Newsitamea.gr
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΑΙΔΙ

Πώς να επεξηγήσετε την αναπηρία σε ένα παιδί

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 anapiria-newsitamea

«Εάν επεξηγείτε την αναπηρία είτε σε παιδί που έχει είτε όχι, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω», επεξηγεί η Δρ. Άβα Λ. Σίγκλερ.

Συμπόνια: Δείξτε στο παιδί πως κατανοείτε πλήρως πόσο πολύ πληγώνει η αναπηρία.

Επικοινωνία: Επεξηγήστε όσο καλύτερα μπορείτε την αναπηρία, έτσι ώστε το παιδί να μη φοβηθεί από το άγνωστο.

Κατανόηση: Βεβαιωθείτε πως το παιδί κατανοεί πως δεν ευθύνεται για την αναπηρία του.

Ικανότητες: Περάστε το μήνυμα πως παρόλο που η αναπηρία αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα, τα ανάπηρα παιδία προοδεύουν και μαθαίνουν καινούρια πράγματα.

Προτεινόμενες φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν επεξηγείτε την αναπηρία σε ένα παιδί

 

Ηλικία παιδιού Μιλώντας σε παιδί με αναπηρία Μιλώντας σε παιδί χωρίς αναπηρία
2-4 Δεν γνωρίζουμε το γιατί αλλά κάποιες φορές τα παιδιά γεννιούνται χωρίς να έχουν όλα όσα χρειάζεται το σώμα τους. Αυτό έγινε και σε σένα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο όπως και εμείς, για να σε βοηθήσουμε. Τα περισσότερα παιδιά, όπως και εσύ, γεννιούνται με όλα όσα χρειάζονται. Κάποιες φορές όμως, τα παιδιά δεν γεννιούνται με όλα. Μπορεί να χρειαστούν πατερίτσες, αναπηρικές καρέκλες ή στηρίγματα που θα τους βοηθούν να κινούνται φυσιολογικά.
5-8 Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο όταν το σώμα σου δεν μπορεί να κάνει όλα όσα θέλεις. Δεν είναι δίκαιο που πρέπει να προσπαθείς τόσο σκληρά για να βοηθήσεις το σώμα σου να κάνει ό,τι θέλεις. Όμως όλοι κάνουν κάποια πράγματα πιο εύκολα και άλλα με μεγαλύτερη δυσκολία. Εσύ έχεις αυτό το πρόβλημα, όμως είσαι πολύ τυχερός/ή που έχεις και πολλά ταλέντα. Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά και το καθένα έχει διαφορετικά σημεία στα οποία είναι καλό και στα οποία δυσκολεύεται. Εσύ κάποια πράγματα τα κάνεις πάρα πολύ εύκολα ενώ κάποια άλλα παιδιά δυσκολεύονται πολύ. Τα παιδιά που έχουν κινητική αναπηρία χρειάζονται πολύ κουράγιο για να συνεχίσουν να προσπαθούν και να τα καταφέρουν.
9-12 Είναι πραγματικά πολύ άσχημο που γεννήθηκες με μία αναπηρία που σε δυσκολεύει. Όμως θυμήσου πως έχεις και πολλές ικανότητες και φρόντισε να τις ενισχύσεις. Κάποιες φορές, είναι φυσιολογικό να νιώθεις θυμό, όμως προσπάθησε να μην τα παρατήσεις Όποτε βλέπεις κάποιο παιδί με αναπηρία, να θυμάσαι πως παρόλο που αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, δεν παύει να είναι παιδί που χρειάζεται φίλους και κατανόηση.

 

Επιμέλεια κειμένου: Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας www.mychildwithoutlimits.org (Αναδημοσιεύτηκε ύστερα από άδεια του United Cerebral Palsy (Ηνωμένου Οργανισμού για την Εγκεφαλική Παράλυση) της Ιντιάνα)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Μόνο θαυμασμός: 19χρονος με σύνδρομο Down τερμάτισε με ρεκόρ τον μαραθώνιο και μας έκανε να δακρύσουμε – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Δεν αρέσει το φαγητό στο παιδί; Ποιες «στρατηγικές» μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς

Penni Syggrou