοιγοκλείνετε συχνά την πόρτα του φούρνου για να την ελέγξετε, γιατί οι αλλαγές στη θερμοκρασία μπορεί να κάνουν το κρέας της να στεγνώσει. Δώστε της το χρόνο που χρειάζεται και μην βιάζεστε.

Πώς να ψήσετε τη γαλοπούλα σας σωστά τα Χριστούγεννα

Αξιοποιήστε τη γέμιση
Υπολογίστε ότι για κάθε κιλό γαλοπούλας, χρειάζεστε 2 φλιτζάνια γέμισης. Μπορείτε, όμως, να φτιάξετε τη διπλάσια ποσότητα από αυτή που χρειάζεστε και ό,τι περισσέψει, να το πλάσετε σε μικρές μπαλίτσες και να το ψήσετε μαζί με τη γαλοπούλα. Το κόλπο αυτό ξετρελαίνει τους πάντες!

Ψήστε την ανάποδα
Δοκιμάστε να την ψήσετε πρώτα ανάποδα, με το στήθος προς τα κάτω για την πρώτη ώρα, προκειμένου να μαλακώσει. Έπειτα γυρίστε τη από την άλλη πλευρά και τελειώστε το ψήσιμό της, προσέχοντας να μην την παραψήσετε. Η χρήση θερμομέτρου ανάμεσα στο μπούτι και το στήθος, θα σας βοηθήσει. Όταν δείξει γύρω στους 83 βαθμούς Κελσίου μπορείτε να τη βγάλετε.

Αφήστε την να «ξεκουραστεί»
Το ψήσιμο είναι ένα σημαντικό κομμάτι, αλλά και η «ξεκούραση» επίσης. Μόλις γίνει η γαλοπούλα σας, αφήστε την για περίπου 20-30 λεπτά να ξεκουραστεί εκτός φούρνου, πριν αρχίσετε να την κόβετε και να σερβίρετε. Έτσι θα δώσετε το χρόνο στο κρέας να απλώσει τους χυμούς του και να βγάλει όλη του τη γεύση. Για να μην σας ξεραθεί το κρέας της όσο θα κρυώνει, αλείψτε τη με λίγο λάδι κατευθείαν μόλις τη βγάλετε από το φούρνο.

clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Vegan διατροφή: Πώς μπορείς να πάρεις όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι

Γιώργος Newsitamea

Το παντοδύναμο όσπριο γεμάτο πρωτεΐνη και σίδηρο – Κάποιοι όμως πρέπει να το αποφεύγουν

Γιώργος Newsitamea

Κρέας ή φυτικά υποκατάστατα; Τι είναι καλύτερο

newsitamea