Newsitamea.gr
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 2)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

explain-autism-to-people1

Επεξήγηση των Κοινωνικών Δεξιοτήτων των Αυτιστικών στους Ενήλικες

1.Εξηγήστε ότι τα αυτιστικά άτομα κάποιες φορές συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τα αυτιστικά άτομα έχουν να αντιμετωπίσουν εμπόδια και στρεσογόνους παράγοντες που οι νευροτυπικοί δεν μπορούν να αντιληφθούν. Γι’ αυτό ίσως συμπεριφέρονται παράξενα ή επιδεικνύουν διαφορετικές κοινωνικές δεξιότητες. Αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες και τις δυνατότητες του εκάστοτε ατόμου.

Τα άτομα με ισχυρού βαθμού κοινωνικές δεξιότητες ίσως δώσουν την εντύπωση πως είναι αδέξια και λίγο άγαρμπα όσον αφορά τους τρόπους τους. Κατά καιρούς, ίσως να εκφράζονται χωρίς να σκέφτονται και δεν τα καταφέρνουν καλά στη συζήτηση.

– Κάποια αυτιστικά άτομα δεν μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τους άλλους σε μία φυσιολογική, κοινωνική κατάσταση.

Δείτε επίσης :

Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 1)

 

2. Να αναφέρετε πως τα αυτιστικά άτομα κάποιες φορές δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν τη βλεμματική επαφή, η οποία τα καταβάλλει κατά πολύ. Συνεπώς, πολλές φορές τα αυτιστικά άτομα δεν είναι σε θέση να κοιτούν κάποιον και να τον ακούν ταυτόχρονα. Εξηγήστε ότι για τα αυτιστικά άτομα, το γεγονός ότι δεν κοιτούν το συνομιλητή τους δεν σημαίνει ότι δεν τον ακούν.

Ποτέ να μην επιβάλετε τη βλεμματική επαφή. Το αυτιστικό άτομο μπορεί να φοβηθεί, οι κοινωνικές του δεξιότητες πιθανώς να σημειώσουν καθοδική πορεία και να φορτιστεί συναισθηματικά.

Κάποια αυτιστικά άτομα μπορούν να διατηρήσουν τη βλεμματική επαφή χωρίς να αποσυντονίζονται πολύ. Αλλά και πάλι, αυτό εξαρτάται από το άτομο.

explain-autism-to-people2

3.Εξηγήστε ότι τα αυτιστικά άτομα δεν αγνοούν τους συνομιλητές τους. Πείτε ότι χρειάζεται να κινούνται νευρικά ή να αποφεύγουν τη βλεμματική επαφή έτσι ώστε να συγκεντρωθούν. Τα αυτιστικά άτομα μπορεί να τύχει να κοιτούν το στόμα, τα χέρια ή τα πόδια του συνομιλητή τους από πάνω προς τα κάτω ή και το αντίθετο. Εάν θυμώσετε μαζί τους το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να σας αποφύγουν.

Εξηγήστε  ότι εξαιτίας των αισθητηριακών διαταραχών και των διαταραχών της προσοχής, τα αυτιστικά άτομα δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε μία συζήτηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοούν το συνομιλητή τους. Ίσως απλώς να προσπαθούν να συμμετέχουν στη συζήτηση.

Εξηγήστε ότι όταν θέλουν να μιλήσουν σ’ ένα αυτιστικό άτομο, θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουν αυτό. Θα πρέπει να  βρίσκονται κοντά τους σωματικά, να καλούν το αυτιστικό άτομο με το όνομά του και να βρίσκονται, κατά προτίμηση, σε τέτοια θέση έτσι ώστε να είναι ορατοί. Εάν το αυτιστικό άτομο δεν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, θα πρέπει να ξαναπροσπαθήσουν καθώς είναι πιθανό να μην τους πρόσεξε.

explain-autism-to-people3

4.Εξηγήστε ότι κάποια αυτιστικά άτομα δεν μπορούν να μιλήσουν (ανικανότητα για λόγο). Ίσως να επικοινωνούν μέσω της νοηματικής γλώσσας, μέσα από εικόνες, δακτυλογράφηση, τη γλώσσα του σώματος ή μέσω της συμπεριφοράς τους. Εξηγήστε ότι το γεγονός ότι κάποιος δεν μπορεί να μιλήσει δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κατανοήσει το λόγο ή ότι δεν έχει κάτι να πει.

Υπενθυμίστε ότι η «απλούστευση του λόγου» θεωρείται συγκαταβατική. Τα αυτιστικά άτομα που δεν μπορούν να εκφέρουν λόγο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως συνομήλικοι.

– Δείξτε τους τα έργα σημαντικών προσώπων που δεν μπορούσαν να εκφέρουν λόγο, όπως της συγγραφέως και αυτοεξυπηρετούμενης Έιμι Σικουένζια.

explain-autism-to-people4

5. Επισημάνετε πως τα αυτιστικά άτομα δεν μπορούν να κατανοήσουν το σαρκασμό, το χιούμορ ή τον τόνο. Δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τους διαφορετικούς τόνους της φωνής και ειδικά όταν τα χαρακτηριστικά του ατόμου που μιλάει δεν συνάδουν με τον τόνο της φωνής του.

– Ενώ επεξηγείτε αυτή τη δυσκολία, θα μπορούσατε να την αντιπαραβάλετε με τη χρήση των εμότικον (φατσούλες) στα κείμενα. Εάν κάποιος σας έγραφε «Ω, τέλεια», ίσως να θεωρούσατε πως σας λέει την αλήθεια. Όμως, εάν χρησιμοποιήσει ένα εμότικον σαν αυτό «:-P» μαζί με το κείμενο, το οποίο σημαίνει ότι ο άλλος βγάζει τη γλώσσα του έξω, θα θεωρήσετε ότι το κείμενο είναι ειρωνικό.

Τα αυτιστικά άτομα μπορούν να μάθουν να κατανοούν τη μεταφορική γλώσσα. Κάποιοι μπορούν να κατανοήσουν σε μεγάλο βαθμό τις λεπτές διαφορές μεταξύ του σαρκασμού και του χιούμορ.

Επιμέλεια κειμένου: Σωτηριάδου Χριστίνα

Δείτε επίσης :

Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 1)

Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 2)

Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 3)

Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 4)

Πηγή άρθρου και εικόνας:  wikihow.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

Efi Nika

Ο πιστός σύμμαχος ατόμων με αυτισμό και επιληψία – Βελτιώνει τον ύπνο και μειώνει τις κρίσεις

Efi Nika

Τι θα ήθελαν να ξέρετε οι γονείς παιδιών με Αναπηρία

Efi Nika