Newsitamea.gr
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

Πώς να Επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 4)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

explain-autism-to-people-step-15

Επεξηγώντας τη συμπεριφορά των αυτιστικών ως προς τη σωματική επαφή

1. Επεξηγήστε ότι κάποια αυτιστικά άτομα δεν μπορούν να διαχειριστούν τη σωματική επαφή. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας αισθητηριακών προβλημάτων. Η αντίδραση στη σωματική επαφή ποικίλλει κατά πολύ από άτομο σε άτομο και γι’ αυτό πρέπει να ρωτάμε τα αυτιστικά άτομα αν θέλουν να τα αγγίξουμε.

Σε κάποια αυτιστικά άτομα αρέσει η σωματική επαφή. Κάποια από αυτά θα αγκαλιάσουν με εγκαρδιότητα τους στενούς τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

– Όταν δεν γνωρίζετε, ρωτήστε. Πείτε «Θα ήθελες να σε αγκαλιάσω;» ή κινηθείτε αργά, έτσι ώστε το αυτιστικό άτομο να μπορεί να σας δει και να έχει την ευκαιρία να σας ζητήσει να σταματήσετε. Ποτέ μην τα αγκαλιάζετε από πίσω καθώς είναι πιθανό όχι απλώς να τα τρομάξετε αλλά και να τα πανικοβάλετε.

Οι προτιμήσεις τους μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την ημέρα. Γ ια παράδειγμα, ένα αυτιστικό αγόρι, που αγαπά τις αγκαλιές, ίσως ξαφνικά πει «όχι» όταν το ρωτήσετε αν θέλει . Αυτό συμβαίνει εξαιτίας αισθητηριακών διαταραχών. Το άτομο ίσως νιώσει πως «πνίγεται» όταν θελήσετε να το αγκαλιάσετε. Δεν θα πρέπει να το παίρνετε προσωπικά.

explain-autism-to-people-step-16

2. Εξηγήστε πως πολλά αυτιστικά άτομα δεν μπορούν να διαχειριστούν ορισμένα αισθητηριακά ερεθίσματα. Ίσως προκληθεί πονοκέφαλος σε ένα αυτιστικό άτομο εξαιτίας του έντονου φωτισμού ή, εάν πετάξετε δυνατά ένα πιάτο στο πάτωμα, μπορεί να πεταχτεί και να αρχίσει να κλαίει. Υπενθυμίστε στους ανθρώπους τις ευαισθησίες που έχουν τα αυτιστικά άτομα έτσι ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους.

– Εξηγήστε ότι δεν ενοχλείται ένα αυτιστικό άτομο που φιλοξενείτε εάν ενδιαφερθείτε για τις ανάγκες του. Για παράδειγμα, μπορείτε να ρωτήσετε: «Σε βολεύει αυτό το δωμάτιο; Θέλεις να πάμε κάπου αλλού;».

Ποτέ να μην «παίξετε» με ευαισθησίες ενός αυτιστικού ατόμου (π.χ. βροντώντας τις πόρτες των ντουλαπιών για να το δείτε να πετάγεται). Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, φόβο ή ακόμη και κρίσεις πανικού και θεωρείται εκφοβισμός.

Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 1)

Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 2)

Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 3)

explain-autism-to-people-step-17

3. Επεξηγήστε πως είναι ευκολότερη η διαχείριση των συναισθημάτων όταν το αυτιστικό άτομο έχει προειδοποιηθεί έτσι ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα. Γενικά, τα αυτιστικά άτομα μπορούν να χειριστούν τις καταστάσεις με μεγαλύτερη ευκολία όταν γνωρίζουν τι να περιμένουν. Επομένως, εξηγήστε στους ανθρώπους πως πρέπει πρώτα να ρωτήσουν πριν κάνουν κάτι που πιθανώς να τρομάξει το αυτιστικό άτομο.

