Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πως να προστατευθείτε από τις λοιμώξεις του καλοκαιρού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Την περασμένη εβδομάδα, μια νέα μελέτη έδειξε ότι για να απαλλαγούν τα χέρια μας από τα βακτήρια δεν χρειάζεται απαραιτήτως σαπούνισμα με ζεστό νερό, διότι εξίσου αποτελεσματικό είναι και το κρύο.

Με αφορμή αυτή τη μελέτη και ενόψει θέρους, που είθισται να θεωρείται η εποχή των τροφικών δηλητηριάσεων, των ουρολοιμώξεων και των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων, ζητήσαμε από τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αθανάσιο Τσακρή, πρόεδρο της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας, να μας υπενθυμίσει τα βασικά μέτρα προστασίας εναντίον των παθογόνων μικροοργανισμών.

Να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής. Τα μικρόβια μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό από τις κοιλότητες του σώματος (π.χ. μύτη, στόμα, αφτιά, γεννητικά όργανα, πρωκτός), από το δέρμα (π.χ. μέσω τραυμάτων, δαγκώματος, τσιμπήματος) και από τους βλεννογόνους (π.χ. μάτια, μύτη, στόμα). Για να προστατευθείτε φροντίστε:

* Να πλένετε καλά και συχνά τα χέρια σας. Οχι μόνο μετά τη χρήση της τουαλέτας, πριν και μετά το μαγείρεμα του φαγητού και μετά την κηπουρική ή όταν λερωθούν, αλλά και ύστερα από το φύσημα της μύτης, τον βήχα ή το φτάρνισμα στο χέρι, το τάισμα ή το χάιδεμα του κατοικίδιου ζώου, την επίσκεψη ή/και την περίθαλψη ενός ασθενούς.

* Να βήχετε και να φταρνίζεστε σε ένα χαρτομάντιλο ή ψηλά στο μανίκι σας.

* Μην πιέζετε τα σπυράκια, μην πειράζετε τις πληγές που επουλώνονται, μη σπάτε τις φουσκάλες στο δέρμα.

* Μη μοιράζεστε πιάτα, ποτήρια, πιρούνια, κουτάλια.

* Να αποφεύγετε την άμεση επαφή με χαρτομάντιλα, μαντίλια και ανάλογα προϊόντα που έχουν χρησιμοποιήσει άλλα άτομα.

* Μην αφήνετε τα ρούχα να στεγνώνουν πάνω σας. Βακτήρια και μύκητες λατρεύουν την υγρασία, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξή τους.

Να είστε προσεκτικοί στο μαγείρεμα. Τα παθογόνα των τροφίμων μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα (π.χ. τροφική δηλητηρίαση, νεφρική ανεπάρκεια, μηνιγγίτιδα). Για να προστατευθείτε:

* Να ξεπλένετε με τρεχούμενο νερό φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια πριν τα χρησιμοποιήσετε.

* Να σαπουνίζετε τα χέρια σας πριν και αφού πιάσετε ωμά κρεατικά και ψάρια.

* Να κρατάτε τα ωμά προϊόντα μακριά από τα μαγειρειμένα και απ’ όσα τρώγονται χωρίς μαγείρεμα.

* Να μαγειρεύετε καλά το φαγητό.

* Να βάζετε το φαγητό στο ψυγείο 2 ώρες μετά το μαγείρεμα.

Να κάνετε όλα τα εμβόλια. Μικροί και μεγάλοι χρειάζονται συγκεκριμένα εμβόλια, σε συγκεκριμένες ηλικίες και σε συγκεκριμένες δόσεις για να διατηρούνται υγιείς. Φροντίστε να τα κάνετε όλα. Αν προγραμματίζετε ταξίδι, ρωτήστε τον γιατρό σας μήπως χρειάζεστε έξτρα εμβολιασμούς.

Προστατευτείτε από τα σεξουαλικά νοσήματα. Αν δεν έχετε σταθερό ερωτικό σύντροφο ή απατήσετε το ταίρι σας, φροντίστε να κάνετε σεξ με προφυλακτικό από λάτεξ ή πολυουρεθάνη.

Αν έχετε σταθερή σχέση, βεβαιωθείτε ότι και οι δύο έχετε κάνει εξετάσεις για HIV, ηπατίτιδες και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Αποφύγετε τα παθογόνα των εντόμων. Κουνούπια και τσιμπούρια μπορεί να μεταδώσουν βακτήρια, παράσιτα, ιούς, ορισμένοι εκ των οποίων είναι επικίνδυνοι.

Για να προστατευτείτε να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά προϊόντα, να περιορίζετε τις υπαίθριες δραστηριότητες τις ώρες που τα κουνούπια τσιμπούν περισσότερο και να απομακρύνετε κάθε εστία στάσιμου νερού και απορριμμάτων μέσα και γύρω από το σπίτι σας. Να αποφεύγετε το περπάτημα μέσα στα χόρτα.

Προσοχή στα τρωκτικά και τα άγρια ζώα. Ποντίκια, αρουραίοι αλλά και ζώα που ζουν στους δρόμους ή/και στα δάση μπορεί να φέρουν πολλά μικρόβια.

Για να προστατευτείτε, να μην αφήνετε τα κατοικίδιά σας ελεύθερους στη φύση, να μην αφήνετε σκουπίδια στις αυλές και στους κήπους και να επιδιορθώνετε αμέσως κάθε ρωγμή στους τοίχους των σπιτιών σας. Να καθαρίζετε επίσης καλά τους χώρους γύρω από το σπίτι σας.

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@