– Παράδειγμα: «Τώρα θα κλείσω την πόρτα του γκαράζ. Εάν θέλεις βγες από το δωμάτιο ή κλείσε τα αυτιά σου».

4. Να αναφέρετε πως τα αυτιστικά άτομα ενδέχεται να επιδείξουν κάποιες ασυνήθιστες συμπεριφορές. Το γεγονός αυτό ονομάζεται στερεότυπη συμπεριφορά ή αυτοδιέγερση καθώς διεγείρει τις αισθήσεις. Η αυτοδιέγερση μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση της ηρεμίας για το άτομο, την προσήλωση της προσοχής, την επικοινωνία και να παρεμποδίσει τη συναισθηματική κατάρρευση. Εξηγήστε πως η αυτοδιέγερση, ενώ μοιάζει ασυνήθιστη, δεν είναι κάτι που πρέπει να παρεμποδιστεί. Παρακάτω, θα δούμε κάποια παραδείγματα αυτοδιέγερσης:

– λίκνισμα (του σώματος) μπροστά και πίσω,

– επανάληψη λέξεων ή ήχων (ηχολαλία),

– φτερούγισμα των χεριών,

– χτύπημα των δαχτύλων ,

– χτύπημα του κεφαλιού (απευθυνθείτε σε κάποιον θεραπευτή ή υπεύθυνο ενήλικα εάν αυτό αποτελέσει πρόβλημα, καθώς μπορεί να προκληθεί σωματική βλάβη. Είναι προτιμότερη η αντικατάστασή του με άλλο μέσο αυτοδιέγερσης, όπως το γρήγορο στριφογύρισμα του κεφαλιού. Ένας θεραπευτής μπορεί να βρει έναν κατάλληλο τρόπο αντικατάστασης),

– πήδημα πάνω κάτω και ενθουσιώδες χειροκρότημα.

Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 1)

Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 2)

Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 3)

explain-autism-to-people-step-19

5. Εξηγήστε πως η αυτοδιέγερση προκαλεί ηρεμία καθώς συμβάλλει στη δημιουργία προβλέψιμων αισθητηριακών ερεθισμάτων. Όπως και με τις ρουτίνες, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία αίσθησης ασφάλειας και προβλεψιμότητας. Για παράδειγμα, ένα αυτιστικό άτομο ίσως χοροπηδάει πάνω κάτω στο ίδιο σημείο συνεχώς. Ίσως πάλι να παίζει το ίδιο τραγούδι ξανά και ξανά ή να ζωγραφίζει την ίδια εικόνα. Οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές συσχετίζονται στενά με το επίπεδο ευκολίας στην εκτέλεσή τους.

– Εάν προσπαθήσετε να εξηγήσετε τον αυτισμό του παιδιού σας σε έναν φίλο, αντιπαραβάλετε τον τρόπο με τον οποίο το παιδί του προετοιμάζεται για το σχολείο σε σχέση με το δικό σας. Σίγουρα ακολουθεί μία συγκεκριμένη ρουτίνα: τρώει πρωινό, ντύνεται, ετοιμάζει την τσάντα του κτλ. Παρόλο που η ρουτίνα είναι η ίδια, ενδέχεται κάποιες φορές να μην ακολουθείται κατά γράμμα. Ένα νευροτυπικό παιδί δεν θα είχε πρόβλημα να ντυθεί πριν το πρωινό κάποια μέρα, παρόλο που αυτό δεν ακολουθεί τη συνηθισμένη του ρουτίνα. Αυτές οι αλλαγές όμως θα αποπροσανατόλιζαν ένα αυτιστικό παιδί. Εάν έχει συνηθίσει σε μία συγκεκριμένη ρουτίνα, είναι καλύτερο να μην την αλλάξει.

Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 1)

Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 2)

Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 3)

Επιμέλεια κειμένου:Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνων Wikihow.com

Newsroom Aμεα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

Penni Syggrou

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

Efi Nika